Distorzija za "clean" pojacala?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Guitar_thrill
MF veteran

Distorzija za "clean" pojacala?

Post by Guitar_thrill » 25 Mar 2011, 20:08

Iako najvise volim distorziju sa pojacala, situacija je takva da pojacalo koje imam ne zadovoljava potrebe benda u kome sviram (sto se izrazavam :hide: )
Pojacalo je Fender Blues Deluxe, i sto se tice clean-a, nemam zamerki, nije ni drive los, ali je daleko od hi-gain pojacala...
Tako da trazim neku distorziju, pa da je nalepim na clean kanal i tako sviram...ne mora to uopste da zvuci toliko lose, kao sto ja mislim... :)
Sto se tice kolicine gain-a i uopste zvuka koji jurim (ali samo dist zvuka, ne ostalog) recimo da mi prvi na pamet padaju

Satriani sa Chickenfootom
Ritchie Sambora
Doug Aldrich
Slash sa Velvetom
Steve Stevens
Steve Morse sa Purple-om
Zakk sa Ozijem i Pride and Glory (znaci ne onako zestoko)

Pa eto, ako neko ima neki predlog, znaci pedale koja radi lepo na cistom pojacalu, bio bih zahvalan cisto da znam sta da gledam... :)

Cortex
The Necromancer

Re: Distorzija za "clean" pojacala?

Post by Cortex » 25 Mar 2011, 20:31

Greenhouse Effects Roadkiller Overdrive.

To u svetu snova...mada, s obzirom da si prodao svoj Jen wah mozhda i imash para za izraeli pedalu :mrgreen:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 25 Mar 2011, 20:43

Nisam prodao Jen-a, predomislio sam se :D

Sto se tice ovog drajva, prvi put cujem...nadao sam se necemu sto ima ovde u nas, eventualno da se napravi :)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 25 Mar 2011, 21:20

Eno ti brate Dean MArkley overlord na oglasima za 40e jbt. Funkomat ga ima i zadovoljan je a taj je picajzla nevidjena :mrgreen: :ziveli: :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 25 Mar 2011, 21:25

ako se ne varam, vecina ovde navedenih gitarista fura neki marshall => neka marshall pedala, guv'nor, jackhammer, shredmaster (ako je pravljenje ili diy) :D

verbatim

Post by verbatim » 26 Mar 2011, 00:17

napanjeni hambakeri, drajv sa maršala i još drajva kao boost na solo generalno. Nisam pametan za tu pedalu što ti treba ak se sjetim javiću ti ;)

guv'nor

Post by guv'nor » 26 Mar 2011, 00:59

Trile, 'si ti imao Guv'nor II ili sam se ja istripovao?
Aj', ako te ne mrzi, a da bi ti što pre pomogli, nabroj par pedalica koje si svirao i šta ti se nije tj jeste dopalo na njima?
Ako te sramota javno, slobodno mi šibni PP. :mrgreen: :ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Mar 2011, 02:02

guv'nor wrote:Aj', ako te ne mrzi, a da bi ti što pre pomogli, nabroj par pedalica koje si svirao i šta ti se nije tj jeste dopalo na njima?
:1:

U protivnom bi nabrajali pedale do besvesti, a većina predloga bi verovatno bila totalno beskorisna...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 26 Mar 2011, 02:49

@Ljubo, veruj mi da sam bio u ozbiljnoj dilemi da li da tebi saljem pp ili da otvaram temu! :lol: :ziveli:

Nisam puno dist pedala probao, ali evo nesto ovako:

1. Boss DS1 - Zuji, navodno puno gaina, ali meni totalno beskorisnog, samo pravi buku bez ikakve definicije (na clean pojacalu, kada su dve gitare u bendu!)
2. Marshall Guvnor - Osim nesto mutnijeg tona (koji nije smetao na stratu, vec na les paulu), sama kolicina drive-a je bila zadovoljavajuca za sve moje potrebe, ali ga nisam probao na solo deonicama, tj. nisam bideo koliko je jasan ton kod visokih....nisam posedovao ovu pedalu, ima je burazer, i za divno cudo jos je nisam probao na blues deluxe-u, eto mi prvog domaceg :)

i to je to :) overdrive-ova sam probao mnogo vise, ali mislim da mi to ne radi posao, bar za ove malo ektremnije varijante, posebno pored druge gitare, hoce da zvuce tanko dosta...

