Pomagajte ljudiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

van gogh

Pomagajte ljudiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by van gogh » 26 Sep 2007, 20:01

E ljudi imam jedan problem u vezi elektricne gitare, pa sobzirom da sam relativno pocetnik molim da mi neko pomogne...

Da predjem na stvar: imam Ariu STG-004 SBL i stara je 6 meseci. U pocetku je drzala stim po mesec dana, ali mi je kasnije pukla zica i stavio sam nove Roto Sound zice.
Od tada stimujem gitaru svaki drugi dan ali ja mislim da nije do zica.
Ja sumnjam na civije jer kada je stimujem i vrtim civije neke imaju "prazan hod" (je ih vrtim a ton se nemenja) i tek posle pola kruga ton se promeni...
Uopste mi nije jasno sta bi moglo da bude posto znam kako izgledaju unutra...
Zanima me da li civije placu za novim ili sta...

Unapred hvala svima!!!

:cry:

Historik
MF veteran

Post by Historik » 26 Sep 2007, 21:15

Verovatnije je, ako si jos neiskusan, da nisi dobro stavio zice, tj da iste oblajznjavaju...Jos nisam video civije koje krepaju nakon pola godine. A roto-sound su vrlo kvalitetne zice, do njih nije sigurno.

In step

Post by In step » 26 Sep 2007, 21:39

Roto sound su najlosije i najjeftinije zice..Ali ko sto rece Historik najverovatnije nisi dobro stavio zice..E sad mozda samo vise sviras i normalno je da ti se gitara rastimava na dva dana(pa i veliki muzicari dostimavaju gitaru na svakih desetak pesama)..Tako da to ne treba da te brine,gitaru u sake i udri...

Bodomovac

Post by Bodomovac » 26 Sep 2007, 21:54

Verovatno nisi dobro namotao žice na čivije, pa se one konstanto opuštaju. To objašnjava i prazan hod. A možda su i krš žice, nikad nisam ni čuo za njih... možda si stavio previše debele žice, a nisi izbaždario vrat, pa ti se krivi isti...

... a opet, možda su i čivije krš... mislim, bez uvrede, ali to je ipak Aria....

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 26 Sep 2007, 22:19

Bodomovac wrote:Verovatno nisi dobro namotao žice na čivije, pa se one konstanto opuštaju.
E ovo me zanima...jel postoji neko pravilo tj. najbolji nacin? Ja provucem kroz onu rupu, zatezem, zatezem (ne obrnem nijedan krug-i ne mogu pukla bi zica od prezatezanja) i isecem ostatak :lol:
Help!? :oops:

van gogh

Post by van gogh » 26 Sep 2007, 22:22

Ma zice su dobro stavljene. znam 100% koko treba da bude video sam na netu a i imam gomilu nekih knjiga.
Uostalom te zice imam vec 3 meseca.
Upoznat sam sa time da se u pocetku rastimavaju ali da to traje 3 meseca nisam bas siguran...
Ipak cu da je spakujem pa da je odnesem u Sky Music gde sam je i kupio... (pod garancijom je), pa da vidim sta ce oni da mi kazu ipak znaju bolje od mene...
U svakom slucaju hvala vam

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 26 Sep 2007, 22:43

In step wrote:Roto sound su najlosije i najjeftinije zice..
:shock: Blasphemy!

Bodomovac

Post by Bodomovac » 26 Sep 2007, 23:01

Mithrandir wrote:
Bodomovac wrote:Verovatno nisi dobro namotao žice na čivije, pa se one konstanto opuštaju.
E ovo me zanima...jel postoji neko pravilo tj. najbolji nacin? Ja provucem kroz onu rupu, zatezem, zatezem (ne obrnem nijedan krug-i ne mogu pukla bi zica od prezatezanja) i isecem ostatak :lol:
Help!? :oops:
Pa ima kao pravilo da napraviš koji krug, žica do žice, i onda odsečeš. A možeš i da motaš ko konj..... jedino kad bezveze namotaš žicu oko čivije počeće da popušta i neće biti dobro... ja npr. samo provučem i zategnem, ni ne odsečem.

van gogh

Post by van gogh » 26 Sep 2007, 23:19

Ja bas mislim i cuo sam tako da su Roto Sound jede od boljih zica...

