PRS Gitare....

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
tyler durden
MF veteran

Re: PRS Gitare....

Post by tyler durden » 25 Feb 2009, 21:39

b-Looser wrote:Cool slicka!!!!

Prototipovi
http://www.modernguitars.com/archives/003857.html

Evo i final realize

http://namm09.musicradar.com/news/1694/

Evo i cene

http://www.sweetwater.com/store/detail/TonareCPE

http://www.sweetwater.com/store/detail/AngelusE

Sutra idem da kupim par komada dok se jos nisu razgrabile.
Oce neko sa mnom da ceku u redu? :lol:

ma daj......znaci sad ne da su preterali..... mislim ljudi, akustara za 7500 dolara?!?!?!?!? WTF?!?!??!?! sto je mnogo, mnogo je.......

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 25 Feb 2009, 23:44

Skroz su PRS-li!
:lol:

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 26 Feb 2009, 10:52

ma bre za 7500 dolara, ima da kupim kartu do portugalije, ili gde vec ima onaj rodrigez, da odem kod njega, da blejim sa njim, obidjem zemlju, kockam se,trosiom na ribe, i da mi on za to vreme napravi gitaru da se useres, i opet bi mi ostalo para......:) LOL :mrgreen: :mrgreen:

MUzzY

Post by MUzzY » 27 Feb 2009, 02:01

sinisake wrote:Hajde da malo popricamo o tom ''karakteru''.
To sto su muzikantima usi naviknute na Fender (Strat i Tele za tradicionaliste, oni Jaguari za alternativu) i Gibson (Les Paul,335 i mozda jos koja) pa sve druge gitare za njih nemaju dovoljno ''karaktera'' nije problem tih gitara, nego muzikanata i slusalaca, njihovog horizonta ocekivanja.
Cinjenica da su te navedene gitare velikim delom definisale rok zvuk malo ogranicava nasu percepciju, rekao bih, pa nesto sto nije kao to automatski proglasavamo beskarakternim...

Ovo meni zvuci vrlo ubedljivo:

Verovartno cu biti kamenovan zbog sledece izjave ali... moram.
Meni i dan danas nije jasno... jednostavno mi nije jasno sta ljudi (pogotovo gitaristi) vide (tj. cuju) u Santani? I u svirci i u zvuku... totalna enigma. Meni je to totalno praznjikavo sviranje bez neke preterano jasne ideje, o nekoj kompleksnosti i da ne pricam... doduse, prepoznatljiv je stvarno. Cenim i njegove aranzerske sposobnosti (al' ne previse...)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 27 Feb 2009, 02:24

Ako cemo da pricamo o kompleksnosti, nijedan rok gitarista ne moze da se meri za jazzerima, a ovi samo u najboljim trenucima mogu da se priblize klasicarima. To nije bitno. :)

Vrhunski rok gitaros je onaj koga slusaoci mogu da prepoznaju posle prvih nekoliko taktova, mozda i posle prve dve-tri note sola.
Ako Carlos nije jedan od tih, onda ne znam ko jeste. :)

Santana ima, po mom misljenju, IZUZETAN zvuk i zanimljivo i (iznad svega) prepoznatljivo (i sam si rekao) fraziranje, ima SVOJE lickove i SVOJ zvuk. Meni je on uvek zvucao bitno drugacije od svih drugih gitarista, jos od vremena kad je cepao Gibsona...

Malo li je? :wink:

MUzzY

Post by MUzzY » 27 Feb 2009, 02:56

Pa dobro... meni to zvuci generalno prazno i lose a tonski supljikavo, pa ako su konstantno isti fazoni nesto sto se ceni ja definitivno treba da promenim kont :)
A to poredjenje jazzeri/rockeri... to je skoro pa isto kao i da direktno poredis te muzicke pravce. Svaki ima svoj prostor za neki izraz i medjusobno ih ne treba porediti po mom misljenju.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 27 Feb 2009, 09:31

sinisake wrote:Ako cemo da pricamo o kompleksnosti, nijedan rok gitarista ne moze da se meri za jazzerima, a ovi samo u najboljim trenucima mogu da se priblize klasicarima. To nije bitno. :)
seti se coveka koji zadaje domace zadatke... nego kad si se vec uvatio da slusas smak, nadji obavezno Put Od Balona... tuj ima svega od klasike preko djezza fjuzhna do roka... ja mozda zvucim kao fanatik, al covek je zasluzio svaku povalu...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 27 Feb 2009, 13:06

