Čelicne žice na klasičnu gitaru?
Re: celicne zice na klasicnu ?
Ajoj... nikakve celicne zice se ne stavljaju na klasicnu gitaru. Zvuk da ne komentarisem, sto ljudi - sto cudi, ali zarad bezbednosti samog instrumenta nemoj to da radis. NIKAKO!
- sevastokrator
necete verovati ali sam jednom video neku stariju gitaru, po civijama i obliku je klasicna ali se prodavala zapravo sa celicnim zicama i imala je uzi vrat, mislim da je neka ceska ili ist.nemacka..... od pre 20gd.
Ali verovatno nije imala one debele plastične "buriće" na koje se namotava žica, nego samo liči na sistem čivija klasične gitarem ali se zapravo žica namotava na metalne osovine sličnog promera kao na čivijama koje se viđaju na western gitarama. Znam na šta misliš, ali to nije klasična gitara.
I još nešto... pre 20 i 30 godina kod nas je klasična gitara bila prilično slabo zastupljena, ja sam kao klinac prvo upisao klavir, pa je tek sledeće godine otvoren odsek za klasičnu gitaru, pa sam se prebacio. I dan danas baš mora da bude malo veća muzička škola pa da ima taj odsek. Odeš na republičko takmičenje, a ono ima 12 učesnika... i tako redom... I najfensije žice što su mogle da se nađu a da nikog ne šalješ u inostranstvo su bile neke što su se pravile u Hrvatskoj, valjda se firma zvala Shadow... A moj profesor se sećao da je on tokom školovanja najčešće koristio najtanje čelične koje nađe, i po preporuci profesorke nije uopšte kupovao neki ozbiljan instrument baš zbog štete koja može da nastane. Tek kad je krenuo ozbiljno da putuje, nabavio je ozbiljnu klasičnu gitaru i žice kupovao u inostranstvu. Tako da sve to što si viđao po našim prodavnicama pre mnogo godina ne vredi da uzimaš u obzir.
I još nešto... pre 20 i 30 godina kod nas je klasična gitara bila prilično slabo zastupljena, ja sam kao klinac prvo upisao klavir, pa je tek sledeće godine otvoren odsek za klasičnu gitaru, pa sam se prebacio. I dan danas baš mora da bude malo veća muzička škola pa da ima taj odsek. Odeš na republičko takmičenje, a ono ima 12 učesnika... i tako redom... I najfensije žice što su mogle da se nađu a da nikog ne šalješ u inostranstvo su bile neke što su se pravile u Hrvatskoj, valjda se firma zvala Shadow... A moj profesor se sećao da je on tokom školovanja najčešće koristio najtanje čelične koje nađe, i po preporuci profesorke nije uopšte kupovao neki ozbiljan instrument baš zbog štete koja može da nastane. Tek kad je krenuo ozbiljno da putuje, nabavio je ozbiljnu klasičnu gitaru i žice kupovao u inostranstvu. Tako da sve to što si viđao po našim prodavnicama pre mnogo godina ne vredi da uzimaš u obzir.
- sevastokrator
u pravu si ima metalne osovine, nego jel to western gitara ili...Kristijan wrote:Ali verovatno nije imala one debele plastične "buriće" na koje se namotava žica, nego samo liči na sistem čivija klasične gitarem ali se zapravo žica namotava na metalne osovine sličnog promera kao na čivijama koje se viđaju na western gitarama. Znam na šta misliš, ali to nije klasična gitara.
Ako je ovako nesto...

... onda je western. model 12-fret, tj vrat se spaja sa telom na 12. pragu, kao kod klasične.

... onda je western. model 12-fret, tj vrat se spaja sa telom na 12. pragu, kao kod klasične.
E da, ova je definitivno western, ali po Centralnoj i Južnoj Americi postoji gomila raznih tipova gitara i srodnih instrumenata koji imaju baš ovakvu glavu sa čivijama, i koriste čelične žice, i nikako ne spadaju u klasične gitare... ali ni u western... nego su zasebna grupa.
Kristijane, samo da te pozdravim 
Hvala za dopunu, sad i ja znam nesto vise
Mada su, da se razumemo, ovi "naši" (stariji istočni blok)pravili svakojake Frankeštajne. Ja sam recimo dugo svirao na gitari mini jumbo tela, leđa i strane javor, gore smrča, koja je imala uzak vrat kao za akusticnu (malo širi), a čivije i bridge kao za klasičnu i na nju su išle najlon žice. A sretao sam se i sa dosta drugih kombinacija, iz današnje perspektive gledano, vrlo nelogičnih.
Ali i to je sviralo, pa sad, kako tako

Hvala za dopunu, sad i ja znam nesto vise

Mada su, da se razumemo, ovi "naši" (stariji istočni blok)pravili svakojake Frankeštajne. Ja sam recimo dugo svirao na gitari mini jumbo tela, leđa i strane javor, gore smrča, koja je imala uzak vrat kao za akusticnu (malo širi), a čivije i bridge kao za klasičnu i na nju su išle najlon žice. A sretao sam se i sa dosta drugih kombinacija, iz današnje perspektive gledano, vrlo nelogičnih.
Ali i to je sviralo, pa sad, kako tako