Izrada El. Gitare-Da li se isplati
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Izrada El. Gitare-Da li se isplati
E ovako...Vec dugo vremena planiram da napravim gitaru i muci me jedan veliki problem.Pretrazio sam sve moguce sajtove i procitao o obradi drveta uglavnom i sve bih to mogao da nabavim i uradim jer mi je otac stolor,medjutim njegova ideja je bila da naruci vise komada drveta da napravimo par komada i da neke od njih i prodam ako to bude bilo uspesno.E konacno taj problem ,gledao sam cene koje se krecu svih delova u vezi elektronike i nenormalno su skupi, tako da mi se nikako ne bi isplatilo.Da li neko moze da mi pomogne i kaze mi gde mogu naci sve delove u vezi elektronike onda pragove(metal),civije, pritom ne moraju da budu novi.Najvise bi mi odgovaralo kada bih nasao nekog ko prodaje sklopljenu elektroniku bez magneta.?
Re: Izrada El. Gitare-Da li se isplati
Ne isplati se. Samo i ne treba u startu da misliš da li se isplati, niko i ne počinje da pravi električnu gitaru sam da bi mu se isplatilo, odnosno da mu bude jeftinije nego da je kupi. To počinješ da radiš da bi naučio, jer se ložiš na to. Ako misliš da budeš na nekom dobitku u prvih 5 godina... mrka kapa. S druge strane, ako istraješ, i ako radiš dobro - možeš u nekoj budućnosti da očekuješ da ti to bude posao. To ti je isto kao da se pitaš da li se isplati da studiraš mašinstvo. Tokom studija se ne isplati. Možda se ne isplati ni u prvih par godina posle studija. Ali ako si stvarno dobar u svojoj struci, na duge stze se jako isplati.
Polovni hardver ganjaj po oglasima. Načekaćeš se tako da skupiš sve što ti treba, ali može da se skupi...
Srećno!
Polovni hardver ganjaj po oglasima. Načekaćeš se tako da skupiš sve što ti treba, ali može da se skupi...
Srećno!
Kristijan wrote:......To ti je isto kao da se pitaš da li se isplati da studiraš mašinstvo.......
Kristijan wrote:Ne isplati se

Izvinite morao sam

Očito tvoj otac nema visoko mišljenje o gitari kao instrumentu kad misli da se to tako sedne pa zbudži par komada, kao da je plakar u pitanju. Ozbiljan je to posao, i ne mnogo finansijski isplativ.Tranx wrote:E ovako...Vec dugo vremena planiram da napravim gitaru i muci me jedan veliki problem.Pretrazio sam sve moguce sajtove i procitao o obradi drveta uglavnom i sve bih to mogao da nabavim i uradim jer mi je otac stolor,medjutim njegova ideja je bila da naruci vise komada drveta da napravimo par komada i da neke od njih i prodam ako to bude bilo uspesno.E konacno taj problem ,gledao sam cene koje se krecu svih delova u vezi elektronike i nenormalno su skupi, tako da mi se nikako ne bi isplatilo.Da li neko moze da mi pomogne i kaze mi gde mogu naci sve delove u vezi elektronike onda pragove(metal),civije, pritom ne moraju da budu novi.Najvise bi mi odgovaralo kada bih nasao nekog ko prodaje sklopljenu elektroniku bez magneta.?
Prvo je pitanje šta podrazumevaš da ti se isplati. Evo ja ću konkretno da te pitam, koliko bi ti para dao za drvo i kompletne delove potrebne za izradu gitare? Kad mi na ovo odgovoriš reći ću ti koliko je sve to realno jer imam već iskustva sa ovom tematikom o kojoj se raspituješ... 

E ovako.Ja za pocetak hocu da napravim sebi gitaru.Medjutim ovo pitanje DA LI SE ISPLATI sam stavio na pogresno mesto, to sam mislio u smislu da kupujem sve pojadinacne delovo, zato sto sam racunao i izaslo bi me mnogo skupo,a ja bi mogo najvise da ulozim oko 100 eura za sve osim drveta, to sam vec nabavio.I sada zanima me da li bih za te pare mogao da kupim sve delove i pritom da nebudu puno losi npr.da budu kvalitetni kao i oni koji se dobiju uz gitaru od npr.150 evra: civije ,magnete,Bridge, i ostalu elektroniku.
-
Mislim da delove od gitara koje su u najnizoj klasi ne mozes da nabavis u slobodnoj prodaji\maloprodaji itd...Uopsteno nikako iz prodavnice osim ako su skinuti sa neke gitare.Bilo je price o tome u temi o videnovom telekasteru.
Delovi za gitaru od 150eu su obicno najlosiji, jedini losiji delovi od tih su isti takvi al neispravni
Ja bi ulozio u kvalitetno drvo i izradu pa posle kupovao malo po malo kvalitetne delove.
Delovi za gitaru od 150eu su obicno najlosiji, jedini losiji delovi od tih su isti takvi al neispravni

Ja bi ulozio u kvalitetno drvo i izradu pa posle kupovao malo po malo kvalitetne delove.
Meni se neki delovi sto sam gledao cine ok.Tako sam i mislio da kupujem deo po deo.Za pocetak sam hteo ove civije.
Kostaju samo 15 dolara ,a mislim da me postarina ne bi izasla nista,bar sam tako cuo mozda gresim?
Sta vi mislite????
Code: Select all
http://www.stewmac.com/shop/Tuners/Guitar,_solid_peghead_tuners/Economy_Tuners/Economy_Covered_Gear_Tuners.html
Sta vi mislite????
-
Mislim da imas dovoljno velik izbor po prodavnicama i mogucnost narucivanja preko njih da bi narucivao na svoju ruku preko neta sa drugog kraja sveta 

Da ali su cene tamo duplo jeftinije..
-
Tamo
Racunas cenu slanja i carinu?