@Duane, sta sluso - skino. :mrgreen: Suvise ''prog'' za moj ukus, sta da ti kazem... :)
A to poredjenje jazzeri/rockeri... to je skoro pa isto kao i da direktno poredis te muzicke pravce. Svaki ima svoj prostor za neki izraz i medjusobno ih ne treba porediti po mom misljenju.
Pa ti si pomenuo kompleksnost, na osnovu cega sam zakljucio da to narocito cenis, pa sam ja samo pokusao da kazem da govoriti o komplesknosti u rokenrolu i popu i nema previse smisla. :mrgreen:
Pa dobro... meni to zvuci generalno prazno i lose a tonski supljikavo, pa ako su konstantno isti fazoni nesto sto se ceni ja definitivno treba da promenim kont :)
Tonski supljikavo je poslednji izraz koji bih upotrebio za Santanin zvuk, al' dobro, izgleda da i tu ukusi odlucuju... :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 27 Feb 2009, 16:09

ako nesto suchinjava santanino sviranje, onda je to sigurno taj smooth zvuk koji on more da namontira i naravno latino fore koje je objedinio sa some serious bluesy playin'om... ima neponovljiv zvuk, niko nema ni slican kzvu i jos kad ga zacini sa onim kratkim frazicama latino bluza... ma ajte molim vas :D :ziveli:

MUzzY

Post by MUzzY » 27 Feb 2009, 22:40

I tako u beskraJon... :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 27 Feb 2009, 22:47

MUzzY wrote:I tako u beskraJon... :)
pretty much

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 11 Nov 2010, 12:31

Davno sam čitao ovu temu, pa sam na nju i zaboravio. Naleteh na nju ponovo, ali ovaj put, stvari su malo drugačije - mogu da okačim sliku svog PRS-a... :jeej:

Image

U pitanju je PRS McCarty model iz '94.

Standardni izbor drveta - telo mahagoni i top od od javora, vrat mahagoni + ruža, profil vrata wide fat... 3-way prekidač za magnete, push pull pot za splitovanje, volume i tone.

Pošto je iz '94., na njoj stoje Dragon I magneti, jer su tek od '95. počeli na ovaj model da stavljaju custom McCarty magnete pravljene za nju...
Imam dogovor sa drugarom koji poseduje PRS Custom 22, da se nađemo i uporedimo, jer je na papiru barem, konstrukcijski ista gitara što se tiče odabira materijala, ali na njegovoj stoje Dragon II magneti, za koje su mi mnogi govorili da su izvrsni. Videćemo koja je razlika, soon enough...

Što se samih PRS gitara tiče, duuugo sam njihov ljubitelj, i jako dugo i strpljivo sam čekao da nabavim jednu. Što kažu, malim koracima do cilja. :)

Jako puno ljudi sa sigurnošću priča kako te gitare nemaju snažno izražen svoj karakter zbog mnogih između-Gibsona-i-Fendera konstrukcijskih rešenja. Ne treba ni da napominjem da ogroman udeo tih istih ljudi nikada nije ni video uživo PRS-a a kamoli svirao neko na njemu duže vreme, ne bi li se upoznao malo bolje pa onda iznosio smele izjave kako ovo ili ono uopšte ne valja.

Jasno je svima da to nije ni Gibson ni Fender. Ni ne treba da bude.

Stvar je prilično jednostavna - ono što za mene ova gitara predstavlja jeste vrhunski izrađen instrument, sa jako dobrim, prirodnim, prijatnim zvukom, instrument kod kojeg svaka sekunda držanja i sviranja istog predstavlja vrhunsko zadovoljstvo i sreću. Da i ne pričamo o estetici koja je ispoštovana™ do krajnjih granica. :)

Joj, mogao bih ja još o ovome, ali neka... Ko ne veruje, neka se uživo uveri. :ziveli:

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 11 Nov 2010, 23:43

Nećemo da je priznamo, kakav je to PRS bez ptica? :mrgreen:
Šalim se, svaka čast! Imam ja 2 komada, i oba su mahagoni/maple kombinacija, i gitare su iste kao dupe i glava....tako da ne sumnjam da će biti razlike. A možemo i jednom da se nađemo pa uporedimo sve 4! :ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 12 Nov 2010, 00:12

Eh sad, ptice bi bile lepe, ali eto... Zadovoljiću se sa moon inlays. :)

Baš me zanima kakav će taj uporedni test da ispadne. Nadam se da ću ga uhvatiti sledeće nedelje ili možda za vikend. Videćemo kakvi će biti utisci. :kokice:

A to što su tvoji CU24 i Tremonti različiti, ne čudi: drugačija struja potpuno, različita pozicija neck magneta zbog broja pragova na vratu, i pretpostavljam da je Tremonti deblji i teži, jer je rađen na osnovu Singlecut modela koji je inače masivniji od CU24, itd...

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 12 Nov 2010, 09:52

aha....tremonti je iz 2001, pre gibson lawsuit, tako da nije normalno koliko je težak i masivan, i kako topao i muljav zvuk ima, pun je basa....

Post Reply