Zemlja Telecaster-a

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
NikolaNis
MF veteran

Re: Zemlja Telecaster-a

Post by NikolaNis » 03 Aug 2012, 17:55

Hjade i ja da dodam nešto odgovarajuće u ovu temu. Neki su ovo već videli a neki ne, u svakom slučaju ove gitare su mojih ruku delo...

Image
Image
Image

[youtube]rp0W6UIfT-w&feature=plcp[/youtube]

komil

Post by komil » 03 Aug 2012, 19:14

Nikola, ovo odlično izgleda i zvuči!

mateuspoz

Post by mateuspoz » 03 Aug 2012, 21:47

Nikola, bio bi interesanrno da opises gitare, specifikaciju...
Olicno izgledaju, odlicno zvuce!!!!
Pozdrav, Mata :)

mateuspoz

Post by mateuspoz » 03 Aug 2012, 22:08

Baba Slim wrote:
mateuspoz wrote:Ја сам код Илије Павловића урадио по сопственој замисли Телекастер гитау од које нисам тражио да звучи као теле већ нешто према Гиб 335 али са дебљим месом, тј. махагони тело, предња плоча јавор, махагони врат, пау феро фингерборд, 12" радијус, скала 24,75", Гибсон мост, Готх алуминијум теилпис...Струја: Гибсон ББ Про магнети, ЦТС потови...2 F holes...боја, црвено вино, позади махагони...
Upravo sam tog Telca probao na Gutar Art Expo-u prošle godine, i oduvao me je! :) Tačno ga se sećam, i mislim da ga nikad neću zaboraviti - kako je svirljiv, i kakav je zvuk imao... Kristalan i jasan kao da su singl magneti, a sa debljinom i punoćom hambakera... Svaka čast Ilianni-ju na izradi, a to sam i njemu tada rekao, jedva sam se od te gitare odvojio tada... :bravo: :bravo: :bow: :ziveli:

Ako sve bude kako treba, drugar će mi krajem ove ili najkasnije početkom sledeće godine napraviti Telca po takvoj zamisli kao što je taj tvoj, sa nekim izmenama doduše, biće posebna tema o tome kada dođe vreme. :)

Sve u svemu, nisi trebao tu gitaru da daš. Tačka. :lol: :ziveli:
Mani sad to, nisi trebao itd... :cry:
Ilija je ziv i zdrav, fala bogu i ja...Zamisli kako tek sada znamo... ja bih imao nekoliko sitnih prepravki, npr, nije trebalo lakirati unutrašnjost gitare, možda gibsonov selektor a ne tele swicth, obavezno još dva pota po LP shemi, ostalo je moglo na samoj gitari da se izmeni ( magneti npr. ali to je nebitno :rockstar: :rockstar: ).
Tamo je svaki detalj pažljivo razradjivan, biran, eto, prilike da napravimo još bolje...I naplaćena je korektno... :kokice:

HeatMan

Post by HeatMan » 04 Aug 2012, 00:36

koliko te je izashla ta djitra kod ilije, ako nije tajna? trebalo bi sad neku music art gitaru da uzmem, kazu da je radjeno u saradnji sa ilijom.. a razmishljam da iscimam nekoga za cabronitu i za neshto sa 2 bb-a i gibsonovom elektronikom.. nekog telca takvog.. samo da nije hollow jer imam vec 335icu

mateuspoz

Post by mateuspoz » 04 Aug 2012, 00:53

HeatMan wrote:koliko te je izashla ta djitra kod ilije, ako nije tajna? trebalo bi sad neku music art gitaru da uzmem, kazu da je radjeno u saradnji sa ilijom.. a razmishljam da iscimam nekoga za cabronitu i za neshto sa 2 bb-a i gibsonovom elektronikom.. nekog telca takvog.. samo da nije hollow jer imam vec 335icu
Mislim da bi sve to moglo za !000 e. i da ne praviš kompromise!
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater

HeatMan

Post by HeatMan » 04 Aug 2012, 01:19

prelepa je! ali je fotka malo musava.. koja je fora sa fingerboardom?

hvala btw

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 04 Aug 2012, 05:13

Pitanje za sve ljubitelje teladi.

