Hteo bi da znam koliko velike su moje glasovne mogucnosti. Ja sam tenor. Mislim da pravilno disem, kroz stomak. Pevam razne pesme i prvo sam mislio da kopiram glasove pevaca, ali onda sam se snimio preoko mikrofona i otkrio da to ne radim.
Mislim da mogu baritona ladno da otpevam, posto sam otpratio tonove mog druga koji je bariton bez naprezanja. E sad taj falset, da li je on ustvari onaj deo koji ne mogu redom da otpevam nego preskocim.

Tenor
Re: Tenor
Opseg tenora (ali ne svih, naravno - kod svakog je drugacije - neki imaju uzi, neki siri opseg) ide uglavnom od c (malo c) do C3. 
Na osnovu boje i opsega izdvojeno je vise grupa u samom tenoru:
1. Leggiero tenor - veoma svetao glas, pokretan. Cesto opseg prelazi i C3.
2. Lirski tenor - "sarmantan", jak, svetao i ne tezak glas. Opseg je uglavnom do C3.
3. Spinto tenor - vise ima dramski zvuk nego lirski tenor (malo je masniji). Kategorija izmedju dramskog i lirskog.
4. Dramski tenor - mocan, "masan" i veoma zvucan tenor. U operama uglavnom glumi nekog junaka
5. Helden tenor - "masan" i "najdublji" tenor, cesto "hvata" i baritonski gornji deo opsega.
6. Spiel tenor - veoma slican dramskom / potrebno je dobro dobro glumacko iskustvo, a i za svaki svoj lik mora da formira nov i drugaciji glas, tj. boju glasa.
Predpostavljam da ono sto si pitao jeste falset. Najteze je uvezbati da ne postoji ta granica izmedju "grudnog" i "glavenog" tona, ali postoje i vezbice za to. Da li si cuo za "liproll"? Ne znam kako se to kod nas zove, a ni kako da ti objasnim nacin vezbanja i funkcionisanja i zato baci pogled na ovo, obavezno: http://www.youtube.com/watch?v=jZ_RwV52 ... re=related

Na osnovu boje i opsega izdvojeno je vise grupa u samom tenoru:
1. Leggiero tenor - veoma svetao glas, pokretan. Cesto opseg prelazi i C3.
2. Lirski tenor - "sarmantan", jak, svetao i ne tezak glas. Opseg je uglavnom do C3.
3. Spinto tenor - vise ima dramski zvuk nego lirski tenor (malo je masniji). Kategorija izmedju dramskog i lirskog.
4. Dramski tenor - mocan, "masan" i veoma zvucan tenor. U operama uglavnom glumi nekog junaka

5. Helden tenor - "masan" i "najdublji" tenor, cesto "hvata" i baritonski gornji deo opsega.
6. Spiel tenor - veoma slican dramskom / potrebno je dobro dobro glumacko iskustvo, a i za svaki svoj lik mora da formira nov i drugaciji glas, tj. boju glasa.
Predpostavljam da ono sto si pitao jeste falset. Najteze je uvezbati da ne postoji ta granica izmedju "grudnog" i "glavenog" tona, ali postoje i vezbice za to. Da li si cuo za "liproll"? Ne znam kako se to kod nas zove, a ni kako da ti objasnim nacin vezbanja i funkcionisanja i zato baci pogled na ovo, obavezno: http://www.youtube.com/watch?v=jZ_RwV52 ... re=related

Re: Tenor
Pozdrav svima, posebno Tenebri koja ovde odradjuje sjajan posao  .Ja sam relativno nov chlan
.Ja sam relativno nov chlan  
(iako sam se registrovao pre nekih mesec dana ako ne i vishe nisam puno postovao vishe sam chitao postove i edukovao se ).Forum je odlichan, zeleo bih da pohvalim ekipu ljudi koji stoje iza svega ovoga
 ).Forum je odlichan, zeleo bih da pohvalim ekipu ljudi koji stoje iza svega ovoga  
   .
. 
E sad, imam jedno pitanje u vezi ovog poslenjeg posta.
Dali je taj glaveni ton ustvari falseto?

.Ja sam relativno nov chlan
.Ja sam relativno nov chlan  (iako sam se registrovao pre nekih mesec dana ako ne i vishe nisam puno postovao vishe sam chitao postove i edukovao se
 ).Forum je odlichan, zeleo bih da pohvalim ekipu ljudi koji stoje iza svega ovoga
   .
. E sad, imam jedno pitanje u vezi ovog poslenjeg posta.
Dali je taj glaveni ton ustvari falseto?