Evo probaću

Nisam probao gitaru pa da sve što napišem i tvrdim, samo moje uverenje da su mi pretpostavke tačne. Prvo pretpostavljam da je to domaći jasen, tvrd i težak. Mislim da znam i odakle je tj ko ga je srezao i pošto imam dva tela u radionici od te "berbe" mogu da kažem da su se iskrivila. Razlog je verovatno što nisu sušena propisno ali takodje i zato što ih po svaku cenu vade iz komada. Mehanički to nije dobro, desna strana bi bila sasvim ok i da je kojim slučajem uradjen iz dva dela (po sredini) sa "uparenim" delom na levoj strani sve bi bilo u redu. Bar što se krivljenja tiče. Estetski sa taj spoj verovatno ne bi ni video. Daska je jednostavno bila takva (nije dovoljno veliko deblo) i neko se uhvatio za to da bude iz komada što samo lepo zvuči kad se kaže ali u tom slučaju se bira drugačiji komad. Lepljenje iz više komada za telo ne utiče tonski na drvo a pravilnim rasporedom godova (ovo mogu da objasnim drugom prilikom) se dobije i mehanički ispravno telo. Ovaj jasen i nije toliko kritičan kao što je to lipa ili jova sa ovih prostora i kod nje se baš mora paziti kada se radi blank za telo. Npr mahagoni je ogromno stablo sa dugim i paralelnim godovima i od njega se sve može raditi iz komada bez rizika da krene da đuska baš zbog te uniformnosti. Eto to bi bio mehanički deo koji svaki stolar zna, ono što stolari ne znaju u nastavku...
Opet napominjem da ne tvrdim sve što kažem i voleo bih da me neko "nauči pameti" ali argumentovano.

Što se tiče zvuka, cilj je izabrati drvo slične strukture celim volumenom. Drvo prema sredini je mekše i ne rezonira isto kao komad ka spoljašnosti. Sama činjenica da li je mekše ili tvrdje nije sama po sebi bolja ili lošija. Poenta je da su različiti a to znači da "drvenarija" deluje mutno i da se iz toga teško izvlači jasan i prodoran ton bio on u srednjim ili basovima ... Stara je priča da od iste daske dva komada zvuče različito ali bar da budu dobri. Da ne davim više u ovoj temi, rado bih detaljisao o svemu ovome u nekoj drugoj tako da idem na topic...
Cena ... Ok nije ko Fender ali liči na Fendera. Ovde i danas ta neka klasa instrumenata teško ide, prodaju se izgleda samo skupe gitare. Ručni rad sam po sebi ne donosi obavezno i kvalitet. Meni deluje da je neko hteo da napravi gitaru što jeftinije, da se zalepio za "ručni rad", "iz komada", " teletina custom shop ... i sad bi da izvuče šta može. Ja sam komade na kojima sam učio poklanjao. Naravno bez hardvera

mada i toga je bilo. Zvuči suludo poklanjati instrumente ali ja sam smatrao da time plaćam zanat. Možda ja uopšte nisam u pravu ali to je moje mišljenje.