XtrmntR

Post by XtrmntR » 26 Sep 2007, 23:26

Zice mogu a i ne moraju da se rashtimavaju u pochetku, i to traje dan-dva, zavisi koliko svirash. Moguce da su zice stare i da se zbog toga uzasno rashtimavaju. Jel ti tako bilo od pochetka?
To shto si siguran da su stavljene kako treba, mislim da ne trebash biti bash 100% siguran, jer ni jedan tutorijal ili knjiga nije kako kad ti neko pokaze to uzivo na pravi nachin.

Ne znam o kojem modelu gitare se radi, ali ako je neka jeftinjara tipa 100e, ne znam shta bi ti ochekivao od takve gitare? Pogotovu ako imash floyd a on nije dobro kalibrisan, ili nemash top lock ili nije stegnut do kraja itd....

Evo i ja da se pridruzim bodomovcu, nisam chuo za te zice.

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 26 Sep 2007, 23:44

Ma i ja, provucem zategnem i cao :D

E sad meni uopste nije jasno...ti hoces da ti budu nastimovane zice mesec dana? WTF!?
Ja ih stimujem na pocetku svakog sviranja, a bogami i u toku.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 Sep 2007, 01:30

Vise sviranja - vise stimovanja. Ako ih dostimavas na 2 do 3 dana, pa to je sjajno! Ipak nije gitara klavir, pa da to radis jednom u par godina...

Meni ponajvise lici da su ti civije lose. To kad motas a nista se ne desava po meni, ovako na nevidjeno, najvise lici na problem nekvalitetnim civijama.

Inace zica treba da bude namotana 4 do 5 puta oko civije. Manje od toga ne valja, jer losije drze stim, ali ni vise od toga nije bas korisno.

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 27 Sep 2007, 01:43

Prazan hod = lose civije na jeftinoj gitari
Zica se u fabrici stavnja tako sto se namota jedan krug iznad rupe i jedan krug ispod rupe....tako da je to najbolji nacin valjda

Ni ja nikad nisam cuo za te zice :S

Sava

Re: Pomagajte ljudiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by Sava » 27 Sep 2007, 09:31

van gogh wrote: Da predjem na stvar: imam Ariu STG-004 SBL i stara je 6 meseci. U pocetku je drzala stim po mesec dana, ali mi je kasnije pukla zica i stavio sam nove Roto Sound zice.
Od tada stimujem gitaru svaki drugi dan ali ja mislim da nije do zica.
Ja sumnjam na civije jer kada je stimujem i vrtim civije neke imaju "prazan hod" (je ih vrtim a ton se nemenja) i tek posle pola kruga ton se promeni...
Svaka ti čast kada gitaru štimuješ samo jednom mesečno! Ne ljuti se, ali ti ne verujem previše jer na štim utiče i temperatura okoline i vlažnost vazduha, a teško da je to isto tokom mesec dana. No nije to ni bitno. Primera radi ja gitaru doštimavam prema potrebi kada čujem da nešto nije u redu sa zvukom, ako sviram nežno ređe, ako sviram žešće češće doštimavam. U svakom slučaju to se svodi na proveru prilikom svakog uzimanja gitare u ruke i doštimavanja po potrebi, nekada i par puta tokom svirke. A imam usa Strata i to često doštimavanje smatram normalnim.

Što se tiče praznog hoda čivija sa gornje strane samog dugmeta imaš jedan mali šraf koji možeš da dotegneš i prazan hod bi trebalo da nestane u potpunosti ili u velikoj meri, u protivnom čivija nije dobra i za zamenu je. Sama čivija je građena tako da na delu sa dugmetom imaš puž, a na drugom delu koji se nastavlja na osovinu za žicu imaš zupčanik. Dotezanjem tog šrafa približavaš puž zupčaniku tako da se smanjuje tolerancija, odnosno prazan hod. Ne umem bolje da ti objasnim, nađi na netu neku sliku preseka čivije pa će ti biti jasnije.

In step

Post by In step » 27 Sep 2007, 09:48

Sava je sve rekao,znaci dostimavanje gitare i resen posao...Ja strat redovno dostimavam a nije problem do civija..Roto sound zice su veoma lose u prilog tome govori i njihova cena od nekih 400 dinara.Nisi nam rekao ni koja je debljina zica,koja je bila prethodna debljina..

Post Reply