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 26 Mar 2011, 03:08

Proco Rat + Eq (za boost i/ili oblikovanje)

guv'nor

Post by guv'nor » 26 Mar 2011, 03:27

Richie Sambora
http://3.bp.blogspot.com/_cz9To5JXsNo/S ... _Setup.jpg
Doug Aldrich
http://majikboxusa.com/images/DougsRig.pdf
http://funksheet.blogspot.com/2009/11/d ... -gear.html
Steve Stevens
http://img15.imageshack.us/img15/3055/web3lv.jpg
Steve Morse
http://www.deeppurple.com/index.cfm/pk/ ... pid/400088
http://www.stevemorse.info/equipment/index.html
Slash
http://www.hugeracksinc.com/forum/viewt ... =1&t=67506

Primetićeš da niko od njih ne vuče distorziju sa pedala, već i ako koriste neke drajv pedale, koriste DeEsKečeve (za mas', slično kao fuzz) ili stare dobre (TS9, SD1, Fulldrive...) za mid-solo bust. To sve naravno u neko već besno, drajvovano pojačalo.
Najbolja fora to je da se osloniš na neki Maršaloliki drajv-dist kao osnovu i da u njega furaš TS ili EQ (kao što ZZZ reče) za neki mid-solo bust. Na taj način se najviše probližavaš tom tripu, sem što ćeš imati problem sa "gušenjem" tog glavnog drajva ako ne posvetiš dovoljno vremena igri i eksperimentisanju.
Probaj, prvenstveno malo Guvnora 2ku i TS9ku na bar dve probe.
Gitara - TS9 - Guvnor - Pojačalo
Prvo, namesti klin koji odgovara pedali. Ne možeš da izvučeš svu potrebnu mas' iz pedale ako je klin previše jangly i bistar.
Na TS-u ubi drajv što je više moguće, dodaj Vol više nego inače i Tone preteraj preko pola.
Ne preteruj sa basom na Guvnoru, Deep nikako preko 9 sati. Potrudi se da mu nagruvaš srednje i visoke. Više idi na bogatstvo EQ nego na količinu gain-a.
Posle svega toga ćeš, nadam se, imati saturacije više nego što ti je potrebno i aj' baš da vidim da li će neko uspeti da te pokrije u mixu! :ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Mar 2011, 10:16

guv'nor wrote:Gitara - TS9 - Guvnor - Pojačalo
Mogu samo da kažem :1: za ovu kombinaciju, i sam je koristim, osim što umesto TS-a imam Fulldrive2, što je u suštini srodno/jako slično/isto. :)
guv'nor wrote:Prvo, namesti klin koji odgovara pedali.
Ako nemate ništa protiv, jedino bih ovde skrenuo pažnju na činjenicu da ovo možda nije dobar pristup, i to samo u slučaju da čovek jednostavno koristi čist čistacki™ klin. Hoću da kažem da ne treba podređivati klin pedalama, već namestiš osnovu kakva ti se sviđa, pa na pedalama nameštaš dalje da dobiješ ono što želiš u kombinaciji sa osnovom. To naravno samo u slučaju da ti uopšte treba strogi klin.
Ali, ako mu klin ne treba, i koristi ga striktno sa nekim od drajvova, onda se zna šta je preče, je l' te. :)

Mali off: Inače, oduševljen sam Guv'norom 2. Imam ga već neko vreme na malom setapu, i toliko je masan i dobar, da jednostavno ne vidim potrebe za bilo kakvim distom, što se masnoće tiče barem (naravno, da nije u pitanju baš-baš-ultra-metal svirka). :)

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 26 Mar 2011, 10:39

Ne koristim nikada potpuno cist klin...e sad naravno, ne zavisi tu sve i od mene, jer zavisno od glasnoce nekad i ne mogu da dobijem malo prljaviji clean, ali blues deluxe prilicno brzo udje u tu maaalo prljaviju zonu, tako da to nije neki problem...
nista, onda mi sledi jos jedno pozajmljivanje guvnora, pa cu da vidim kako ce da zvuci :)

sl0e

Post by sl0e » 26 Mar 2011, 11:49

Posto kontam imas LP, uvek prvo bacis pojacalo u blagi panj™, mozda ne bi bilo lose razmisliti o (diy) ProCo whiteface-u. Evo klipa kojim sam se odusevio bas pre neki dan:

E sad, ova spravica kosta ~250e, ali kontam da bi mozda mogao da se moduje obican RAT, ili pak da se napravi od nule. Pa ti poslusaj jos par klipova na YT.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 26 Mar 2011, 12:13

Uh fino zvuci ovaj RAT white face...ne znam koliko je to slicno ovim standardnim....

Post Reply