Sve O Žicama Za Bas Gitare

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
Tata Brada

Re: Sve O Žicama Za Bas Gitare

Post by Tata Brada » 13 Jan 2011, 17:32

E pa drugari, pozdrav.

Zanima me ako neko ima preporuke za sviranje metala / hard rock-a u drop D stimu za 4string bass. Do sada sam koristio Trujilo-ve zice, mada ne zvuce nista posebno, a i kostaju 3000din... Isto tako bi me zanimalo ako neko moze da mi objasni razlike u tonu izmedju flatwound i roundwound zica, a i niklovanih i SS. Hvala u napred. :D

MetalFunk

Post by MetalFunk » 13 Jan 2011, 17:36

Proguglaj malo o zicama, nije tesko naci a i imas graficki prikaz kako izgledaju, zoomirane. I, naravno, objasnjenja zasto je to tako, i zbog cega je zvuk drugaciji. Koliko je primetno, a koliko ne i sl. :)
Sto se tice zica za metal, uzmi 105, nije velika razlika pod prstima, ali jeste za bass. Pogotovo ako si u D stimu. E, sad, neko od kolega ce ti vec reci koji model i sl.

:ziveli:

gricko

Post by gricko » 13 Jan 2011, 18:26

Tata Brada wrote:Zanima me ako neko ima preporuke za sviranje metala / hard rock-a u drop D stimu za 4string bass. Do sada sam koristio Trujilo-ve zice, mada ne zvuce nista posebno, a i kostaju 3000din... Isto tako bi me zanimalo ako neko moze da mi objasni razlike u tonu izmedju flatwound i roundwound zica, a i niklovanih i SS. Hvala u napred. :D
'drop D' ti je DADG ili misliš na 'low D' DGCF?
ako je DGCF teraj neki 45-105, ako je DADG, onda si malo u problemu iz razloga različite tenzije žica. ADG se nekako međusobno gađaju, ali ti je taj 'deblji' D opušteniji od drugih žica. najjednostavnije rešenje bi bilo da nađeš npr. neki 40-60-80-105 set.

SS [čelične] žice imaju izraženiji 'zing' tj. imaju više visokih harmonika od 'niklovanih' žica. takođe, postoje osnovane optužbe da 'jedu' pragove.
roundwound: struktura žice je ovakva - postoji centralna žica [core] i oko nje se mota jedan ili više namotaja. e - kod roundwound žica ti namotaji se motaju okruglom žicom.
Image
kod flatwound žica ti namotaji se motaju žicom koja nije okrugla, već četvrtasta u svom profilu.
Image
Image
zvuk? flatwound žice imaju manje visokih harmonika spram osnovne note. nema 'zing', ima 'thump' i 'thud'. ;)

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 13 Jan 2011, 18:54

Tata Brada wrote:E pa drugari, pozdrav.

Zanima me ako neko ima preporuke za sviranje metala / hard rock-a u drop D stimu za 4string bass. Do sada sam koristio Trujilo-ve zice, mada ne zvuce nista posebno, a i kostaju 3000din... Isto tako bi me zanimalo ako neko moze da mi objasni razlike u tonu izmedju flatwound i roundwound zica, a i niklovanih i SS. Hvala u napred. :D
Stainless steel su zakon. Najduze cuvaju onaj zdrav zing zvuk. Niklovane nemaju takav zvuk imaju malo vise izrazene midlove i bassova ali opet svakako zvuce odlicno ali brzo nestanu i zardjaju dosta brze. Flatwound evo tek nedavno sam proboa tako sto sam ih dobio uz novu gitaru. Osecaj je kao da su napravljene od plastike. Znaci nikakave su... I evo malo deblji komplet je ovde, G(je minimum 50) iskrivi mi vrat. Moj preporuka za stainless steel je svakako DR. Sada zavisi da li hoces moderan hi-fi zvuk onda Marcus Miller (koje sada koristim) ili Dr high beam koje imaju vintage zvuk i moguce je izvuci growl. Ali ove marcus miller su bolje za slap i svakako imaju vise izrazen bass. To je moje iskustvo sa zicama ;) Pozdrav

