Omiljeni gitaristi?

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
Sava

Re: Omiljeni gitaristi?

Post by Sava » 08 Jan 2008, 09:36

oldfishermanblues wrote:Eric Clapton - ko zna sta je on,ne treba pricati,jednostavno jedini belac koji svira blues kao crnac
Ne verujem da bi Clapton bio zadovoljan tvojom hvalom. Clapton komponuje, svira i peva blues kao Clapton. Clapton je belac. U tome je štos, postoji crni i beli blues. Ne postoji belac koji može da svira crni blues kako treba, a i ne treba to da radi. Upravo zato što su izvodili beli blues ljudi kao Clapton, SRV, braca Winter, Dr. John i mnogi drugi su i izgradili ime.

vikator
MF veteran

Post by vikator » 08 Jan 2008, 09:48

da,ali danas kada kazhes beli blues misli se skoro na blues gary moore i walter-a trout-a,a to nije taj blues.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 08 Jan 2008, 12:43

Sava wrote:
oldfishermanblues wrote:Eric Clapton - ko zna sta je on,ne treba pricati,jednostavno jedini belac koji svira blues kao crnac
Ne verujem da bi Clapton bio zadovoljan tvojom hvalom. Clapton komponuje, svira i peva blues kao Clapton. Clapton je belac. U tome je štos, postoji crni i beli blues. Ne postoji belac koji može da svira crni blues kako treba, a i ne treba to da radi. Upravo zato što su izvodili beli blues ljudi kao Clapton, SRV, braca Winter, Dr. John i mnogi drugi su i izgradili ime.
Ima jedan lep intervju gde SRV objasnjava kako je jednu istu pesmu svirao Clapton, a kako Albert King...crnci su svirali sirovije,belci vise vole da ukrase ton:)tako sam ja to protumacio :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Jan 2008, 13:00

Yock, SRV u tom intervjuu kaže da su Amerikanci svirali na jedan, a Britanci na drugi način. Da li je to rekao jer, kao svaki dobar Amerikanac, ne sme da pominje boju kože ako želi da ostane "politically correct" ili zato što nije uviđao razliku između "belog" i "crnog" bluza (već samo razliku između "britanskog" i "američkog" bluza) - o tome možemo da diskutujemo.

Evo i tog intervjua:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 08 Jan 2008, 13:06

Da,ali ti sad tu poslusaj kako svira Amerikanac(crnac) i Britanac(belac)...a Stevie je svirao nesto trece:)Mada si tu u pravu,ipak su Britanci vise nego Belci,jer sav taj Texas blues,gde svira dosta belaca ne lici na britanski,u pravu si :bow:

vikator
MF veteran

Post by vikator » 08 Jan 2008, 13:14

Ima jedan lep dvd zove se groaning the blues gde clapton objasnjava kako svira muddy waters-a,howlin' wolf-a,leadbelly-a,bb kinga,albert kinga i ostale crne bluesere. :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Jan 2008, 13:40

Pa, poslušaj šta kaže sam SRV:

"U vreme dok sam slušao originalne (prve) majstore bluza poreklom iz U.S.A..."

(Ne crne, ne bele - poreklom iz U.S.A.)

"...takođe sam, u isto vreme, slušao i engleski blues-boom. Dakle, u isto sam vreme upijao i prvobitan (bluz), i tu, unapređenu, energičniju verziju iste stvari."

(Čovek, dakle, insistira na tome da je u isto vreme slušao i akustični, "praistorijski", Delta-bluz - malo kasnije će pomenuti Lightnin' Hopkinsa - i "električni", britanski bluz. Ne pravi podelu na "belo" i na "crno", nego na "akustično" i na "električno".)

"Zbog toga nisam morao da se uzdržavam i nisam imao puno razloga da budem 'bluz purist'."

(Touche! "Purista" se odnosi na čoveka koji sluša samo akustični, Delta-bluz, "originalnu stvar".)

