Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ProfessorBaltazar

Re: Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Post by ProfessorBaltazar » 23 Mar 2016, 03:20

tommytigh77 wrote:P.P.S. Ko je dirao Nemanju? Ja sam Nemanju pomenuo onako, kao drugara kod kojeg sam imao priliku da probam gitaru, i to je to... Koliko znam, on trenutno ima multiple devojke koje ga diraju simultano, poslednje što mu treba je da se ja priključim.
Pa spomenuo si ga vizavi onog Esdzija jel, a ja sam se samo nadovezao. Nema sanse ti da posvadjas nas dvojicu.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 23 Mar 2016, 03:31

Pa jes vala, gde ćeš na starca, pusti ga da laprda. :ziveli:
Odakle ti koji moj da ja hoću da posvadjam tebe i Nemanju??? Za to bi pre svega trebalo da poznajem tebe, a o tebi ne znam ništa osim da si Starac Fočo od stotinu ljeta. Legenda foruma, jebač keve, Golf dvojka, Nokia 3310, PVC stolarija, bagremov med, Paolo Maldini, alfa i omega. I kako onda da vas posvadjam?
Nego, reci, legendo, ono od malopre što sam se uslišio da te pitam.

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 23 Mar 2016, 03:32

tommytigh77 wrote:
ProfessorBaltazar wrote:
tommytigh77 wrote:Apiš me za levo, starče. Debil ti tata.
Nego, što se mahagonija tiče, ako ne postoji lagan mahagoni, od čega je onda '59 Les Paul kad je maltene duplo lakši od Les Paula iz 2016. koji je provereno pravljen od mahagonija?
Sve je to diskutabilno.

Mahagoni(j) se zove svitenia makrofilia tako nesto. Imas tamo latinski pa guglaj.

Sadj, jedino gde je to raslo ta makrofilija je bio Honduras (spansi i britanski). Epske postove smo debatovali o tome.

E sad, ima par tih vrsta i podvrsta i sire, Meksiko, El Slavador, tamo vamo. Al ne meres to ubrati vise i pitanje je odakle ovi danas to nabavljaju. U Americi da nadjes jedan dobar komad, to kosta. Za celo telo, single piece body. Znas ti kolko je to parce. Kad je pukla juzna hemisfera, ovi su preselili seme na Filipine vamo tamo. Mahagonij raste strogo u tropskom pojasu a nije tropsko drvo. Ako pogledas mapu, stajaznam, plus minus 20-25 stepeni severne/juzne geografske sirine.Ne raste u Europi da ga hebes. Malta je previse severno.

I sad tu postoji citava prica koju mnogo gotivnije uz kaficu ili GoToMeeting mozemo da besedimo nego da ja kucam.

To je zajeb ovih foruma.

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 23 Mar 2016, 03:40

tommytigh77 wrote:

Nego, što se mahagonija tiče, ako ne postoji lagan mahagoni, od čega je onda '59 Les Paul kad je maltene duplo lakši od Les Paula iz 2016. koji je provereno pravljen od mahagonija? '
E da, najkonkretnije.

LP iz '59 je fakat iz Hondurasa. Ameri su posle prvog svetsko rata, a pogotovu drugog, naplatili Hondurasu debelo tao neke dugove sto su ih jelda 'spasili tamo nekakve komunisticke napasti'. Posto ovi iz Hondurasa nemaju leba da jedu vekovima, sve je to opljackano, tako su sklopili i novi dil. Svaka budala zna (Englezi) da su arcili najbolji mahagoni (a to je jedno od najzahvalnijih drva za kredence, brodske palube, zgrade, namestaj, mostove) iz Hondurasa, i Ameri (ne ovi sto prave gitare) naprave dil sa njima. To je drvo koje je seceno unazad duze vreme, i misicima. Bez preterano mehanizacije. Sto je i nebitno, samo ti ilustrujem koliko su manje te sume sekli. I to je sve lezalo po lukama i ovi kao, aj daj. Zlato nemate jebatga. Ova ta firma sto je odradila tu gitaru, pa ako gledas njihovu istoriju pre WWII, nes bas videti gitare od mahgagonija koji gle qurzta ne raste u USA. Nego tamo neki javor, smreka, omorika, drn zvrc.

Kapiras kuda ide (oportunisticka) prica? Ako imas armiju, dobre ti gitare. :ziveli:

E da, danas samo custom shop instrumenti dolaze sa Honduras (Belize) mahagonijem. Kosta bre 500$ baka raw tabla za one-piece body. Da, bas ce od toga da ti prave gitare.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 23 Mar 2016, 03:47

Pa, to kaži, to čekam celu noć. I čemu onda onakvo štipanje za muda kad sam rekao da postoje različite vrste mahagonija i da ne teži svaka isto?

