Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
customguitar

Re: Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrume

Post by customguitar » 24 Aug 2011, 00:15

ajd da i ja malo napishem neshto, sad sam nabasao na ovaj forum.
30god sam u svetu gitara, od 2001-2 posedujem polovinu ovoga
http://www.shamray.ru/

retko dolazim u Srbiju al evo sad se zadesilo da sam tu pa ko velim da napishem....vidim da ljudi ovde svasta pishu, ima gomila kvazi-majstora, premotavacha korejskih pikapa i prodavaca magle i da se mnogi pale na te priche al dobro...bitno da se lova vrti :D

sto se tice beogradskih majstora
Zan mi je shebao 2 instrumenta menjanjem pragova, 2 akustike sredinom 90ih. tako je fino poravnjavao pragove nekom testerom za ne znam ni ja sta ili turpijom za turpijanje zatvroskih resetaka da je s*ebao binding na vratu a onda sve to pokusao da zafarba nechim "da se ne vidi" pa onda pokushao da proda foru da to tako treba.
na drugoj je tako majstorski odradio pragove da sam se zhiv iseko kad sam nakon 2-3 dana uzeo da sviram. al dobro i to.
Sad vidim da se malo popravio, drzao sam neke njegove gitare u rukama ali sve je to uvek na necemu nedovrseno, nedoradjeno, nedorecheno, neocheshljano...jbg, ne mos pravit instrumenete i traziti za njih tolike pare a svaki ti ima neku falinku

Shanika je nekad davno bio odlichan, njemu sam odneo prvu gitaru koju sam napravio i za divno chudo reche tad da je "bogami Sale dobra, ovo ko da sam ja radio" a meni nekako milo i onako, jbg, drago bilo kad me pohvalio. Sad ovih dana sa nekoliko strana chujem da se Shanika propio i da je teshko sa njim na neki normalan kontakt izaci. A shteta, odlicno je radio svoj posao samo shto je bio, brate mili, spor ko sin kornjache i puzha....

Mirko Tasic je, bar za mene, kralj i legenda. Sve njegovo sto mi je prolazilo kroz ruke je toliko *ebeno uradjeno da to nije normalno. ne moz co'ek da mu nadje zamerku. Kad je rec o pravim vintage stvarima, Mirko je onaj koji zna sve zhivo i u teoriji i u praxi i jos i ume sve to da primeni i na kraju imas odlican rezultat. gre'ota sto nije otisao napolje kad je mogao, sad bi vec bio opako cenjen sa dugachkim redom porudzbina ispred vrata i podebelim racunom. Covek ima znanje, talenat i boooole ga za citav svet i to mu daje toliko prednosti u odnosu na druge....I nije istina da ti trebaju klesta da mu izvuchesh rech iz usta. trebaju ti samo 2 LADNA piva :)

ovi ostali sto se pominju po temi...jpg znam dobar deo tih ljudi i nosio sam im, testa radi, stosta na sitnije opravke tamo negde 2004-2004 i jbg kad covek radi samo jedno a ne zna da uradi i drugo, e onda koji si mi ti to majstor za opravke instrumenata koji ume samo civiju da prishrafi....

rock on
A.J.

bancika

Post by bancika » 24 Aug 2011, 00:28

nije bas najpristojnije da se predstavis bilo forumu urinirajuci manje-vise po svima, al neka bude :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 24 Aug 2011, 07:27

ma neka brate, nek chovek kazhe sve shta je i kako je :nixweiss:
Istina je i za kvazimajstore, pogledali par youtube video-a i izbacili chak i cenovnik na ovoj temi, naplacuju 3 puta vishe nego Mirko, ma idi begaj..

customguitar

Post by customguitar » 24 Aug 2011, 13:54

bancika wrote:nije bas najpristojnije da se predstavis bilo forumu urinirajuci manje-vise po svima, al neka bude :ziveli:
dadada a svi se forumasi predstavljaju, vecina i JMGB ukuca pri prvom postu a oni napredniji skeniraju i pasosh i postuju slike tetaka i komsiluka.
aha.
Aleksandar.
Ako si pratio svojevremeno rock express, citao si i dobar deo mojih intervjua.
go figure.
:kokice:

razumem ja tvoju cehovsku solidarnost, tebe ne znam pa nemam sta ni da kazem, samo sam video neke slike tvojih instrumenata maximum 2 puta, mislim upravo ovaj js1000 klon i jos jednu na kupujemprodajem.com tako da pojma nemam odakle noge rastu i kako to izgleda u rukama tako da mogu samo da kazem da lepo izgleda na slici pa se nadam da je tako i u stvarnosti. A da sam napisao nesto za nekoga kod koga nikad krocio nisam - ondak da, ne bi bilo u redu. Ovako, mog merkantilnog interesa u ovoj prici nema, moj posao sa gitarama nije baziran u Srbiji tako da konkurencije nema :ziveli:

