Pokusaj izrade Explorera

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Stanko

Re: Pokusaj izrade Explorera

Post by Stanko » 27 Dec 2009, 11:28

mislim_stvarno wrote:Znam da si pre rekao da jos ne znas od cega ces da pravis vrat, pa me zanima da li si resio? 'Oce li biti javor ili mahagoni?
Javor :) mislio sam da sam to vec spomenuo ;)

Stanko

Post by Stanko » 14 Jan 2010, 13:06

Stigao 'ardver! Malo su me oprljivi carinici, 65e... Al dobro opet sam bolje prosao nego ovde da sam uzimao... :)
Evo i slika da se hvalim :P ima tu jos srafova i sitnica, ali sam popakovao to odma u jednu kutiju da ne pogubim ;)
Image Image

Nadam se da cu malo da se izorganizujem i da poradim na toj gitari konacno...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 14 Jan 2010, 14:11

Lepo, lepo. :) Bas ovih dana i ja razmisljam o tim hromiranim pickup-ring-ovima. :D Jesi li ih mozda video negde kod nas? :D

Stanko

Post by Stanko » 14 Jan 2010, 14:33

mislim_stvarno wrote:Lepo, lepo. :) Bas ovih dana i ja razmisljam o tim hromiranim pickup-ring-ovima. :D Jesi li ih mozda video negde kod nas? :D
Nisam, a trazio sam ih. Mozda mi je negde promaklo... :) meni ostalo da kupim jos pragove i plocicu za montiranje jack-a. Jel zna neko gde ima jumbo pragova i kolko kostaju, posto sajtovi nisu bas najsveziji... :D

Stanko

Post by Stanko » 16 Jan 2010, 19:30

Radilo se malo :) slike su shiti jer su sa telefona, ali sutra nosim aparat, jer ce sutra imati i sta da se slika ;)
Uglavnom, zalepio sam top, iz dva puta, juce jednu dasku, i danas drugu, i sve lezi u stegama do sutra. Onda sledi obrezivanje :D :hide: i smirglanje, i zatim pravljenje dzepa za vrat. Sto se vrata tice, zalepljen je da se napravi nagib za head-stock. Na slici izgleda mnogo aljakavo, ali je bolji uzivo, i ja sam skroz zadovoljan, i tek posle smirglanja ima da zasija :D sutra kad ga malo sredim, slikacu :) mozda bude sutra i kanal gotov. Inace imam pitanje oko kanala...
Image Image

Sad kad ste videli slike da priupitam ponesto :) sto se kanala za sipku tice, ako sam ja dobro shvatio, to ide ovako. Ispravite me ako gresim.
Izdubi se kanal kao na slici, i onda se umetne deo obojen crvenom bojom? Tj parce drveta. Ili se izdubi u duzini krace sipke, i onda da se "odozgo" probije rupa kroz koju ce da izviri truss.

Pitanje dva, jel se duzina skale meri od sredine bridge-a, ili posto je zakosen, od blizeg ili kraceg dela. (tj plava, zuta ili crvena tacka :D). I naravno, saq druge strane, od kraja nuta blizeg telu, da tako kazem? :D :)
Image

fric

Post by fric » 16 Jan 2010, 22:48

ukoliko nisi predvideo kompezaciju na nut-u onda meris crvenu tacku i to start ivice prema nut-u
pozdrav
Fric

Stanko

Post by Stanko » 17 Jan 2010, 19:52

fric wrote:ukoliko nisi predvideo kompezaciju na nut-u onda meris crvenu tacku i to start ivice prema nut-u
pozdrav
Fric
Hmmm kakvu kompenzaciju na nut-u?

U svakom slucaju radilo se danas opet. Bacite oko i na slike :) uglavnom telo dovedeno na priblizne mere i javor i mahagoni nivelisani turpijom i smirglanjem :) Vrat ce malo da saceka, pa ce sledeci vikend pasti kopanje kanala. Sto se vrata tice sad znam kako neke stvari da ne radim sledeci put :D imali smo malo nezgodacija, ali srecom nista sto nismo resili.

Takodje usecen je i dzep za vrat pod 2 stepena. Jos malo treba da se doradi, i da se skine ovaj "zidic", ali najvaznije mi je da je CNC odradio nagib :) morao sam naravno i harver da poredam da vidim kako izgleda :P :)

Image Image Image
Image Image Image

Stanko

Post by Stanko » 24 Jan 2010, 22:16

Evo jos dve slike, ocajne su jer su telefonom slikane :)
uglavnom, napravljen kanal za sipku, i sredjen spoj vrata i tela. Vrat sad ceka finiju obradu :)
Image Image

Stanko

Post by Stanko » 23 Feb 2010, 22:07

Da jos malo pricam sam sa sobom :)

Lose vesti... Nosio sam telo i vrat do Mirka Tasica.
Presuda je sledeca - telo je dobro, ali vrat je malo problematican (malo vise :) )
Mirko kaze da ce vrat verovatno iskriviti, ne sigurno, ali verovatno. Sipka ce mozda srediti stvar, ali nista nije sigurno. Stvar je do pravca godova na vratu koji nisu uzduzni vec poprecni (tak'a daska bila). I "drvo nije odradilo svoje" iako je suvo jednostavno ima jos nesto vode i smole u njemu, i mora da odstoji par godina da bi bio siguran da ce sve biti u redu. Pricao je i da mu je jednom fingerboard od bubinge iskrivio ceo vrat na drugu stranu, da ne poverujes :) i da drvo kupljeno ostavlja po 5 godina da odstoji, i povremeno ga samo pusti kroz abrihter.

