Jedna gitara za mene?

komil

Re: Jedna gitara za mene?

Post by komil » 10 Nov 2011, 15:16

Hvala Kristijanu i Teodorici na pomoći. Sad sam već teoretski a i praktično potkovaniji za moj izbor.
Ukratko, sve je baš onako kako Kristijan kaže :) Ono glavno što je mene zbunjivalo se pokazalo da je to ta rupa od oko donjih 500 eura gde je malo teže snaći se.
Razlika između neke od jeftine i 10 puta skuplje je ipak vrlo očigledna za uho, tu dileme nema (kad već generalizujem stvari).

nikolic025

Post by nikolic025 » 17 Nov 2011, 13:04

Usislusna... :)

Pogledaj u Mix-u,ostala je jos jedna gitara na snizenju,Takamine EGS330SC,meni se jako svidja,jeste ozvucena i ispod budzeta,ali mislim da bolje od toga za manje svirke,sviranje po sobi i sa drustvom,ne treba.Kostala je u redovnoj prodaji oko 380E,a sad su je skinuli na oko 275E.

Solid kedar gornja ploca,nato mahagoni ivice i zadnja ploca.Pretpostavljam da je i vrat nato,matirana je gitara,meni se jako svidela za tu lovu...Sta znam...

komil

Post by komil » 18 Nov 2011, 12:15

Ja sam se danas ponovio sa Ibanez AW10-NT Artwood za 20480din u radnji. Ne znam da li će ikome opis mog izbora biti od pomoći, ali evo kako sam do toga došao.
U jednoj drugoj radnji daju popust na te Ibanez gitare, tamo sam, između ostalog, probao AW15 što je ista ta gitara ali sa kedrovom gornjom pločom. Ta mi se manje svidela, čini mi se i da je zvuk na debljim žicama bio previše mutan za moj ukus.
Takamine G320S (u prvoj radnji) je meni više ležala što se tiče vrata, na Ibanezima je vrat manji i uži dosta sličniji vratu električne gitare. Ali, zvuk kod Ibaneza AW10-NT je meni bio daleko više po volji od mnogih gitara koje sam probao. Zvuk je dosta primetno bogatiji, a sustain daleko bolji od Takamine G320S. Naravno, ograđujem se, vrlo je moguće i da je moj ukus zapravo bizaran i da sam ja podsvesno samo tražio zvuk sličan gitari koju sam ja nekada imao. Sve je moguće, pogotovo što na primerku kojim sam oduševio i kupio - žice su čak zarđale koliko su stare. Možda je to zapravo moja ideja zvuka "gitara koja zvuči jeftino" koji sam tražio, vrag će ga znati. Opet, na Takaminama su koznakakve žice fabrički (a još i "zveče" valda jer su nove) a na ovim Ibanezima su DAddario bronze.
Što se tiče sedla, mislim da na ovim Ibanezima uopšte nije loše sedlo, pa je možda i to razlog što sam zadovoljan sastejnom. Oni to zovu Ibanez Ivorex, njihova verzija Tusq-a.

@nikolic025, probao sam i tu Takamine EGS330SC. Na suvo mi je zvučala vrlo vrlo slično sa Takamine G320S. Taj cutaway i ozvuka više sigurno opravdavaju razliku u ceni, ali meni u ovom trenutku su te dve stvari nebitne. Poredio sam je i direktno sa ovom što sam uzeo i opet mi je ova moja dosta lepše zvuči. Garant je to sve subjektivno, a da ja ponekad imam bizaran ukus - to sam se već više puta uverio. :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 18 Nov 2011, 13:06

Art Wood serija Ibaneza je veoma dobra serija, odličan odnos cene i kvaliteta, i mislim da se nisi ni najmanje prevario. Istina je, kedar malo "zaobli" zvuk, i ne čudi me da su ti basovi zvučali malo mutno. O tome smo čini mi se već pričali ranije. Čestitam na kupovini, i srećno sa svirkom!

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 18 Nov 2011, 13:20

Kristijan wrote:Čestitam na kupovini, i srećno sa svirkom!
:1: :ziveli:

komil

Post by komil » 19 Nov 2011, 11:22

Hvala, hvala, sviraće se! :ziveli: :music-smiley2:

Kristijane, jesi rekao za kedar! Na toj konkretnoj gitari mi se baš dopao zvuk na prve četiri žice. Samo na dve najdeblje mi je bio previše mutan (za moj ukus). Verujem da ima gitara sa kedrovom pločom koje zvuče fenomenalno, samo mi taj konkretan primerak nije iz nekog razloga legao.

komil

Post by komil » 20 Nov 2011, 17:34

Kako forum bonton nalaže, evo na brzinu kratak mali zvučni demo:
http://www.box.com/s/3t14rpks8ri1yj5kidca

Žice su zarđale (danas stavljam nove), mikrofon i pozicija daleko od idealnih. Svirka - prvi put ak gitara u rukama posle 10 godina, svaka mala pauza na snimku je zbog bola u prstima :D

Post Reply