Koju (metal) gitaru je najisplativije uzeti do 1000 eura

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

tyler durden
MF veteran

Re: Koju (metal) gitaru je najisplativije uzeti do 1000 eura

Post by tyler durden » 25 Jan 2009, 23:15

jcm 800 wrote:
tyler durden wrote:Pa zasto si blokirao floyd? Tj, ako ti vec ne treba, zasto nisi uzeo neki model bez floyda? Ovako samo gubis vibracije, i sustain, i punocu tona. Tj, ako ga ne koristis, treba si uzeti neku stoptail verziju, imala bi mnogo, mnogo bolji ton.

A da se vratim na temu. Dugo sam svirao Jackson gitare, razne modele. Ali mislim da u tom rangu je daleko bolji ESP LTD. Jacksoni su odlicni, ali amerikanci. Nadje se i poneki solidan japanac. Ali mislim da su za pomenuti cenovni rang daleko bolje ESP LTD gitare....
Nisam u potpunosti blokirao Floyd. Samo zatezanje je blokirano.
Razlog? Ako je FR najmesten na plutanje (tzv. floating) onda se on samo na dvije tacke naslanja na ostatak tijela gitare. Tj. vibracije sa mosta na tijelo se prenose samo kroz dva srafa kojima se montira FR. A uz to ide i citava peripetija sa nestabilnostcu mosta i teskocom stimanja, slabijim sustainom itd itd itd.
Da bih se rijesio mnogih od ovih nevolja jednostavno sam dva noseca srafa na kojima lezi floyd sam DO KOSKE zavrnuo u drvo. Dalje, opruge koje zatezu Floyd su takodje do MAXIMUMA zategnute, a da usljed maximalnog zatezanja (zbog opruga) FR ne bi bio povijen unazad, iza bloka sam mu iznutra umetnuo parce drveta koje je prije toga pazljivo obradjeno da bi oblikom i dimenzijama odgovaralo prostoru u koji je smjesteno. Na taj nacin sam dobio visestruki benefit:
1. floyd je stabilan prilikom palm mutinga, ni za svu silu svijeta ne mozes ga pomjeriti nazad.
2. stoji stabilno vertikalno i nije povijen unazad tako da je player comfortable (numb)
3. eliminisanja je nestabilnost prilikom stimanja jer opruge sa straznje strane daju maximalnu tenziju i cvrsto prikivaju Floyd uz tijelo gitare koliko god da zatezes zice...tako da je omoguceno i quick detuning gitare (sto inace ne bi bilo moguce)
4. Mozda i najvaznije...umjesto na samo 2 tacke floyd se naslanja na tijelo gitare citavim dnom plus blok floyda se unutra naslanja cijelom duzinom na umetnuti dio drveta koji se dalje naslanja na drvo gitare...Time je povrsina spoja izmedju trupa gitare i mosta povecana visestruko. Sto ima fantastican efekat na povecanje sustaina gitare.

Uz sve to gitara nije izgubila dive bomb sposobnost. Dakle floyd i dalje radi jednako dobro za OPUSTANJE zica, i perfektno vraca u stim.

Jedino sto se vise ne moze raditi sa Floydom je zatezanje zica, ali imajuci u vidu sve benefite mislim da je to beznacajna stvar. Takodje, zbog maximalne zategnutosti opruga floyd je pomalo tvrd na akciju ali meni tako upravo i odgovara jer bolje kontrolisem stepen opustanja zica...

Sto se tice kupovine gitare sa fixiranim mostom, razmisljao sam i o tome. Zapravo, to mi je bila i prvobitna namjera ali posto Jackson nema gitaru sa fixiranim bridgeom i maple fretboardom...What the hell...Ovo nije prvi Floyd koji sam ovako sredio. Tako sam dobio najbolje iz dva svijeta...Imam floyd a bez svih onih problema koje on stvara...plus sam znacajno popravio sustain...I jos imam maple fretboard...

he he he

Cool, znam o cemu pricas. Bas zbog toga je jedna od super stvari koje mi se svidja na PRS-u, njihov one way tremolo..... Koji malko vise zategnes, i onda mozes i malo da zatezes zice. A nema top locka, rastimavanja, i sl.... Ali zato kosta ta gitara boga oca.... :)

jcm 800

Post by jcm 800 » 26 Jan 2009, 09:25

Evo na sta sam mislio.