Takodje covek se raspricao, svasta nesto mi je rekao :) sjajan cova. Za vrat je rekao jos, da nikako ne treba lepiti glavu, eventualno uzduzna tri komada drveta ako bas mora. Kaze kad se kod glave drvo prekine, kraj, ubija sustain i da se to ne moze nikako nadoknaditi. Tvrdi da svi skupi/custom modeli uvek imaju vrat iz jednog komada.

Ajd necu previse da duzim, rekao je covek jos po nesto, uglavnom ostavio je super utisak na mene.

Ali ne znam sta cu dalje... Razmisljam se da uzmem mahagoni i da od njega napravim novi vrat. Na ovom mogu da se vezbam, njega sigurno necu koristiti, Mirko je rekao da on licno ne bi rizikovao, a on ima "malo" vise iskustva od mene. Druga opcija je da uzmem mahagoni i da ostavim i telo i drvo za vrat da odleze neko vreme (ionako sam jako tanak sa vremenom sada), a ja da uzmem sebi neku gitaricu na koju bi stavio ovaj hardver. Ili treca da ipak uzmem drugu gitaru, stavim joj hardver, a ovo moje sokocalo zavrsim i stavim hardver sa kupljene gitare.

Vreme je najveci problem trenutno, inace bi je zavrsio kud puklo da puklo :? teo bih bas explorera (bez maske), a slab je izbor kod nas...
ko sto moja baba kaze - nisam pamet/na/an :) :P :)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 24 Feb 2010, 07:41

Bummer. Jbg stvarno... :(

Da sam na tvom mestu ja bih verovatno uradio drugi vrat sa tri komada drveta, kao ibanezov wizard2, ovako:

ali iz jednog komada, ne lepljeni headstock...

A to za drugu gitaru, uvek mozes da uradis. :)

oboss

Post by oboss » 25 Feb 2010, 09:35

uf kakve dileme :) salim se situacija je cista ako bolje pogledas. ti lepo nabavi drugo parce javora za vrat i napravi drugi vrat po meri zapocete gitare i ubaci u nju hardver i elektronikukoju si joj i namenio. cemu zurba sa tim projektom. posto ti se svira a nedostaje ti instrument ako si u prilici uzmi neku dzitru dok tvoja sprava nebude gotova. nece se baciti ta kupljena dzitra sigurno.

Stanko

Post by Stanko » 25 Feb 2010, 17:16

oboss wrote:uf kakve dileme :) salim se situacija je cista ako bolje pogledas. ti lepo nabavi drugo parce javora za vrat i napravi drugi vrat po meri zapocete gitare i ubaci u nju hardver i elektronikukoju si joj i namenio. cemu zurba sa tim projektom. posto ti se svira a nedostaje ti instrument ako si u prilici uzmi neku dzitru dok tvoja sprava nebude gotova. nece se baciti ta kupljena dzitra sigurno.
Hvala na savetu :) podigao si mi entuzijazam ponovo :)

Stanko

Post by Stanko » 25 Feb 2010, 20:08

mislim_stvarno wrote:Bummer. Jbg stvarno... :(

Da sam na tvom mestu ja bih verovatno uradio drugi vrat sa tri komada drveta, kao ibanezov wizard2, ovako:

ali iz jednog komada, ne lepljeni headstock...

A to za drugu gitaru, uvek mozes da uradis. :)
Razmisljam se da radim iz jednog komada, sa uglom koji ce zavisiti od samog komada drveta koji nadjem. A da za svaki slucaj ubacim "stiklu" na delu kada se vrat savija ka headstocku.

Stanko

Post by Stanko » 09 May 2010, 11:58

Nadam se da jos neko prati ovu temu :P

Svejedno imam par pitanja... (kao i uvek :P)

Prvo vrat - odlucio sam se za sledece, mahagaoni, iz tri uzduzna komada, izrezana od istog komada sa tim sto ce sredisnji komad biti okrenut u suprotnom smeru.
Headstock krivinu, sam mislio da radim onoliku, koliku sam komad mahagonija dozvoli.

