1 - da odvojiš ozbiljno vreme
2 - da kupiš nešto nasumice i da se nadaš da si imao sreće
Ako se odlučiš za opciju 1, to znači najpre određivanje okvirnog modela
(pogledaš koji TIP gitare pretežno sviraju ovi tvoji muzičari. Dakle ako čovek svira jumbo, ti nećeš juriti neki ukulele, ako Hendriks svira stratocastera, ti nećeš tražiti da kupiš neki jazz polu-akustik isl, kapiraš šta hoću da kažem.) Dakle, TIP gitare.
Kada si odredio tip, onda je već lakše, jer znaš šta ćeš da tražiš po prodavnicama.
Ond gledaš koliko imaš love (a uvek računaj da ćeš da se protegneš još za malčice, pa ako si odredio 400 eu, biće tu mesta i za 450..a gde je 450, tu je i 520 isl..

Kod nas tržište (kao i sve ostalo manje više) za kupca ima uglavnom malograđanina, što znači da će on prvo da gleda koje je gitara marke, pa onda sve ostalo. Takva je potražnja, a takva je i ponuda.
Ali to znači, da nekih no-name gitara i neće biti mnogo. A ako ih i bude, to će biti uglavnom neke kante za koje ćeš i pored 16 pari očiju na kraju shvatiti da ne vrede.
S druge strane, i te brendirane gitare, nisu garancija da su dobra klasa, već su pre garancija da je prodavac nabavljao robu po principu buvljaka, pa neretko imaš samo po jedan model od svačega. (što više sam u ovoj materiji, to više verujem da neki baja na nekom mestu istrese jedan kontejner, a onda se oko njega skupe razni mitrosi, artisiti,mixovi i lire..pa šta ko ugrabi i šta kome ostane)
(malo sam napržen da pljucnem po našim prodavcima, jer mi je upravo drugar ispričao kako je pazario nekog akustičnog Epifona, pa otkrio kod kuće da je par pragova bukvalno brušeno najgrubljim nekim brusilicama. Skrivena mana koja ne može da se vidi golim okom, ali kad kod kuće zavrneš žicu, ona upadne u žljeb u pragu. I naravno, vratio je gitaru, ali mu nisu vratili lovu i sad ga mažu i zavlače..Mislim, šou..)
Elem, da skratim.
Deluješ mi kao neko ko bi da kupi gitaru "za društvo". To je ok i to je možda olakšavajuća okolnost jer možeš da izabereš neku iz tog novčanog ranga bez problema.
Ne bih se mnogo zadržavao na konkretnim modelima jer je to priča bez kraja i šta god da ti predložim, javiće se ljudi koji će iz najbolje namere da napišu najgoru moguću rečenicu "za te pare, mogo si i bolje da pazariš.."
A ja ti kažem, to i nisu neke pare da bi te, šta god da izabereš, toliko žuljale.
Gledaj da ti bude gitara udobna.
Kao kada biraš cipele, ne veruj prodavcima koji govore da će da se "usvira", da će žice da "legnu" isl.
Ako ti ne legne odmah u radnji, zaboravi.
Pre godinu dana išao sam sa prijateljem u prodavnicu da mu izaberemo gitaru, koja mu je trebala za skoro istu stvar kao i tebi.
Ja sam mu predložio jednu yamahu, koje više vidim nema u ponudi, ali je bila upola jeftinija od ove koju si ti nanišanio i čovek je prezadovoljan. Čak hoće i da radi neke svirke po kafani koliko sam video.
Tvoja priča "gitara za zezanje...sa društvom "isl, me prilično ograničava da ti savetujem nešto, jer imaš društvo koje posle par pića samo hoće da ima "dečka sa gitarom" i boleće ih uvo da li gitara ima solid top, visoku akciju, ozvuku ovu ili onu.
AKo si pak mislio na društvo koje će da se skuplja i da ozbiljno pokušava da svira i da to liči na nešto, onda je to već druga stvar i zahteva ozbiljniji pristup.
Ali opet..kažem..vrati se na priču o TIPU gitare, o vrsti muzke koju želiš da sviraš isl.
U tom smislu, ne mislim da ćeš pogrešiti ako uzmeš bilo koju od gitara koje si spomenuo i, (što je možda najvažnije od cele ove khenjaže), nema tog pojačala, ni te marke žica, ni marke gitare, koja može da svirku učinitoliko prijatnom koliko tvoja VOLJA da sviraš i ljubav prema toj muzici koju slušaš.