Guitar Art Expo - Beograd

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

krmenadla

Re: Guitar Art Expo - Beograd

Post by krmenadla » 19 Mar 2012, 13:50

LifelessDead wrote:
krmenadla wrote: ko od nas ovde ima hand-made gitaru i ko će je zaista pre kupiti kada su malo bolji skvajeri, mim-ovi, epifoni, etc. toliko povoljni sa cenom za ono šta pružaju?
pa ako uđemo i u igru od 1.000 eur, koliko će nas zaista izabrati majstora pre nego original fender, gibson, etc.
nikako ne kažem da domaći majstori ne vrede, na protiv, ali mass production je učionio svoje.

kr
I to je jedan od razloga ali rekao bih da kod nas nema ni jedan ozbiljan majstor koji se bavi izradom gitara, pre svega da zivi od toga. Ono, da covek ima svoj web sajt da mozes da se upoznas sa svim detaljima i naravno da ima stecenu reputaciju a ne nesto tipa napravi 2,3 gitare godisnje i to je to, sto bi Trza rekao "Stolar" :mrgreen: Dobro, verovatno ih i ima nekoliko ali i oni su ograniceni na jedan, dva modela, a jebo takvog majstora :mrgreen:

Ma ne verujem ni da je na zapadu mnogo drugacije.
Verujem da tamo ima više majstora, samim tim usled konkurencije među njima i cena novih gitara renomiranih proizvođača tih nekoliko vrhunskih zaista pravi dobre gitare, ali koliko zapravo gitarista koje mi pratimo i koji su nam "idoli" zaista imaju custom made gitaru?
Ja verujem jedan posto.
Tu ne računam situaciju gde je kupio Fender standard, pa ubacio svoje magnete i čivije, naravno.

Custom gitaru čovek sebi uzima kada je kao prvo profesionalac i živi od svog instrumenta, kada je probao +1.000 gitara i zaključio da ga ni jedna ne zadovoljava jer želi zaista ton koji će mu samo neki vrsan majstor pružiti i naravno - profesionalci moraju da se razlikuju od ostalog običnog sveta, custom gitara je vrsta svojeručnog potpisa, nešto autentično.
Uvek ima i ljudi koji mogu sebi da priušte nešto posebno tj. luksuznu robu i da se malo lože (voleo bih da sam jedan od njih i da imam para i za takve stvari).

Sve u svemu - začin C.
Custom made gitare su prilikom preprodaje uvek pod znakom pitanja i verujem da nikada nisu dobar pazar za 99 % populacije..
Mnogo je jeftinije i sigurnije adaptirati generičkog Fendera sitnim izmenama, furati ga i zatim prodati.
Kad već ne možemo da menjamo mnogo svoju svakodnevnicu (ženu, stan u kome živimo, teško stečeni automobil), ajd malo da se zezamo i menjamo gitare ili da ih sitno twikujemo...

nebojsak

Post by nebojsak » 19 Mar 2012, 14:46

Ne znam, meni je potpuno legitimno da neko ko je u fazonu uzme i naruči sebi custom đitru, iz ovog ili onog razloga. To što ja nisam u tom fazonu ne znači da nije i neko drugi.

krmenadla

Post by krmenadla » 19 Mar 2012, 15:05

Da...
Preterano seremo, što reče neko nedavno... :ziveli:

Ja sam samo želeo da kažem da se ponekada slažem sa Trzalicom, koliko god to možda nije pametno...
Hebiga, ljudi su takvi, udružuju se u formalne i neformalne grupe, nije preterano pametno kada pokažeš razumevanje ili podržiš nekoga ko je žigosan.

Nadam se da ću ipak dobiti odgovor na neko laičko pitanje kada budem postovao :mrgreen:

Trzalice, samo cepaj, svako ima pravo na svoje mišljenje, dobro nam dođe forum kao hrana za dušu i kao nepresušan izvor tema koje nas zanimaju! :lol:
Forum bi umro da svi misle isto! :kokice:
No, razmena i sukob mišljenja su OK, dok ružan ton i neljubazna komunikacije svakako nije...

