Zanimljiva tema, svakako gitare koje zaslužuju pažnju. Ja sam (još uvek ponosni

) vlasnik jednog RG1570. To mu dodje gitara koja je među jeftinijima iz prestige serije (made in japan

).
Ono što me je privuklo gitari je izrada i kvalitet iste. Ono što je odmah primetna mana, jesu magneti, ali kako vidim stvari, i jeste se namerno islo u ibanezu na to da se u nju kao najjeftinijeg predstavnika serije stave blend generički magneti, i da se time ne diže znatno cena, obzirom da ce svako želeti da stavi magnete u nju po svom ukusu.
HSH je jedna od najversatilnijih kombinacija po meni i zato je verovatno i izabrana za all around model koji iako je mnogi vide kao gitaru za heavy svirku, može dobro da se prilagodi različitim žanrovima, i gitara je izuzetno udobna i svirljiva. Ono što sam primetio kod konkretno RG serije, jeste da je pravljena po svemu sudeći za malo više ljude sa poželjno malo većim šakama. Znači leži Vai-ju, Paul Gilbert-u, meni, ali manje sigurno malom Satrianiju

mada je uspešno sviraju i manji ljudi, ali telo definitivno leži više malo krakatijim ljudima po meni (ne mora ekstremno).
Ja sam svoju do sada imao priliku da uporedim sa dosta različitih gitara i sada, pogotovu sa zamenom magneta koju sam napravio (Air Norton, virtual vintage 54, Norton) po meni se odlično nosi i sa dosta skupljim gitarama. Probao sam npr Music Man petrucci model, i ona je po meni za jednu nijansu finija u izradi (npr. 10%) dok je razlika u ceni oko 1:2 sa sve magnetima koje sam ubacio u RG-a.
Pre par dana je bio ortak kod mene sa Music Man-om Luke (steve lukather aktivni magneti H-S-S), i poredili smo zvuk na istom setapu i složili se da moj Ibanez finije zvuči

. Takođe meni taj Luke nije legao za sviranje nešto posebno (dok mi je Petrucci model delovao dosta finije).
Ono što ne mogu da izbegnem da kažem je da Ibanez bez obzira na cenovni rang, poredeći sa ostalim gitarama na tržištu zadržava dosta visok kvalitet izrade, sa po meni manje loših primeraka ili škarta nego većina konkurenata. O prestige i ostalim visokim serijama ne treba ni raspravljati, izgleda da na neki način japanci prenose svoju filozofiju kvaliteta i na Ibanez gitare, te mi nije teško da poredim svog RG-a sa fino izrađenom katanom
Sve što sam do sada od ibaneza probao bilo mi je veoma dobro, počevši od npr. GAX30 koju sam često ovde preporučivao za početnike (naspram kupi fender, kupi yamahu automatskim reply većine user-a) i za gitaru koja toliko košta pruža više nego dovoljno (za razliku od najjeftinijih squier-a npr.), lep svirljiv vrat (kvalitet drveta naravno se vidi da je osetno lošiji od skupljih serija, ali ipak gitara jako malo košta), magneti koji "mogu da prođu" za razliku od singlova jeftinih squier-a koji po meni nisu ni za ......
Evo npr. sada je buraz uzeo ART120 koja po dosta niskoj ceni nudi bolju svirljivost, a može se raspravljati i o tonu od dosta skupljih Epiphone-a.
Uglavnom ne mogu da se setim nekog ibaneza koji sam uzeo u ruke da mogu da kažem da je u tom cenovnom rangu (pa i dosta skupljem) loša gitara, loš primerak i sl.
I da, iako imam RG-a, ne volim kad mi neko priča "to je gitara samo za metal", "fender ovo ono"

. Mislim da jako mnogo toga zavisi od izbora magneta, setapa i primene, ja sam siguran da kada ne bi znali ljudi šta je na snimku, mnogi koji tako pričaju, sa mnogim tonovima koje mogu da postignem, ne bi nikad pomislili da je u pitanju Ibanez, još manje RG.
Uostalom, sada Jackson više važi za metalsku gitaru nego Ibanez.
Toliko za sada, nadam se da će tema zaživeti, jer ima mnogo o čemu bi se moglo raspravljati, razni modeli, snimci, video, endorseri .....
P.S. S serija mi je mrak, možda jednog dana dodjem do jedne