Juce smo isprobali ovaj moj poluhandmade polu baja telac sa baja megnetima na hiwatt kod save i preko mog bassmana na njegov cab i radi to vrlo dobro. E sad...Ja sam imao ideju da probam Texas Special magnete za taj moj telac i hteo bih da cujem iz prve ruke da li ti magneti rade bolje od ovih koje imam? U pitanju su Bridge Pickup: Custom Shop Broadcaster Single-Coil Pickup Neck Pickup: Custom Shop "Twisted" Tele® Single-Coil Neck Pickup a imam s kim da se menjam glavu za glavu za Texas Spec, samo ne znam da li je to mudro?, posto nika dnisam probao iste. :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 04 Aug 2012, 12:41

komil wrote:Nikola, ovo odlično izgleda i zvuči!
Hvala :)
mateuspoz wrote:Nikola, bio bi interesanrno da opises gitare, specifikaciju...
Olicno izgledaju, odlicno zvuce!!!!
Pozdrav, Mata :)
Ova gitara sa slika ima telo od jasena iz jednog dela, vrat od javora iz jednog dela, skunk stripe je od tamnog oraha, ručno motane magnete (leslie iz Zagreba), locking čivije, malo specifično ožičenje sa jednim push/push potom, nitro finiš... Mislim da je to to otprilike. Ako te zanima detaljno kako je nastala evo linka pa pogledaj i pročitaj http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... 18&t=14688

Ova bela sa snimka ima telo od jove (alder) iz dva dela spoj naravno na sredini, vrat od javora iz jednog dela, skunk stripe orah, Wilkinson vintage čivije, GFS '60. style magneti, klasično Telecaster ožićenje, finiš nitro.

Ima još nekih gitara koje sam pravio ali nisu za ovu temu, ako te zanima pošalji PP pa ću te uputiti gde da pogledaš :)

Usred Zala

Post by Usred Zala » 04 Aug 2012, 13:53

NikolaNis wrote:Hjade i ja da dodam nešto odgovarajuće u ovu temu. Neki su ovo već videli a neki ne, u svakom slučaju ove gitare su mojih ruku delo...
Lepe gitare, a i prezentacija. Čestitke!
nemanjavelimirovic wrote:...Ja sam imao ideju da probam Texas Special magnete za taj moj telac i hteo bih da cujem iz prve ruke da li ti magneti rade bolje od ovih koje imam? U pitanju su Bridge Pickup: Custom Shop Broadcaster Single-Coil Pickup Neck Pickup: Custom Shop "Twisted" Tele® Single-Coil Neck Pickup a imam s kim da se menjam glavu za glavu za Texas Spec, samo ne znam da li je to mudro?, posto nika dnisam probao iste. :ziveli:
Jedino ako sam probaš znaćeš da li rade bolje od postojećih (tebi), ali to već i sam znaš!

Lično ne volim speciale jer su malo napucani i meni zvuče kao da su samo za rock. Sa druge strane Fender ih gura i u neke modele CS Stratova (SRV mislim), a Japanci u Telecaster Custom. Te tvoje verovatno nisam probao, ali bih rekao da su vintage klasika što se meni lično osetno više dopada. No malo je bitno šta bih ja radio, koliko vidim ti često menjaš opremu tako da sam gotovo sasvim siguran da ćeš ti tu zamenu da napraviđ :lol: !!!

guv'nor

Post by guv'nor » 04 Aug 2012, 15:06

Usred Zala wrote:Jedino ako sam probaš znaćeš da li rade bolje od postojećih (tebi), ali to već i sam znaš!
@Nemanja,
IMHO - ne. Pa onda procitas par postova od Twangmaker-a (Alan Hamel, nekada Fender Custom Shop)
http://www.tdpri.com/forum/just-pickups ... ckups.html
I tek tada - NE!!! :)

Bolje da kupis polovan set Texasa, probas pa valjnes za iste pare ako ti se ne svide nego da magnete koji ne postoje u slobodnoj prodaji posaljes u nepovrat.