Englesko "elektrifikovanje" bluza ala Cream, dakle, a ne "white man's blues". Znači, hajde da SRVu u usta ne trpamo nešto što on nije rekao.

vikator
MF veteran

Post by vikator » 08 Jan 2008, 13:45

Al interesantnije je da mu trpamo.Salim se.
Zna se ko je izmislio elektricni blues (bar po filmu Crossroads kada Willie Brown kazhe: Muddy Waters invented electricity.Misli se na el.gitaru i posle su kupili onog telecastera(kakva gitara :D)).
Medjutim,sada se u britaniji svira neki jaci blues,a u usa je ostao onaj stari dobri blues.

ADJazzBV.Aco

Post by ADJazzBV.Aco » 08 Jan 2008, 14:15

Nisam Gitarista ali imam i uzore medju njima!
Petrucci, Johnson, Cray, SRV, Santana . . .

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 08 Jan 2008, 14:24

Ok, a kolioko ti znas originalnih majstora bluza iz USA,a da su belci...znaci te stare koje je SRV slusao....?
Nisam ja rekao da je SRV delio njih na crnce i belce...samo tako ispada kada vidis muzicare koje pominje...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 08 Jan 2008, 14:28

ADJazzBV.Aco wrote:Nisam Gitarista ali imam i uzore medju njima!
Petrucci, Johnson, Cray, SRV, Santana . . .
Ko bi rekao Johnson,Cray,SRV,Santana i Petrucci,nekako se taj poslednji ne uklapa:)

oldfishermanblues
Mojo Priest

Post by oldfishermanblues » 08 Jan 2008, 15:51

vikator wrote: Medjutim,sada se u britaniji svira neki jaci blues,a u usa je ostao onaj stari dobri blues.
Ne bih se slozio sa ovom (kategoricnom?) tvrdnjom, jer u SAD-u imas gomilu skarta sto se trpa u bluz (npr The Moaners)...SAD ima odlicno bluz nasledje i puno kvalitetnih izvodjaca, ali sa druge strane imas i gomilu evropljana (cak i onih koji sviraju ''stari dobri bluz''), koji su dosledni u celoj bluz prici...

oldfishermanblues
Mojo Priest

Post by oldfishermanblues » 08 Jan 2008, 15:55

Sava wrote:
NAPOMENA: Savo, ovo je Vikatorova izjava...Greskom sam prilikom citiranja izbrisao quote

oldfishermanblues
Mojo Priest

Post by oldfishermanblues » 08 Jan 2008, 16:03

Guitar_thrill wrote: Ima jedan lep intervju gde SRV objasnjava kako je jednu istu pesmu svirao Clapton, a kako Albert King...crnci su svirali sirovije,belci vise vole da ukrase ton:)tako sam ja to protumacio :D
Slazem se...Belci cesto polazu dosta na samu tehniku sviranja, dok crnci nisu time toliko optereceni...Dokaz ovoj tezi je i konstantna potreba da se raspravlja o tome - KO JE BOLJI GITARISTA?

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 08 Jan 2008, 18:01

oldfishermanblues wrote:
Guitar_thrill wrote: Ima jedan lep intervju gde SRV objasnjava kako je jednu istu pesmu svirao Clapton, a kako Albert King...crnci su svirali sirovije,belci vise vole da ukrase ton:)tako sam ja to protumacio :D
Slazem se...Belci cesto polazu dosta na samu tehniku sviranja, dok crnci nisu time toliko optereceni...Dokaz ovoj tezi je i konstantna potreba da se raspravlja o tome - KO JE BOLJI GITARISTA?
Genijalno receno,crnci se nikada ne bi bakcali time ko je bolji,svako svira unikatno i nema tu bolji i losiji,svi se trude da zvuce kao oni sami,a ne kao neko drugi,i oni to znaju,za razliku od nas...

Post Reply