Velika dilema oko Fender Stratocastera Made in USA

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Fenderica

Velika dilema oko Fender Stratocastera Made in USA

Post by Fenderica » 24 Aug 2011, 23:52

Reših da nabavim USA Fender-a i već na startu, zastoj! Čitajući Mitros Music sajt i informacije o Fender gitarama, otkrih jednu zbunjujuću činjenicu:

- Fender American Standard stratocaster od 1000€ (prosek), ima vrat od materijala - "MAPLE" (što je i logično jeli za većinu gitara) :idea:
- No, Fender od 2400€ tipa David Gilmour, ima vrat "one-piece maple". :O.o:

Ajd sad, jebite me lepo u dlakavo dupe matoro, kako je moguće da vrhunske AMERIČKI Fender ima ovu razliku u specifikacijama???? To znači da je vrat sklopljen iz otpadaka?!? Kao neki Ibanez od 250€???
Kapiram da jeftiniji MEKSIČKI Fender možda i uspe da podvali vlasnika i uvali mu (KITU) vrat izradjen lepljenjem tri i kusur daščica, ali AMERIKANAC od 1000€?!? E jebite me ako sam svestan priče.
Mislim, da je SQUIER shvatio bih, jer košta 100€, ali kako je moguća ušteda na tako skupim gitarama?

AKO je stvarno to istina, ne menjam moju gitaru koja ima vrat IZ JEDNOG DELA (godovi su uočljivi bre) i Alder telo, N I K A D A!!!

Svratih ovde po preporuci prijatelja. Zahvalan na informacijama unapred!

Haralampije

Re: Velika dilema oko Fender Stratocastera Made in USA

Post by Haralampije » 25 Aug 2011, 00:32

One piece znaci skroz maple iliti javor,isto je od najjeftinijeg skvajera do ubernajskuplje fenderke(jedino razlika u kvalitetu drveta)
Image
znaci iz jednog dela sve.

ako ima ono braon na pragovima onda je iz dva dela,tj isto je javor,samo mu je nalepljen braon fretbord.
Image

Ima vratova koji jesu lepljeni iz vise delova,al ne zbog jeftinoce vec zbog nacina pravljenja...al nije bito,bitno je da znas ovo iznad. :ziveli:

David Gilmour pada u kategoriju dzet set-a,ovaj amer standard u sirotinju raju. :D

istiqrac

Post by istiqrac » 25 Aug 2011, 01:44

Na standard stratovima je lepljen fingreboard i od javora i od ruze. To se da videti golim okom. Moj deluxe V-neck i jos neki modeli imaju vrat iz jednog dela :)
Mada kad bolje razmislim mozda nije na svim standardima lepljen javor fingerboard, ali na onim koje sam ja video jeste...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Aug 2011, 02:02

Vrat pravljen iz vise delova (nezavisno of fretboarda/fingerboarda/ grifa/hvataljke kako god) je ekonomican vrat koji je i dalje structurally sound, ne giba okolo.

Ako pogleda donju sliku, uocices da kad se drvo sece 'normalno' (plain sawn) onaj komad u samom centru je money. To svi hoce. Taj centralni komad ili center cut. Kad uzmes jednu takvu letvu od tog parceta jel, drvo se nece kriviti prirodno ni na jednu stranu. Tenzije (godova) su pravilno rasporedjene i potiru se.

Problem je sto stablo ima samo jedan jedini takav center cut a svi ga hoce. Onda se tu pribegava trikovima i ili se drvo sece quartersawn gde i dalje mozes da napravis solidan vrat ako nisi glup i vidis kako se godovi krecu pa prema tome orijentises vrat, ili jednostavno uzmes vise komada drveta (negde tri, ja imam jedan vrat iz 5 delova iako je od istog drveta bio, rascopan na 5 delova uzduzno i onda su oni naizmenicno obrnuti po duzini) i slepis to. Sipka je tu da vrsi samo minimalne korekcije, drvo ako pocne da se vitoperi i krivi po nekoj arbitrarnoj osi, nikakva sipka tu nece pomoci.

Drugi razlog zasto se prave vratovi iz vise delova je (opet) ekonomija, ali iz druge perspektive. Da bi napravio jedan vrat iz jednog komada, tebi treba letva/daska drveta koja je da kazemo 'najmanji zajednicki sadrzalac' (TM) ta letva/daska znaci vec u sebi sadrzi ceo vrat koji se samo izvaja/isklese iz tog parceta. Znaci to je poveliko parce koje se onda stanjuje. Poveliko parce je uvek skuplje nego tri manja parceta koja se onda nekako slepe u jedno i dobijes efektivno istu stvar.

