Drvo gitare propada ili se poboljšava s vremenom?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Tranx

Drvo gitare propada ili se poboljšava s vremenom?

Post by Tranx » 15 Dec 2009, 08:48

E ovako...Znate i sami da drvo ste je duze suseno to je bolje i ima kasnije da daje kvalitetniji zvuk.E sada, mene zanima da li se drvo na gitari koja je vec napravljena i dalje susi i poboljsava kao i za pojacalo ili vremenom to drvo propada . ? Mislim i na akusticu i na elektricnu...

-Ako me niste razumeli evo malo jednostavnije:
da li ce gitara vremenom davati sve bolji i bolji zvuk???

mislim_stvarno

Re: Propada ili se Poboljsava

Post by mislim_stvarno » 15 Dec 2009, 09:58

sinisake
The original one

Post by sinisake » 15 Dec 2009, 10:05

Da, odlican video...
Kako rece jedan jutjub komentator:
re-issue is not bad..just young.
:ziveli:

ndv

Post by ndv » 15 Dec 2009, 11:11

Davno sam još video ovaj video :) i kapiram šta je čovek hteo da kaže, ali ... ne mogu da se otmem utisku da se možda radi o tome da je taj LP iz 59. jednostavno bolji - sam po sebi?

Možda zvuči suviše pojednostavljeno, ali onda nekako ispada da se gitare ne prave od dovoljno osušenog drveta. :hmm:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 15 Dec 2009, 13:38

Što se gitara više svira to daje bolji zvuk jer se drvo sve više "navikava" na vibracije i frekvencije koje prolaze kroz njega, to je čista fizika i jednostavno je tako.
Što se tiče toga da li se drvo suši tokom godina odgovor je i da se suši ali i da upija vlagu, da se tako izrazim. Kod nas, gde imamo lepo izražena različita godišnja doba drvo menja svoj procenat vlage u odnosu na vlažnost vazduha. Zato je poželjno ne izlagati gitaru naglim promenama temperature i različitim uslovima što se tiče vlažnosti vazduha.
Drvo je na neki način i dalje živo iako je posečeno i oblikovano i spakovano u jednu gitaru, ono jednostavno nastavlja da "radi" ali upravo to i jeste draž, otuda i onaj bolji ton koji se dobija vremenom... :D

Al' se pravim pametan, a..? :lol: :hide:

ndv

Post by ndv » 15 Dec 2009, 15:44

Nikola (imenjače :) ), ne praviš se pametan, napisao si svoje viđenje stvari i to je ok. Sve što si napisao ja sam pročitao mali milion puta, ali,opet...

Deluje mi kao nekakav placebo. Ako instrument ne valja na početku ... pa, neće on postati "vintage" instrument posle 35/40 godina, postaće samo - star! Ako je instrument dobar, onda je štos u tome. To mu nekako dođe kao kad audiofili "usviravaju" kablove i ostale komponente. Ako lak propušta vlagu u oba smera, kako to da zvuk instrumenta ponekad ne postane i gori?

Sada ja moram da kažem da ni ja ne želim da se pravim pametan (daleko od toga), ali nisam spreman da poverujem u neke stvari samo zato što to lepo zvuči ili zato što bi neki ljudi (da budem iskren - uključujći i mene samog) želeli da bude tako. :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 16 Dec 2009, 08:45

Slažem se sa tobom, sve što sam napisao se podrazumeva u slučaju da je gitara od samog početka dobra i napravljena od kvalitetnog drveta. Ako je u pitanju neki krš ta gitara će vremenom biti samo još veći krš :wink: .

Dushan S

Post by Dushan S » 16 Dec 2009, 15:55

ndv wrote: Deluje mi kao nekakav placebo. Ako instrument ne valja na početku ... pa, neće on postati "vintage" instrument posle 35/40 godina, postaće samo - star! Ako je instrument dobar, onda je štos u tome. To mu nekako dođe kao kad audiofili "usviravaju" kablove i ostale komponente. Ako lak propušta vlagu u oba smera, kako to da zvuk instrumenta ponekad ne postane i gori?
Upravo. Ima vintage fendera kojima je jedina vrednost to što su stari. Probao sam jednu takvu gitaru za koju su tražene ogromne pare a koja je katastrofalno zvučala i bila ovako loš komad za svirati, u rukama.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 16 Dec 2009, 16:50

Dushan S wrote:Ima vintage fendera kojima je jedina vrednost to što su stari.
Vintage > old.
Wine of good vintage > old wine.

Stari Fenderi su samo to, stari Fenderi. Vintage Fenderi su izuzetni instrumenti među starim Fenderima.

