Ovo je možda zanimljivo za graditelje instrumenata, a možda i nije. U svakom slučaju, ne škodi da pomenem.
Jedan moj poznanik koji se bavi ogrevnim drvom je ovih dana u jednoj dolini posekao nekoliko jasenovih stabala i nije ih kratio na metar, jer odavno nije naišao na takav jasen, pa se trenutno dvoumi šta da radi. Najzanimljiviji komad je stablo koje je raslo na samom dnu doline uz potok, i koje se uopšte nije granalo bar 8 metara u vis. Ima debala koja su debljine 70 cm, ima i tanjih. Najkraće deblo koje ima je nešto preko 4 m dugačko. Onako od oka, tu ukupno ima 2 kubika jasena. Čovek može da ugovori da se to nastruže u daske po željenim specifikacijama. Naravno, ovo je atraktivno samo onima koji bi imali uslova da ovakvo drvo suše, što prirodnim putem, što u sušari, nije drvo koje može odmah sada da se koristi.
Debla se nalaze u okolini Obrenovca, ako slučajno nekoga ovo interesuje neka se javi što pre, pošto verujem da će drvoseču da prođe sentimentalnost čim mu bude zafalilo ta 2 kubika da nekome proda za ogrev, a meni nekako žao da takav jasen ode u dim. Nisam se raspitivao oko cene, to biste sve morali da vidite sa drvosečom. Možete me kontaktirati na PP pa ću da vas povežem.
Jasen
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- XeonBlader
Re: Jasen
Veoma koristan post, iako mi jasen i ne treba

Stvarno bi bilo steta da jasen ode u ogrev...
Bas ovih dana na poslu radimo sa jasenom, 1cm3 je ako se ne varam placen 900 evra
... a taj drvoseca hoce da ga pretvori u pepeo. Neka on to lepo isece na daske, osusi, i nadam se lepo ce prodati 

Bas ovih dana na poslu radimo sa jasenom, 1cm3 je ako se ne varam placen 900 evra

- Hotstepper
Ih sad.... da nije mLogo...?Rade031 wrote: 1cm3 je ako se ne varam placen 900 evra...