sixstring

Post by sixstring » 13 Jan 2011, 19:00

Ja juče uzeo u NS Dunlop za 6icu moju komplet
Dunlop MID 6 string, Nickel 30 - 130,javljam kad završim nekoliko vežbanja kućnih,proba i svirki kakve su ;)
Stavio sam ih oko 4 danas,i još se rnjam sa njima,mnogo mi leeepoooo,mnogo više mi se sviđaju nego Rotosound koje sam imao pre njih! Milim da je Nickel zvuk,zvuk za mene definitivno :)

groove

Post by groove » 13 Jan 2011, 19:04

I Nickelke ti cuvaju pragove, koji ruku na srce vise vrede od malo famoznog "zing"-a :)

sixstring

Post by sixstring » 14 Jan 2011, 00:47

groove wrote:I Nickelke ti cuvaju pragove, koji ruku na srce vise vrede od malo famoznog "zing"-a :)
Nisam provalio to za ''Zing'',al mi se čini da je su svetlije,e da,ako ništa,pakovanje od Dunlopa je straaava!
A i ovi iz NS prodavnice Mitros su baš fini i kultirni ljudi! Doduše bi im čudno što sam ih pitao,e jel bi mog'o ja da samo podignem bass po koji da vidim po težini možda mi se nešto svidi,ovaj dobacuje,pa oš ko za jare i kantar da ti donesem XD i ja reko,e kod ovih treba kupovati xD i eto,kupih i ne pokajah se! Za sada... :lol:

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 14 Jan 2011, 05:21

sixstring wrote:
groove wrote:I Nickelke ti cuvaju pragove, koji ruku na srce vise vrede od malo famoznog "zing"-a :)
Nisam provalio to za ''Zing'',al mi se čini da je su svetlije,e da,ako ništa,pakovanje od Dunlopa je straaava!
A i ovi iz NS prodavnice Mitros su baš fini i kultirni ljudi! Doduše bi im čudno što sam ih pitao,e jel bi mog'o ja da samo podignem bass po koji da vidim po težini možda mi se nešto svidi,ovaj dobacuje,pa oš ko za jare i kantar da ti donesem XD i ja reko,e kod ovih treba kupovati xD i eto,kupih i ne pokajah se! Za sada... :lol:
To zing ces videti tek kad jednom budes svirao nickel zice :) Pa presao na SS. To se najvise vidi pri slapu :) :)
Last edited by DJ_MY_SOUL on 14 Jan 2011, 05:27, edited 1 time in total.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 14 Jan 2011, 05:22

Ili cuti, recimo.
:ziveli:

sixstring

Post by sixstring » 15 Jan 2011, 04:04

A bio ja pre pre,prešao sa Nickela na SS,rotosoundov,i nije mi se svidelo,jok. Nickel is a way to be! Jedino mi želja i da kupim flat's,i onda sam sigruan šta je šta. Al za sada dok su sveže,a stigao sam upravo sa jedne svirke,i malo svirao pre neg što je odložio na stalak,pa još uvek je tu taj ''klavir'' ton. SS je kul što je tamniji i manje se vide prljavštine,i čini mi se da overall duže drži svež svuk,al Nickel,Nickel is a way to be :D

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 15 Jan 2011, 07:33

Flats su glupost. Kao da su od plastike nemaju nikakav zvuk!

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 15 Jan 2011, 09:34

a da kupis nove zice ? ko zna koliko su visile u mitrosu ...

nnkvocka

Post by nnkvocka » 26 Jan 2011, 14:27

HITNO pitanje! koje su najnajnajnajnajnajJEFTINIJE zice koje imaju da se kupe u Beogradu? Treba mi petozicani set, gde i koja je cena?

Zoxybass

Post by Zoxybass » 26 Jan 2011, 14:34

Ako imaju Framus u Control soundu bile su oko 1100 dinara.Ali loše su...Ne znam jel ima Stagg za 5 žica,za četvorku su oko 800 dinara(MItros).I još gore su. :)

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 04 Feb 2011, 09:45

ernie ball u maric-u poskupele bezobrazno rodjaci :)

nesto pre nove god. kupio sam ih za 2000din. a juce za 2700

pitao sam ih zasto su tako poskupeli i zasto su u mitrosu i dalje 2000din. (ali ih nemaju u prodaji trenutno. msm na 45-105)
-odgovor je bio nesto u kontekstu; mitros valja falsifikate koji traju mnogo krace (sto bas i nisam primetio),i da su bili iz mitrosa na razgovor jer su oni glavni uvoznici... njah.. aj nek bude, yebes 700kinti

e da,inace prodavci si jako ljubazni.

Post Reply