EMG DG-20 David Gilmour

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

doksas

EMG DG-20 David Gilmour

Post by doksas » 24 Nov 2013, 22:39

Pozz ekipa,
interesuju me Vasa misljenja o stavljanju kompletne elektronike iz naslova na Stratocaster S9.

http://www.thomann.de/at/emg_dg20_david ... 7893ffb171

Da li to uraditi i zasto, i obrnuto, da li to NE uraditi i zasto? :)

Znam da bih dobio bolji dist ali me zanima sta bi se desilo sa cleanom posto mi za svirku treba i jedno i drugo podjednako.

Inace sviram na Boss gt10 ili Line 6 hd500(kako kad) direct u miksetu i jedini cilj mi je da se bolje proguram u mixu pored aranzera.

Unapred hvala na komentarima :ziveli:

PS
trazih po forumu nesto vezano za ovu kombinaciju ali ne nadjoh bas nesto sto bi mi pomoglo pa zato i otvaram novu temu

majtimika

Re: EMG DG-20 David Gilmour

Post by majtimika » 25 Nov 2013, 11:40

posto sviras na procesorima, koja je uopste poenta da dajes jos 250 eura za set magneta

Historik
MF veteran

Post by Historik » 25 Nov 2013, 12:24

majtimika wrote:posto sviras na procesorima, koja je uopste poenta da dajes jos 250 eura za set magneta
+1

Jbg, i ja isto mislim da procesori deformisu osnovni zvuk gitare. Posebno posto ides direkt u razglas, mislim da se tu zaista gubi mnogo od karaktera instrumenta, skroz bi druga bila prica da ides kroz pojacalo.

doksas

Post by doksas » 25 Nov 2013, 16:26

Pa tom logikom: zasto uopste kupovati dobru gitaru za taj nacin svirke? Uzmes "veslo" od 50e i udri :)

Salu na stranu, kazu da procesori direct to PA mnogo bolje "primaju" aktivne magnete ( a pogotovo gt10 koji koristim najcesce) i da treba manje procesirati sam zvuk i to mi je jedan od razloga...ako ne lazu :)

Znam da vecina pedala nema true bypass a kamoli procesori ali ja uvek snimim klot gitaru pa tek onda na procesoru jurim taj osnovni ton sto je moguce priblizniji da bude.

Nadjoh coveka koji je stavio dg20 na svog strata pa malo olaksah svoju dilemu

http://www.youtube.com/watch?v=anilJj1k-QY

http://www.youtube.com/watch?v=6UsSquMXdKM

Za prvi klip znam da je koristio samo gt6 direct u mix a za drugi ne znam i cekam da mi odgovori a njegov odgovor na moje pitanje o ovoj kombinaciji je:
"To je, po meni, najbolje osmisljen koncept elektronike za Stratocastera ikada."

Uglavnom, narucio sam pa sta bude bice, hvala u svakom slucaju na odgovorima :ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 25 Nov 2013, 16:38

Ja sam samo jednom davno (januar 2011.) probao tu elektroniku, na jednom Ilianni-jevom stratu (koji je fenomenalno izradjen), preko matorog lampaskog Bassman pojacala na kabinetu sa 2x12" koji je isto on pravio, i to je zvucalo FENOMENALNO.

U lancu su bile pojedinacne Boss pedale. Klin je bio apsolutno prelep, meni barem, isto kao i drive - koju god pedalu da sam ukljucio sve je zvucalo odlicno (par drajvova je bilo, chorus, dilej, reverb ako se dobro secam). I taj mid boost i bass/treble boost rade odlicno svoj posao.

Sad, nemam predstavu kako ce to zvucati preko procesora... Meni se recimo njegov klin u prvom klipu uopste ne svidja. :? Pamtim mnogo lepsi i bolji utisak klina kad sam ga probao licno... Cena kompleta nije mala nazalost, ali kad bih imao strata, jako bih voleo da imam tu elektroniku na njemu, koliko god da je omrazena i prezrena aktiva u pitanju.

Javi utiske kad skockas sve. :ziveli:

doksas

Post by doksas » 25 Nov 2013, 16:50

E to me interesuje, konkretna iskustva :)

Inace ovaj momak sa klipa, Ivan Zoranovic, mi rece da bateriju menja na 6 meseci a svira bas puno i da cak ne mora da skida celu plocu( posto baterija ide ispod tone potova u rupu ispod ploce) vec samo odsrafi taj deo ploce i zameni bateriju, tako da mi je to skroz ok obzirom da nisam nesto bio spreman da skidam svaki put plocu zbog baterije a i mislio sam da je dosta cesce treba menjati.