Image

parker

Post by parker » 25 Aug 2011, 07:45

Ok sve to ali čovek se pita u stilu 'zašto moje fender božanstvo made in USA za koje treba tresnuti 1k+$ ima neki vrat od xy delova...'
Prijatelju, realno ti je bar mozda trećina cene u imenu te gitare. Vole ljudi fendera pa to ti je a i fender nije mutav, oće to i da naplati. Sa druge strane ima gomila drugih gitara koje će u toj ceni biti verovatno kvalitetnije al ne piše fender na njima. Fender odavno leži na starim lovorikama i ne trudi se previše.
Razmaženi su i prodavci pa vole da tresnu cenu, a i kupci vole da im piše fender USA, pa nek košta šta košta...
:ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 25 Aug 2011, 09:27

tako je. zbog toga lepo 1000e majstoru u ruke i da imash gitaru doveka. perfektnu u svakom pogledu, po tvojim specifikacijama, svaku stinicu mozesh da birash, eeeej malo li je to. ako se bash pati od Fender logo-a, pa nek stoji takav logo, nazovimo to replikom.
pa pogledaj malo kako divne majstore imamo na forumu :ziveli: meni ni iz dzhepa ni u dzhep, nit sam majstor, nit bio nechija mushterija

bancika

Post by bancika » 25 Aug 2011, 10:02

vratovi iz vise delova su mnooooogo stabilniji od jednodelnih, a jos vise od onih sto gde je fingerboard i vrat iz istog dela. Uz to, nije tacno da samo ibanezi od 250e imaju takve vratove. Moj RG2550 od 1000e ima takav vrat, a imaju ga i J-custom modeli od 3000+ evra. Uz to, ibanezi koji kostaju kao taj napucani fender se prave od quartersawn drveta koje je mnogo stabilnije od flatsawn.
Nisam cuo ni za jedan slucaj da se ibanezov vrat uvrteo vremenom, a vise puta su donosili kod mog caleta fendere da popravlja fingerboard jer vise ne moze da se svira koliko je kriv.
Image

<rant>Fender od 54te nije napravio ni jedno jedino poboljsanje svog ekononicnog dizajna gitare. Nikad nisu ni bili napravljeni da budu zgodni za sviranje i da imaju nisku akciju, pa ti onda verovatno nije ni bitno sto ce fender USA "bozanstvu" od 1000e verovatno da se uvrti vrat za par godina</rant>

:ziveli: :mrgreen:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 25 Aug 2011, 10:42

Sve preko 800-1000e je po mom misljenju mnogo losiji izbor od gitare po narudzbini. Za 1000e moze vrhunska gitara da se napravi. VRHUNSKA

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 25 Aug 2011, 11:00

ne znam ko napisa dal je majtimika il tako neko, najbolje gitare su negde oko 600-700e, tu treba naci komad i obavezno je bolji od onih od 1000, 2000 i tako dalje...sve preko 600-700 placamo samo binding, inlays i ostala govanca. jbg, imam tog Sg-a koji je preko hiljadu evra i zaista, kad ga uzmesh u ruke milo ti je, i dozhivljaj sam po sebi, i to je taj sg zvuk, vrhunska gitara i sve to stoji, ali razume se da isti takav mozhe da se napravi i za duplo manje para, pa pogledajmo samo shta je NIkola napravio sad skoro.

druzhe probaj ti vishe komada tih hiljadarki ako ti se bash daju tolike pare, i onaj koji te kupi, kupi ti njega i to je to :) dzhabe razmishljash o vratu i drugim sitnicama, mada za hiljadu evra gitara bre ima da sija to jeste :)))

sl0e

Post by sl0e » 25 Aug 2011, 12:14

Ja bih rekao da svi Ameri imaju vrat iz jednog komada. Pa i gomila Meksikanaca. Kada je two-piece mejpl vrat, onda je fretboard lepljen na vrat, kao rouzvud. Tj. ja kapiram tako valjda, neka me neko ispravi ako gresim. :hmm:

bancika

Post by bancika » 25 Aug 2011, 12:24

ima par varijanti:

* vrat i fingerboard iz jednog dela, a sipka se ubacuje od nazad, pa ima skunk stripe of tamnijeg drveta. Verovatno je to ono sto podrazumevaju pod one piece neck kod fancy modela.
* poseban fingerboard, iako je maple. Sipka moze da su ubaci izmedju vrata i fingerboarda ili od nazad, mislim da sam vidjao obe varijante.

Kod svih fendera je sam vrat iz jednog dela (ako se ne racuna skunk stripe, koji zapravo malo pomaze u stabilnosti ali i dalje ne kao kod ibanez vratova u tom cenovnom rangu).

Jedini fender vrat koji bih voleo da imam je EJ model. Nije okrugao kao oklagija, vec ima ljudski radius od 12", a i napravljen je od quartersawn komada.

:ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Aug 2011, 14:26

bancika wrote:Fender od 54te nije napravio ni jedno jedino poboljsanje svog ekononicnog dizajna gitare...
...a od 65te ni jedno jedino poboljšanje uopšte :ziveli:

Haralampije

Post by Haralampije » 25 Aug 2011, 14:38

Kako nije,razlika nebo i zemlja,jedino zadrzan izgled...

bancika

Post by bancika » 25 Aug 2011, 14:51

pa da, sad prave iste gitare kao tad samo losije :)

Haralampije

Post by Haralampije » 25 Aug 2011, 15:22

bancika wrote:pa da, sad prave iste gitare kao tad samo losije :)
Ne znaci da nije bilo krseva i tada....i tada su to bili samo obicni radnici..da je tako sada bi imao sve napravljene stratove iz pedesetih u funkciji. :D
Krstenica je ono sto prezivele cini posebnim i trazenim.

Sve je izmenjeno,od kontura,elektronike,samog vrata(od oblika,debljine,sirine do radijusa),civija,tremoloa cak i kofera,kabla,kaisa i tih sitnica...bukvalno nista isto nije ostalo....naravno prvenstveno gledaj na standard iz 1954. preko standarda iz sezedestih i sedamdesetih,zatim standarda iz kraja osamdesetih,pa onda devedesetih do danasnjeg dana.

Locked