A to što se kod nas svašta zove vintage - to samo Srbi, kao i uvek, ne znaju dobro engleski.

rock nation

Re: Drvo gitare propada ili se poboljšava s vremenom?

Post by rock nation » 16 Dec 2009, 17:28

Cinjenica je da dobra gitara vremenom postaje bolja. Samo da definisemo malo te pojmove.

Dobra gitara - napravljena od kvalitetnog drveta ( Gibsoni cesto i od vec prozvucenog, ali da ne ulazimo u legende ) dovoljno suvog, kvalitetno obradjenog

Jos bolja - sto se vise svira, vibracije slazu vlakna u drvetu, prozvuci se gitara i dobije bolji ton samim rezonovanjem drveta, pre svega vrata i vratne ploce

Mogut

Post by Mogut » 16 Dec 2009, 17:44

Aj baci neki link ka nekom naučnom radu sa nekim formulama koji objašnjava kako se to vlakna slažu pod uticajem vibracija.
Pošto bi tako nešto imalo nemerljivu primenu u izradi građevinskih drvenih konstrukcija opterećenih dinamičkim opterećenjima.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 16 Dec 2009, 18:01

Yamaha Initial Response Acceleration.

Image

Image

Mogut

Post by Mogut » 16 Dec 2009, 22:40

"Initial Response Acceleration is a Yamaha original manufacturing technique that accelerates the maturing process of the guitar," said Armando Vega, product manager, Yamaha Guitars, Pro Audio & Combo Division. "This process allows a newly built guitar to develop its own unique personality quicker, producing a highly responsive instrument that sounds as if it has been played for years."

The Initial Response Acceleration also brings out the guitar's tonal sweet spots, increases the stability and strength of the wood and offers protection against cracking, splitting and decay.

Dakle radi se o nekom tehnološkom procesu za koji gospodin Armando Vega, product manager, kaže da poboljšava akustičke i fizičke sposobnosti drveta.
Dakle nema veze sa preorijentacijom vlakana usled sazrevanja drveta.

Ja ne kazem da se drvo ne raspevava, sa tako nečim nisam imao nikakva iskustva pa ne mogu da tvrdim ni da li postoji ni koliko utiče na zvuk ako postoji, ali ono što znam je da se vlakna ne slažu pod uticajem vibracija. Mozda kod "prosviranog" drveta dolazi do, sad ću lupam gluposti malo, migracije kapilarne vode
usled vibracija, pa to može neki svemirac da registruje kao poboljšanje u zvuku drveta, ja ne mogu da čujem to.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 16 Dec 2009, 23:00

Mogut wrote: Ja ne kazem da se drvo ne raspevava, sa tako nečim nisam imao nikakva iskustva...
Jamaha, ako pročitaš detaljniji opis IRA procesa, tvrdi samo da se gitara vremenom

1) prilagođava stilu svirača
2) "sleže" tako da finiš, drvo, vrat, telo, grifplatna, nut, bridž itd. postaju kompaktna (tonska) celina.

Ali, ako baciš pogled na svet akustičara, videćeš da je kod njih vrlo popularan tretman gitara infrazvukom. U opisu procesa (http://www.acousticguitar.com/gear/advi ... tion.shtml) se kaže da se sa godinama određena područja u drvetu rastežu a druga okamenjuju jer se ćelijska struktura drveta menja pod uticajem vibracija.

Preporučujem za pogledati: rasprave o Stradivarijevim violinama. Postaju li bolje s vremenom i, ako da, zbog čega je to tako?

Image

Image

DV

Post by DV » 17 Dec 2009, 09:54

Mogut wrote:Ja ne kazem da se drvo ne raspevava, sa tako nečim nisam imao nikakva iskustva pa ne mogu da tvrdim ni da li postoji ni koliko utiče na zvuk ako postoji, ali ono što znam je da se vlakna ne slažu pod uticajem vibracija. Mozda kod "prosviranog" drveta dolazi do, sad ću lupam gluposti malo, migracije kapilarne vode
usled vibracija, pa to može neki svemirac da registruje kao poboljšanje u zvuku drveta, ja ne mogu da čujem to.
Upravo to - dolazi do migracije amorfnih struktura (a ne vode) u kapilarima drveta.
To je ono što graditelji nazivaju "druga voda".
E sad, to što ti ne možeš da čuješ nije objektivni pokazatelj da nema razlike u kvalitetu tona.
Neko to čuje a neko ne.
Uostalom, pitanje je koliko si instrumenata imao prilike da isprobaš.
Da bi se osetila razlika potrebno je mnogo iskustva i ogroman broj isprobanih gitara da bi se medjusobno uporedile.

Post Reply