Delove sa neta možeš tražiti na sajtu koji si i sam pomenuo http://www.stewmac.com/ a ja ti predlažem i http://store.guitarfetish.com/ .
Treba ti kreditna kartica kojom možeš da naručuješ i plaćaš na netu. Cene su ti jasno napisane a poštarina koju ti dodaju na cenu se kreće od 10 do 20 $ u zavisnosti šta i koliko naručuješ. Naručivao sam sa oba sajta delove i nisam imao nikakvih problema, sve stiže do Srbije za oko 3 nedelje i dobrog je kvaliteta...
Ipak, mislim da nećeš moći baš za 100 evra da kupiš sve delove, ne znam ni kakvu gitaru planiraš, nisu isti delovi za sve (tu najviše mislim na most, magnete i čivije što su ujedno i najskuplje stavke).
Ako te zanima još nešto pitaj...
P.S. Mislim da ti ove čivije baš i nisu neke, treba bar još 15-ak dolara da izdvojiš za nešto kvalitetnije. Moj predlog ti je pre nešto ovako http://store.guitarfetish.com/wiezlotu3x3f.html , Wilkinson je ipak neko ime što se tiče hardware-a a čivije su posebno osetljive. Ipak one ne treba samo da stoje na gitari već i da vrše svoju funkciju.
Treba ti kreditna kartica kojom možeš da naručuješ i plaćaš na netu. Cene su ti jasno napisane a poštarina koju ti dodaju na cenu se kreće od 10 do 20 $ u zavisnosti šta i koliko naručuješ. Naručivao sam sa oba sajta delove i nisam imao nikakvih problema, sve stiže do Srbije za oko 3 nedelje i dobrog je kvaliteta...

Ipak, mislim da nećeš moći baš za 100 evra da kupiš sve delove, ne znam ni kakvu gitaru planiraš, nisu isti delovi za sve (tu najviše mislim na most, magnete i čivije što su ujedno i najskuplje stavke).

P.S. Mislim da ti ove čivije baš i nisu neke, treba bar još 15-ak dolara da izdvojiš za nešto kvalitetnije. Moj predlog ti je pre nešto ovako http://store.guitarfetish.com/wiezlotu3x3f.html , Wilkinson je ipak neko ime što se tiče hardware-a a čivije su posebno osetljive. Ipak one ne treba samo da stoje na gitari već i da vrše svoju funkciju.
A koliko bi me kostalo odprilike sve ukupno sa carinom i postarinom, mislim na ove civije sto si ti postavio i dali se onda sve to isplati kupiti tamo ili je jeftinije ovde.NikolaNis wrote:Delove sa neta možeš tražiti na sajtu koji si i sam pomenuo http://www.stewmac.com/ a ja ti predlažem i http://store.guitarfetish.com/ .
Treba ti kreditna kartica kojom možeš da naručuješ i plaćaš na netu. Cene su ti jasno napisane a poštarina koju ti dodaju na cenu se kreće od 10 do 20 $ u zavisnosti šta i koliko naručuješ. Naručivao sam sa oba sajta delove i nisam imao nikakvih problema, sve stiže do Srbije za oko 3 nedelje i dobrog je kvaliteta...![]()
E da i ako neko moze da pogleda ovo ,bas je jeftino e sad neznam da li icemu vredi.
Code: Select all
http://www.guitarpartsonline.com/product_info.php?cPath=71&products_id=661
Lepo odeš na sajt sa koga si rešio da kupiš delove, staviš u "korpu" sve delove koje želiš, popuniš svoje podatke i odmah ćeš videti ukupnu cenu i poštarinu za sve to u kompletu, jednostavno je.
Ne mogu ja da ti kažem koliko će da te košta kada nemam pojma koji tip gitare praviš a još manje znam koje delove hoćeš da kupiš
Ako hoćeš da praviš gitaru sa ovim kompletom delova koje si postavio (koliko vidim to je za kopiju Telecastera) mislim da ćeš dobiti samo nešto što liči na gitaru ali da nećeš biti zadovoljan zvukom i time kako ti čivije drže štim. I daj Bože da bude samo to. Ne pravi se solidna gitara sa 100$, bar ne kod nas, ovo je malo skuplji sport.

Ne mogu ja da ti kažem koliko će da te košta kada nemam pojma koji tip gitare praviš a još manje znam koje delove hoćeš da kupiš

Ako hoćeš da praviš gitaru sa ovim kompletom delova koje si postavio (koliko vidim to je za kopiju Telecastera) mislim da ćeš dobiti samo nešto što liči na gitaru ali da nećeš biti zadovoljan zvukom i time kako ti čivije drže štim. I daj Bože da bude samo to. Ne pravi se solidna gitara sa 100$, bar ne kod nas, ovo je malo skuplji sport.