Ali...
Usred Zala wrote: malo je bitno šta bih ja radio, koliko vidim ti često menjaš opremu tako da sam gotovo sasvim siguran da ćeš ti tu zamenu da napraviđ
:lol: :ziveli:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 04 Aug 2012, 15:55

Necu ipak menjati, svirao sam telca i danas i definitivno mi ne treba nishta bolje. Texas Special na svim testovima zvuce dobro, ali pomalo bezlicno, kradu od zvuka gitare tj vishe se oni sami po sebi cuju, jer skoro svaka gitara s njima isto zvuci...Tako da ipak necu. Ovi su okej. :) :ziveli:

Hotstepper

Post by Hotstepper » 04 Aug 2012, 18:17

mateuspoz wrote:Ovde se, između ostalog, otvorilo pitanje težine gitare pa želim da prenesem svoje mišljenje i iskustvo sa telecaterima...Ubedljivo najlepši utisak stvara gitara od jasena, još lepše je ako je u pitanju močvarni, lagani jasen, takva prosto rasipa vibracije po trbuhu. I teže gitare su dobre, ali tonski gube middle a dodaju bas i treble više nego što je to gitari kao što je telecaster potrebno. Za handmade projekte teško je doći do kvalitetnog, suvog swamp ash komada, čini mi se da nema sigurnosti šta će vam iz Amerike poslati pošto se smatra da samo močvare sa američkog Juga imaju pravi Swamp Ash.
Svog prijatelja Iliju Pavlovića iz Smedereva zamolio sam da proba sa olakšanim domaćim jasenom koji bi u sebi imao nekoliko komora koje bi smanjile težinu, dodale drvenkaltsi middle ton a po izgledu sačuvao jasenove prelepe teksture za prozračne butterscotch blondie varijante. Podrazumeva se da centralni deo trupa nema šupljina sem nužnih za magnete. On uradio nekoliko tele i strat komada pa da vidimo šta će vreme da kaže...Naravno da je alder ( jova, da ne kažem breza) sasvim legitimna varijanta, kako samo fantastičnih komada ima, pristalica sam da je bolje od jove nego od teškog, domaćeg, kolskog jasena. Ovo se odnosi isključivo na tele modele od kojih se očekuje twang dostojan gitari koja se tako zove. Ako nema twanga, nema ni telecastera.

Druga bitna stvar za telecastere jeste bridge, ja sam pristalica teorije da nema telecaster tona bez mosta od 3 sedla ( mesingana obavezno, čelična eventualno za rosewood fingerboard) sa žicama koje prolaze kroz telo gitare nakačene na ferrules, 6 nitni sa zadnje strane gitare. Ko nije zadovoljan štimom lako rešava sa sedlima sa kompenzacijom ( oko 15 evra na sajtovima)

Treća bitna stvar jesu pragovi, znam da će neko reći da su mali, niski Fender vintage teški za svirku, slažem se, ali samo oni daruju ono što očekujemo od telecastera. Eventualno kompromis može se napraviti sa Dunlop 6105, to su i dalje tanki ali visoki pragovi, laki i precizni pod prstima. Smisao nižih i tanjih pragova jeste u tome da se ton skuplja sa samog drveta vrata...Preporučujem da birate telecastere sa 7,25 radijusom, eventualno do 9,5, sve ostalo skrnavi ideju, neispravno je, to nije telecaster. Da se ja pitam pristao bih na maple neck sa promenljivim radijusom od 7,25 do 9.5 ali promena da krene tek od 11. ili 12. praga. Znam da bi i ovo mnogi zamerili, moja dva omiljena telecatera nose 7,25, imaju niske, tanke pragove, mučim se po njima i ne pipam ništa.

