Les Paul dijagnostika

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
xakep

Les Paul dijagnostika

Post by xakep » 07 Jul 2012, 22:40

Bratic je pre nekoliko nedelja dobio Les Paul kopiju na poklon koja ne radi kako treba. U pocetku je zvuk prekidao pa je potpuno nestao i mislili smo da je do kabla ali nije vec je problem u gitari. Otvorio sam poklopce za potove, dzek i prekidac da proverim da nije otpala neka zica ali sve izgl;eda kako treba. Posle toga je proradio magnet do vrata i to samo kad je prekidac u poziciji za taj magnet i to bez prekidanja. U ostala dva polozaja se ne cuje nista.

Da li je neko imao slican problem i iz iskustva moze da preporuci sta posebno proveriti i gde bi mogao da bude prekid.

mislim_stvarno

Re: Les Paul dijagnostika

Post by mislim_stvarno » 07 Jul 2012, 23:06

moze da bude da je neka zica prekinuta, ali moguce je da je los prekidac. Cak bih pre rekao druga opcija, meni se slicna stvar desava s vremena na vreme, i znam da je prekidac los... Nekad prekine totalno, nekad ne radi jedan magnet nekad drugi... probaj da procackas prekidac, mozda nesto proradi...

xakep

Post by xakep » 08 Jul 2012, 16:12

Hvala na predlogu. Sacekacu jos neki eventualni savet pre nego sto krenem u rasklapanje.

bancika

Post by bancika » 09 Jul 2012, 11:51

cesto strada lem na dzeku jer zna da se rasklima pa se polako "raskeca". Proverio bih taj spoj.
To je najlakse za proveriti i popraviti.

xakep

Post by xakep » 11 Jul 2012, 22:32

Spoj na dzeku je prvi proveren i izgleda OK. Zice stoje cvrsto a i ceo sklop je fiksiran i ne mrda.

Zbog vrucine nikako da se odlucim da krenem da pogledam to jos jednom, ozbiljnije, pa da ponovim poziv u pomoc.

Ne znam tacno kako ide sve to ozicavanje ali neko ko ima bolju ideju kako funkcionise verovatno moze da preciznije locira problem uz pomoc cinjenice da ritam magnet radi sam i ne radi u paru.

majtimika

Post by majtimika » 14 Jul 2012, 07:50

trazi gresku-kratak spoj na drugom magnetu, samim tim sto ti radi samo u poziciji neck magneta, a bridge ili zajedno ne ukazuje da imas kratak spoj na bridge magnetu, to moze biti sam magnet, potencimoetar, ili spoj mase i signaala na istim vodovima, unimer i nije tesko pronaci takav kvar

xakep

Post by xakep » 18 Jul 2012, 10:57

Kratak spoj je bio u pitanju. Otprilike je matica koja drzi pot popustila i kad je pot nekom prilikom jace cimnut on se ceo pomerio i dodirnuo neku zicu.

Hvala svima na pomoci.

Post Reply