na zalost, ova mladjarija sto je uzela u ruke blanju, bonsek i po koje dleto ne zeli da uchi, gleda, cuti, trpi i na kraju nauci nego su se na'vatali nekih sitnih informacija po internetu pa sad eto misle da mogu sve da urade al dobro (nije vezano ni za koga konkretno, govorim uopsteno). Pa onda imas ova dva klinca koji kupuju wdc i jos neke korejske magnete za po 8 dolara komad + postarina i shatro premotavaju i onda prodaju kao "rucno motane custom magnete"maltene sa zicom iz kamenog doba ili slicnim nebulozama. Onda imas ono jednog koji kupuje warmoth delove, sklapa to i prodaje kao svoje rucno radjenje custom guitare. al ok, ajd da kazemo da je ovo trziste gladno svega neobicnog jer odvlaci paznju od tmurne svakodnevnice pa onda i to nekako moze da prodje mada opet nije u redu od samih tih "majstora"sto to prodaju kao 100% svoj proizvod.
a ako te pecnulo ono za zhana - e pa jebiga, ja nemam dlake na jeziku i nisam kriv sto ljudi koji idu tu i tamo kod njega nece da kazhu sta im smeta a ovamo sa strane svasta pricaju. ja sam rekao ono sta sam ja doziveo, meni je covek urnisao dve gitare iako je mogao da ili uradi kako bog zapoveda ili da kaze "znas bato ja to ne umem da uradim kako treba, bolje odnesi kod nekog ko ce zavrsiti onako da posle ne bude problema" nego je ukakio i to debelo i ondak opet umesto da kaze "znas jebiga, problem takav i takav ali sredicu ti...."opet ne bi bilo neke vece ljutnje...ajd mozda sitna frustracija neka....a aovako usro je motku tj dve motke odjednom i onda pokusao da zataska i jos na kraju sve to lepo naplatio. ali dobro, barem sam siguran da je covek pravi Srbin...ono....genuine :cao:
mozhda se covek ispravio za ove silne godine ali licno meni je od njega ostao veoma los utisak. A sto ga je Mirko izbacio....ma ima ljudi koji su tome prisustvovali samo iz neke cehovske lojalnosti prema svima cute i nece da pricaju al ajd da kazemo da je zhan tog dana debelo usro motku u stilu "pa samo sam pipnuo" :?

znas, nije problem u pishanju, pljuvanju i ostalim radnjama po ovome ili onome nego u tome sto 99% ljudi koji se bave nekim okolomuzickograditeljskim sve svoje klijente gledaju kao grupu ovaca koje su tu za neko dugotrajno shishanje i onda im prodaju maglu anarod se na to pali vrlo lako jer eto i kod nas se to sve radi, jebo zapad"i onda kad ti padne na pamet da im ukazes na neke stvari, to isto, da izvines, stado ovaca ne da da se dira njihov pastir....ja ne volim amatere koji se izdaju za profesionalce jer od toga uvek najebe neko neduzan. i ne volim prodavce magle, jer drpaju ljudima tesko zaradjenu paru.

zivi bili i veliki porasli, idem do vlade pravdica da mu odnesem malo ruskih novina :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 24 Aug 2011, 14:18

Dobrodošao. Hvala što si ovde, hvala na tvom mišljenju.

E sad, ispričaj nam ponešto o ovoj gitari: http://www.shamray.ru/gallery2/v/shop/Les+Paul/ Kako je pravljena, šta je bio cilj - 1:1 klon long-tenon bursta ili...?

bancika

Post by bancika » 24 Aug 2011, 14:19

ma i ne znam zhana i ostalu kompaniju, bilo mi je cudno sto je prvi post pa pljuvacina :)
:ziveli:

uRk[3]

Post by uRk[3] » 24 Aug 2011, 14:22

ne znam nista, samo znam da je ova Ganja gitara sa ruskog sajta perverzna :homer: :homer: :homer: uvek sam se lozio na zelene gitare...nije mi dobro...pise da je 76500rub koliko je to u EUR? Nije mi dobro :shock:

Bozha

Post by Bozha » 24 Aug 2011, 15:21

Imao jedno usputno iskustvo sa Zanovom rukotvorinom. Nisam imao srca da ponosnom vlasniku iskreno kazem kako mi to deluje. Neka bude da je sve stvar ukusa, al uvek bih pre uzeo stancovanu Fenderelu.

customguitar

Post by customguitar » 29 Aug 2011, 16:09

bancika wrote:ma i ne znam zhana i ostalu kompaniju, bilo mi je cudno sto je prvi post pa pljuvacina :)
:ziveli:
nije nego je pozitivna kritika. da je pljuvacina onda bih se popisho po svima :)
A inace, ja sam primetio da kod nas u ex-sfrj svi jedni drugima lizhu dupe u javnosti a iza ledja se grde na pasja preskakala sto pishe branko copic.
ja sam navikao da i ovako i onako govorim sta mislim :cao:

customguitar

Post by customguitar » 29 Aug 2011, 16:23

Rocket Roll wrote:Dobrodošao. Hvala što si ovde, hvala na tvom mišljenju.