Četvrto, treba proveriti da li bridge pickup ima copper base plate, dakle bakarnu platnu na postolju magneta, intervencija mala, na ovim stranicama već opisana, odite kod pedantnog bravara i od bakarnog lima od 2mm do 2,5mm napravite , uzemljite i zalepite vrelim voskom tako što ćete celu platnu potopiti u tečni vosak i odmah prisloniti na bazu magneta. Ne samo da se doda bas frekfencija, kažu oko 10 do 15 posto, već definiše tele twang koji upravo tražimo od telecastera, smisao telecastera i jeste u tome, u twangu bridge pickupa...

Za poslednji savet ostavio sam zamenu plastičnog nuta (češlja) nutom od goveđe kosti, nemojte samo vi da kuvate kost, ostavite komšiluk, na miru, smrdi opako..tako kažu naši majstori, ja ih poslušao, nisam nešto specijalno raspoložen za kuvanje....Naravno ovu najlakšu intervenciju uradite odmah, najmanje ulaganje a dobit čujna..mnoga skuplja ulaganja u gitaru i ne čujete...

Ako sam nešto ponovio nakon predhodnika, izvinjavam se, nov sam na forumu, nemam vremena sve da pročitam. Ako se neko ne slaže sa mojim preporukama neka se javi, ovo je samo jedan pogled na Telecaster gitaru, da ne pričam o svojim lutanjima, prepravkama, handmade projektima...jbg...Treba verovati rešenjima koja traju 60-tak godina.
Jako lepo rečeno i konačno nešto lepo za pročitati. :ziveli:

Što se tiče tebe trzalice, ne znam koji kompleks tebe udara al užasno si naporan. Ne kažem, imaš ti i koji mudru misao al način na koji to iznosiš je pogrešan. I to tvoje generalisanje koja gitara je za šta mi ide na živac... Ako TI ne voliš telce nemoj nas koji ih volimo ubeđivati da su oni đubrad, ispadaš jako smešan... Telekaster je osnova i u tome je njegova lepota, možda jednog dana i shvatiš ovo.
Imaš pravo na svoje mišljenje, i mi takođe. Al mislim da izuzetno kvariš atmosferu na ovom forumu svojim NAČINOM pisanja (opet, ne ono što kažeš već kako to kažeš). Spusti malo loptu...
Baba Slim wrote: Upravo sam tog Telca probao na Gutar Art Expo-u prošle godine, i oduvao me je! :) Tačno ga se sećam, i mislim da ga nikad neću zaboraviti - kako je svirljiv, i kakav je zvuk imao... Kristalan i jasan kao da su singl magneti, a sa debljinom i punoćom hambakera... Svaka čast Ilianni-ju na izradi, a to sam i njemu tada rekao, jedva sam se od te gitare odvojio tada... :bravo: :bravo: :bow: :ziveli:
Sećam se kad si došao iz BGa da si par dana bio pod utiskom oko te gitare, ja sam se pojeo što nisam išao za BG (ispiti...),
delom baš zbog toga što verujem u tvoj sud a ti si samo o toj gitari pričao.. :mrgreen:

@nodi
:1: za nenadnenad-ov predlog, za te pare, ti squier custom II izuvaju kako rade! Ja ću sigurno jednog dana uzeti jednog (doduše, u poslednje vreme me radi GAS za p90)

nodi

Post by nodi » 04 Aug 2012, 18:29

Hvala ti na savetu. Ali meni je gitara, vizuelno nesvarljiva. A, iskreno, ne mogu da sviram nesto sto mi se ne svidja. Zato sam i postavio pitanje da li ima neko lepse resenje sa zvukom, pristojnim za pare koje dam.

Hotstepper

Post by Hotstepper » 04 Aug 2012, 18:34

Razumem te :ziveli:

ps.
Možda bi mogla maska da se zameni i pot knobs... možda...
ja samo znam da to čudo radi za sve pare http://www.youtube.com/watch?v=af89e4HfAdc

Post Reply