E sad sta vi mislite o tome? Jel pametno mozda ubaciti i po traku javora izmedju? Ili je mahagoni dovoljan, takodje dal ipak lepiti headstock. Mirko kaze da jednom prekinut vrat je nepopravljiv udarac na sustain. Ali video sam da dosta ljudi, ipak lepe headstock, jer je tako mnogo cvrsci vrat. U ovom klipu koji je mislim stvarno okacio tip na kraju dodaje dve dascice javora, koje prolaze kroz vrat i headstock, tamo gde je lepljen, kao ojacanje i da popravi sustain. I na kraju ako ne lepim, dal "stiklu" raditi odmah i komada il je zalepiti. Meni licno je logicno da je lepim, jer mislim da ce tako biti crvsce, a na ton nece uticati jer se vibracije svakako prenose uzduz, a na tom pravcu nece biti prekida.

Drugo - taj covek sa klipa, prvo zalepi vrat, pa onda sece kanal za sipku, lepi fretbord, pa postavlja pragove. Sta mislite o ovom redosledu radnji. Ja sam mislio prvo kanal, pa fretboard, pa montiranje pragova. Edit2: Kad sve zavrsi onda oblikuje vrat, tj radius pozadi.

Trece nut i "maska" za headstock - zanima me dal je potrebno jos nesto osim lepka da drzi nut. Vidjao sam cesto da preko headstoka postoji "maska" tj sloj drveta, verovatno radi ukrasa, ali isto tako ide do nut-a, tako da je onda nut zaglavljen izmedju fretborda i te "maske". I jel moguce kod nas naci negde neke furnire, ili tanko drvo, tipa eboni i sl, za tu primenu.

I sad svasta po malo :) ako se odlucim za binding (samo na vratu) jel prvo da postavljam pragove ili binding?

Imao sam jos ponesto na umu, al sad ne mogu da se setim :) ajd u zdravlje! :D

EDIT: Ocigledno sam odlucio da nastavim sa projektom :)
Eh da, isto razmisljam se da spoj vrata ne uradim klasicno, tj da bude zaobljeniji, i pristupacniji, po ugledu recimo na schecter:
Image

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 09 May 2010, 15:15

Nisam strucan, jedino sam dosta citao razne gluposti o tome, pa mozda ti bude od pomoci moje misljenje... :mrgreen:
Stanko wrote:Prvo vrat - odlucio sam se za sledece, mahagaoni, iz tri uzduzna komada, izrezana od istog komada sa tim sto ce sredisnji komad biti okrenut u suprotnom smeru.
Headstock krivinu, sam mislio da radim onoliku, koliku sam komad mahagonija dozvoli.

takodje dal ipak lepiti headstock. Mirko kaze da jednom prekinut vrat je nepopravljiv udarac na sustain. Ali video sam da dosta ljudi, ipak lepe headstock, jer je tako mnogo cvrsci vrat.

Po teoriji, i misljenju mnogih, i ravan headstock mnogo utice na sustain. (fender vs gibson sustain) => mali ugao headstocka ti moze mnogo vise smanjiti sustain nego da preseces vrat.
(studiras matematiku, pa znas sta simbol => znaci :mrgreen: )
Stanko wrote:E sad sta vi mislite o tome? Jel pametno mozda ubaciti i po traku javora izmedju?
imaj na umu da se vratovi iz 5 delova najcesce rade za 7+ zica, a za "normalne" gitare su najcesce iz 3. Ovime mislim pre svega na to da je vrat za 7 zica treba da trpi vece tenzije, a i siri je, pa je moguce napraviti ga od 5 parcica drveta pristojne sirine.
evo ti jedan predlog:
Image
samo ti uradi od mahagonija sa nekim tvrdjim drvetom kroz sredinu, i headstockom iz jednog komada. Ili uradi samo mahagonijem, naravno, ubacivanjem drugog drveta rizikujes da ti to promeni ton, ali verovatno se to nece toliko osetiti...
Stanko wrote:Drugo - taj covek sa klipa, prvo zalepi vrat, pa onda sece kanal za sipku, lepi fretbord, pa postavlja pragove. Sta mislite o ovom redosledu radnji. Ja sam mislio prvo kanal, pa fretboard, pa montiranje pragova. Edit2: Kad sve zavrsi onda oblikuje vrat, tj radius pozadi.
ako sam dobro razumeo, pitas da li da prvo lepis freatboard, pa posle toga da oblikujes zajedno i vrat i freatboard, ili obrnut redosled?
Ja sam mislio da je prva solucija logicnija, ali ne, ipak se radi obrnuto zbog mogucnosti da lepak negde ne uhvati skroz, pa ako se to desi na mestu gde treba da je ivica, eto ti belaja. Znaci, bar po sirini bi trebali i freatboard i vrat da budu iseceni, pa tek onda lepljenje.
Stanko wrote:Eh da, isto razmisljam se da spoj vrata ne uradim klasicno, tj da bude zaobljeniji, i pristupacniji, po ugledu recimo na schecter:
to je mnogo lakse uraditi kad je neck-through, ovako moras da pazis da nesto ne zajebes kad oblikujes ovo tj da ne istanjis neki deo previse i tako upropastis nesto

toliko od mene, valjda ce bar nesto da pomogne... :mrgreen: :ziveli:

Post Reply