E sad, ispričaj nam ponešto o ovoj gitari: http://www.shamray.ru/gallery2/v/shop/Les+Paul/ Kako je pravljena, šta je bio cilj - 1:1 klon long-tenon bursta ili...?
cilj je bio da se napravi ono sto je trazila musterija a trazila je to sto imas na slici :)
pravljena je komplet rukom osim par busenja jer se koristi elektrobusilica (glupo bi bilo koristiti rucnu, jelte) i rutiranja cavity-ja raznih sto je isto radjeno, da izvines, elektricnim ruterima a ne dletom. sve ostalo je ruka. cak i skidanje topa je radjeno rukom (ciklom - stari majstori znaju o cemu se radi). nut je uradjen iz mamutove kljove (nije zajebancija, stvarno sve nutove radimo iz mamutove kljove
http://www.shamray.ru/gallery2/v/2004/r ... 1.jpg.html
ili, da izvinete, iz penisa morza koji je jedna oveca kost i jedared smo to stavili cisto zajebancije radi i ispostavilo se da opako rezonira tako da sad kad god imamo tako nesto u radnji, mozemo da stavimo.)

telo je mahagoni negde iz 60ih, magneti scatterbrane.
cena $2500 dolara u beogradu ;)
isti ovakam instrument ali sa malo mladjim mahagonijem i SD magnetima tipa alnico pro II ili tome slicno u BGu moze da bude oko 1500-1700 dolara.
sa sve koferom.

customguitar

Post by customguitar » 29 Aug 2011, 16:31

uRk[3] wrote:ne znam nista, samo znam da je ova Ganja gitara sa ruskog sajta perverzna :homer: :homer: :homer: uvek sam se lozio na zelene gitare...nije mi dobro...pise da je 76500rub koliko je to u EUR? Nije mi dobro :shock:
2000eur.
mada, mozda to moze i da se smanji nesto malo...e da sam se prijavio ovde rpe mesec dana, mogao sam id a donesem to u BG da sam znao da nekoga interesuje, isto reda radi da se i kod nas pojavi nesto normalnih instrumenata :)

inace moje iskustvo sa kupcima iz ex-Yu je dosta lose....ljudi vide slike i cuju opis, onda kazu da imaju 500-100eur, ja se potrudim da po materijalima to bude sto pribliznije onim skupljim gitarama, rad je uvek isti, nema razlike ur adu da li je rec o gitari za 500 ili 5000eur - razlika je samo u nekim custom DETALJIMA tj da li ima ovoliko ili onoliko inlaya ili rezbarija i u ceni materijala jer ipak po kla sedefa kosta vise od 10 kila akrila. e samo sto narod to ne kapira i onda krenu da kenjaju kako su ocekivali gitaru ukrasenu maltene kao PRS DRAGON iako to u dogovoru nije ni bilo pomenuto i onda na kraju uvek ispadne neki konflikt u stilu "to nije to i sad necu da platim ostatak" tako da to sto sam donosio u BG do 2003 je bilo vrlo konfliktno na kraju price a sto je islo u ex-Yu od 2003 i do 2006 je islo samo sa 100% predoplatom.

guv'nor

Post by guv'nor » 29 Aug 2011, 16:44

customguitar wrote:da izvinete, iz penisa morza koji je jedna oveca kost i jedared smo to stavili cisto zajebancije radi i ispostavilo se da opako rezonira tako da sad kad god imamo tako nesto u radnji, mozemo da stavimo.)
:lol: Koliko je ovo dojajno!!! :D :bow: :bow: :bow: :ziveli:
Image

nebojsak

Post by nebojsak » 30 Aug 2011, 12:44

Ona KP ludilo tema je van funkcije, pa aj da stavim ovde. Elem, viđao sam i ranije ovaj šatro Mirkov SG, ali nisam nešto obraćao pažnju, a sad mi upala cena u oko. Zna li možda neko da li je to stvarno on radio, ili je negde na forumu već izvaljeno da je fejk? Ili da cimam njega da pitam.

customguitar

Post by customguitar » 30 Aug 2011, 13:10

guv'nor wrote:
customguitar wrote:da izvinete, iz penisa morza koji je jedna oveca kost i jedared smo to stavili cisto zajebancije radi i ispostavilo se da opako rezonira tako da sad kad god imamo tako nesto u radnji, mozemo da stavimo.)
:lol: Koliko je ovo dojajno!!! :D :bow: :bow: :bow: :ziveli:
Image

jbg teb' je do zajebancije, postas slike sa zoofilijom, kako te nije sramota samo, ovde i deca mogu da zadju.....u stvari, sve to izgleda ovako

Image

customguitar

Post by customguitar » 30 Aug 2011, 13:11

nebojsak wrote:Ona KP ludilo tema je van funkcije, pa aj da stavim ovde. Elem, viđao sam i ranije ovaj šatro Mirkov SG, ali nisam nešto obraćao pažnju, a sad mi upala cena u oko. Zna li možda neko da li je to stvarno on radio, ili je negde na forumu već izvaljeno da je fejk? Ili da cimam njega da pitam.
ja da sam ti i da mislim da kupim, zvao bih prodavca i predlozio da se prosetamo do Mirka. jbg nisi u Harareu, svi ste u BGu, potrosicete max 40min no zato koliko veselja i radosti....

Post Reply