Bah, zvučim kao neki deda... :oops:

Ma ja i dalje mislim da lik ne postoji tj da je virtuelan, da to neko od moderatora postuje i malo nas kava, a? :mrgreen:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 19 Mar 2012, 15:20

krmenadla wrote:svako ima pravo na svoje mišljenje
Viden'd

Trzalica

Post by Trzalica » 19 Mar 2012, 15:25

nebojsak wrote:Ne znam, meni je potpuno legitimno da neko ko je u fazonu uzme i naruči sebi custom đitru, iz ovog ili onog razloga...
Ovaj ili onaj "razlog" kupovine instrumeta po narudžbini kod nekog lokalnog majstora ili šire je u 99% slučajeva eksperimentisanje vrhunskih muzičara koji u kolekciji imaju sve bitnije svetski priznate instrumente.
No, ko još sa 1000€ u džepu, naručuje svoj prvi ozbiljniji instrumet (nakon nekog skvajera od 100€ primera radi) kod nekog lokalnog majstora? Da li bi se iko usudio da zaobidje sve ono što je obelećžilo eru popularne muzike? Naročito ako nikada nije probao original USA Fender-a, Gibson-a, nekog PRS-a, ili pak Music Man-a sa sve Ibanezima, Yamahama i raznim čudima u TOP 10 svet. guitar brendova?
Valjda bi svako prvo zasvirao na instrumentu koga sviraju svi poznati ovozemaljski muzičari pa bi tek nakon toga, tj. nakon posedovanaj par tavkih brendova MOŽDA krenuo u eksperimentisanje sa "hand made" gitarama za visoku cenu. :!:

To je poenta moje priče i ne znam zašto svi pokušavaju da odglume da ne kapiraju šta ja zapravo tvrdim?!?

krmenadla

Post by krmenadla » 19 Mar 2012, 15:54

Trzalica wrote:
nebojsak wrote:Ne znam, meni je potpuno legitimno da neko ko je u fazonu uzme i naruči sebi custom đitru, iz ovog ili onog razloga...
Ovaj ili onaj "razlog" kupovine instrumeta po narudžbini kod nekog lokalnog majstora ili šire je u 99% slučajeva eksperimentisanje vrhunskih muzičara koji u kolekciji imaju sve bitnije svetski priznate instrumente.
No, ko još sa 1000€ u džepu, naručuje svoj prvi ozbiljniji instrumet (nakon nekog skvajera od 100€ primera radi) kod nekog lokalnog majstora? Da li bi se iko usudio da zaobidje sve ono što je obelećžilo eru popularne muzike? Naročito ako nikada nije probao original USA Fender-a, Gibson-a, nekog PRS-a, ili pak Music Man-a sa sve Ibanezima, Yamahama i raznim čudima u TOP 10 svet. guitar brendova?
Valjda bi svako prvo zasvirao na instrumentu koga sviraju svi poznati ovozemaljski muzičari pa bi tek nakon toga, tj. nakon posedovanaj par tavkih brendova MOŽDA krenuo u eksperimentisanje sa "hand made" gitarama za visoku cenu. :!:

To je poenta moje priče i ne znam zašto svi pokušavaju da odglume da ne kapiraju šta ja zapravo tvrdim?!?
Ja tebe zaista ništa ne razumem.

krmenadla

Post by krmenadla » 19 Mar 2012, 15:54

krmenadla wrote:
Trzalica wrote:

Ja tebe zaista ništa ne razumem.
:mrgreen: :mrgreen: :ziveli:

Milanares

Post by Milanares » 19 Mar 2012, 16:01

Da li bi se iko usudio da zaobidje sve ono što je obelećžilo eru popularne muzike?
Naravno, i usudjuju se vec jako dugo. I jako uspesno. :)

NURBS

Post by NURBS » 24 Mar 2012, 12:09

Trzalica wrote: Valjda bi svako prvo zasvirao na instrumentu koga sviraju svi poznati ovozemaljski muzičari pa bi tek nakon toga, tj. nakon posedovanaj par tavkih brendova MOŽDA krenuo u eksperimentisanje sa "hand made" gitarama za visoku cenu. :!:
heh, toliko ljudi na svetu... ne bih ja bas rekao "Svako". Dovoljno je da jedan promil gitarista ne razmislja kao ti i eto dovoljno posla za sve butike sveta.
Istina je da su termini Boutique ili Handmade preduvani i prerabljeni, ali to su ipak samo keywords u rovovskom marketinskom ratu. Isto kao Vintage i Genuine.

Post Reply