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 23 Mar 2016, 03:49

I mozda i najbitnija stvar. Cak i taj mahagoni (svitenia makrofilia) koji sad uzgajaju sirom tropskog pojaca i prodaju zapadu (ali nije iz Hondurasa ili Belizea) se uzgaja suludom brzinom od njive do trpeze. Mahagonij je cudo od drveta, prilagodilo se i tamo van maticne zemlje i raste jos brze. Tipicno dostigne punu zrelost za 30 godina danas. Mos ga cvikujes i za 15 al nije to to. E a ono iz Hondurasa je bilo cvikovano pre puno decenija. Pa je odlezalo par decenija (mada guglaj mahagoni i prvi i drugi svetski rat jel, iznelo drvo rat na plecima maltene, o prethodnim da ne pricam, guglaj englesko-irske ratove).

Sad, glupo mi da ti kacim sliku moje neke gitare. Al vidis iz aviona.

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 23 Mar 2016, 03:52

tommytigh77 wrote:Pa, to kaži, to čekam celu noć. I čemu onda onakvo štipanje za muda kad sam rekao da postoje različite vrste mahagonija i da ne teži svaka isto?
POslacu ti sliku Honduras prime time mahagonija al nikom da ne dajes!

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 23 Mar 2016, 04:03

Ne treba slika, nego odgovor na pitanje. Poslaću ti ja mnogo lepše slike od parčeta drveta, ako se konačno udostojiš da odgovoriš.

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 23 Mar 2016, 04:04

Salim se.

Tezina.

Mahagoni je jedno od najtezih poznatih drva po specificnoj tezini i gustini. Na zapadu ovi imaju interesantno merilo, porede specificnu tezinu i gustinu sa tom od vode. Drvo ne tone, jel, pluta. E sad, nes verovati, ima drvo koje tone.

Mahagoni ne tone, al ne fali mu mnogo. Ne mogu sad da lupetam al mislim da je koeficijent izmedju recimo .55 i .75 jedinica tonjenja. Ako je jedan, tone ko metak.

Zastyo je neki mahagoni laksi. Sto je stariji pre nego sto je zavrsio u gitari, vise su ga jele aerosolne bakterije. Ili te bakterije koje jedu drvo a prde vazduh. Onda kad gledas drvo vidi te pore, sto je u stvari oksimoron, rekli smo da je mahagonij vrlo zgusnuto drvo, dense jel. Bakterije jedu drvo i prave air pockets. Najjaca fora je ako drvo padne u mulj na dnu reke ili tak oneki marifetluk, i zarobi sve bakterije koja onda do besvesti njupaju drvo al riknu pre nego sto ponjupaju sve. To traje par decenija bez problema. I onda ti je drvo polu-suplje na mikronskom nivou. Ti ga seces, Roendgen, MRI, sve radnje mu radis i nije hollowbody, solid je, a 'lagani mahagonij'. E to treba da se useres dok ne vidis i ne sretnes, a nije ni bas tako lagan, laksi je jedno funtu vizavi nomenklature. Ak oje dve, to je mirikl.

Al kapiras primcip. Pravi mahagoni je tezak, a to dal je bas usralo Nemanju da mu je Maya SG iz Hondurasa, pa brate, ja bi mu kupio taj, stripovao klot gitaru i dao ortaku da napravi SG kako svevisnji zapoveda.

I should just stop.

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 23 Mar 2016, 04:05

tommytigh77 wrote:Ne treba slika, nego odgovor na pitanje. Poslaću ti ja mnogo lepše slike od parčeta drveta, ako se konačno udostojiš da odgovoriš.
Rasplinuo sam se. Sta je bilo pitanje?

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 23 Mar 2016, 04:09

tommytigh77 wrote:čemu onda onakvo štipanje za muda kad sam rekao da postoje različite vrste mahagonija i da ne teži svaka isto?
Edit: apropo ove zadnje proče, sad kapiram stvar. Zar je to bilo toliko teško napisati pre tri stranice? Težak si bre k'o dedin ku*ac...
Last edited by tommytigh77 on 23 Mar 2016, 04:14, edited 2 times in total.

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 23 Mar 2016, 04:12

tommytigh77 wrote:Ne treba slika, nego odgovor na pitanje. Poslaću ti ja mnogo lepše slike od parčeta drveta, ako se konačno udostojiš da odgovoriš.
Samo skapiraj jednu stvar. Nit sam ja iz Hondurasa nit sa drvoseca po struci. Sve su to meni ispricali tamo neki likovi koji satro znaju o cemu pricaju. Licno. Video. NIje da ti prepricavam sa neta nego ti prepricavam sta ti likovi kazu. A ima ih more then I care for.

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 23 Mar 2016, 04:13

tommytigh77 wrote:
tommytigh77 wrote:čemu onda onakvo štipanje za muda kad sam rekao da postoje različite vrste mahagonija i da ne teži svaka isto?
Al nisi to rekao ljubavno.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 23 Mar 2016, 04:16

<3

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 23 Mar 2016, 04:20

Vis kako izgleda 50 godina sad vec star Honduras.

Image

Post Reply