Prvo je slika gitare...white beauty with Iron Cross

Image

A onda i slika mog rucnog rada na blokiranju reverse action floyda...U pitanju je parce drveta super lijepkom fiksiranog za unutrasnju stranu kaviteta.
Radi ko sat...

Image

T - Rex

Post by T - Rex » 15 Mar 2009, 10:06

Gitara je kupljena : Proizvodjac: Schecter, Model: Diamond series C-1, Magneti: Duncan Designed. Placena je 75,000 dinara
Gitara ima odlican zvuk, kvalitet izrade je savrsen. Ni jedna primedba na kvalitetu zavrsne izrade.
Pogledao sam i gitare ostalih proizvodjaca do 1.000 eura, medjutim ova je za 2 klase ispred ostalih.
To je ono sto sam ja mogao da primetim i odlucio se za ovu gitaru.
Kupljen je i pod line 6 x3 live.

Image

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 15 Mar 2009, 10:34

Chestitke. Jedno pitanje. Kakav je schecterov vrat. Jos nisam imao prilike da probam, ali ljidi naviknuti na ibanez i sl. kazu da je mnogo debeo. Na stranim forumima ga uvek porede sa bejzbol palicom :D.

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 15 Mar 2009, 21:37

Kooshty!Sto se tice izrade,jel to maple top ili veneer?String through :bow:

T - Rex

Post by T - Rex » 16 Mar 2009, 12:24

Chestitke. Jedno pitanje. Kakav je schecterov vrat. Jos nisam imao prilike da probam, ali ljidi naviknuti na ibanez i sl. kazu da je mnogo debeo. Na stranim forumima ga uvek porede sa bejzbol palicom
Meni deluje nesto izmedju ibaneza i jackson.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 26 Jul 2009, 18:12

cestitam, nije losee
:ziveli: :ziveli: :ziveli:

Dreadge

Post by Dreadge » 11 Aug 2009, 14:11

Ibanez RG 7321 ili RG 7321 FM!

muki17
Urednik

Post by muki17 » 11 Aug 2009, 15:10

Dreadge wrote:Ibanez RG 7321 ili RG 7321 FM!
malo si zakasnio..

Stanko

Post by Stanko » 11 Aug 2009, 16:13

T - Rex wrote:Gitara je kupljena : Proizvodjac: Schecter, Model: Diamond series C-1, Magneti: Duncan Designed. Placena je 75,000 dinara
Gitara ima odlican zvuk, kvalitet izrade je savrsen. Ni jedna primedba na kvalitetu zavrsne izrade.
Pogledao sam i gitare ostalih proizvodjaca do 1.000 eura, medjutim ova je za 2 klase ispred ostalih.
To je ono sto sam ja mogao da primetim i odlucio se za ovu gitaru.
Kupljen je i pod line 6 x3 live.

Image
Mene zanima kako se ponasa sa singlovima, posto ako sam ja dobro upucen ima split magneta? :)

Kurtz

Post by Kurtz » 02 Jan 2011, 19:13

sinisake wrote:T - Rexe, pa kako ti mislis sa rogatom gitarom da sviras Pilote, ne ide to nikako... :mrgreen:
Sto?, kad moze Kiki da svira gitaru sa rogovima sto ne bi mogao T-Rex :D :ziveli:

rockozaurus

Post by rockozaurus » 02 Jan 2011, 20:36

Cestitke za dobar izbor!izabrao si pravu drobilicu... :ziveli: **** ga, cudim se dal da ne pokrenem temu "koju gitaru da kupim do 5000evra"?...A, sta kazete?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 02 Jan 2011, 20:54

Dajte ljudi, sta bumpujete bzvz! Pa ova tema je dve godine stara!

Born_Dead

Post by Born_Dead » 02 Jan 2011, 22:18

Dreadge wrote:Ibanez RG 7321 ili RG 7321 FM!
to se vise ne proizvodi. da sam ja imao tolke pare,ec-1000 i pod x3 :D

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 02 Jan 2011, 22:45

Sta sam ja to propustio? Jesi li ti siguran u to? (mislim, to je od prilike najprodavanija 7zicana gitara :? )

Post Reply