EMG deklarise 1000 radnih sati, naravno uz obavezno vadjenje kabla iz gitare kada se ne svira pa cak i ako je pojacalo ili procesor ugasen.
Baba Slim wrote: Javi utiske kad skockas sve. :ziveli:
Naravno :ziveli:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 25 Nov 2013, 17:05

Nece ti ta elektronika pomoci da se bolje proguras u miksu, IMHO, poenta su procesori, jednostavno ne mogu da imaju te konkretne drvenaste visoke i srednje da bi prosao pored ostatka benda. Nema nista bez pojacala, cak i neki tranzisotci lepo rade sa pedalama. Sve to digitalno je jednostavno digitalno, i kolika god rezolucija zvuka bila, to jednostavno nije meni to u realnosti. :nixweiss: No dobro, probaj, ta elektronika se lako proda. :-) :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Nov 2013, 17:21

Ја бих рекао да је ту и сам звучник разгласа уско грло. Превише улазних информација се "бије" да изађе кроз исте звучнике, треба да буде неки много готиван разглас да се све чује баш како треба.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 25 Nov 2013, 17:43

I Nemanja i Kristijan imaju poentu u odredjenom delu, ali moram da naglasim da ipak nisu bas citavih 100% u pravu (mada to za razglas definitivno stoji). Licno sam poslusao odredjene likove koji su svirali preko raznih Line6 POD sprava direkt u razglas (XT live, X3 live, HD serija), i to je tad u bendu zvucalo ODLICNO. Gotovo, isproducirano, upakovano da popizdis.

Ali, kao sto sam rekao ranije vise puta, u DALEKO vecoj meri sam se naslusao totalnih horor zvukova iz istih tih sprava, gde mi je doslo da se demonstrativno na svirci polijem benzinom i zapalim.

Tako da, pitanje je samog korisnika, koliko on ume da podesi da to sve radi kako treba - narocito u tim naprednijim spravama koje imaju more opcija. Da li je to sve potrebno i korisno, u to uopste ne zelim da ulazim, isto kao sto ne vredi ulaziti u pricu oko subjektivnog dozivljaja sviranja pri koriscenju tih sprava. Ali, poenta price je da to moze veoma dobro da zvuci u bendu i kada je suva digitalija u pitanju.

Inace, nikad nisam dobar zvuk cuo iz Boss procesora GT serije direkt u razglas da ga je*es, kao ni iz Vox Tonelab sprava. Mozda to nema veze, mozda te sprave mogu da isporuce isti kvalitet kao i Line6, pa se samo pukom slucajnoscu zalomilo da je ta nekolicina likova cijim sam se zvukom odusevio koristila skoro iskljucivo Line6. :?

doksas

Post by doksas » 25 Nov 2013, 18:01

@ Nemanja, slazem se da nema tona bez pojacala i tu nema dileme, samo sto ja svoje pojacalo( da, da, imam ga kuci :) ) jednostavno ne mogu da vucem 3-4 puta nedeljno po bivsoj Jugi i Evropi raznim prevoznim sredstvima :)
Ali, ja sam slusao par gitarosa( i to iz poznatih bendova) koji sviraju na pojacalo i ton im je jednostavno smece, da li nemaju ton u glavi ili jednostavno u prstu ne znam a sa druge strane takodje sam slusao ljude koji samo na procesoru dobiju 50 puta bolji ton od ovih.

Evo jedna preporuka za one koji sviraju kao i ja, dakle u miksetu:
obicno kazu da treba drzati EQ ( na kanalu miksete) sve na 0 poziciji,ali, probajte ovako ukoliko ima mikseta duplu parametriku(valjda se tako kaze) dakle fazon dynacord powermate i sl

Hi na -3
Mid na 250Hz a ispod ga dodajte za +6db
Low na -6 do -3db u zavisnosti od prostora i nivoa buke :)
PS. ova varijanta vazi za digitech i za boss procesore, na Line6 hd500 ne pije vodu iz mog licnog iskustva

Iznenadicete se dobijenim rezultatom, mene je dosta njih prilazilo da pita gde "krijem" pojacalo i ne veruju kad vide samo proc 8)

@ Baba Slim, imam i gt10 i hd500 kao sto vec rekoh ali iz mog iskustva mnogo bolje izlazi gt10 i daleko je lakse svirati sa njim. Druga stvar, clean na hd500 nisam uspeo da namestim ni blizu onoga sto se meni svidja i ako sam pokusao razne varijante.
Chorus mu je krs krseva, mozda jedino nesto iole da lici na chorus je kada se igras sa pitch glide fazon freq +/-0.1...ostali efekti takodje ne mogu da se porede sa gt10...
Sa druge strane dinamika i reagovanje volume pota na gitari, tu skidam kapu hd500, distovi mooozda i tu skidam kapu
Na kraju krajeva, nekome mozda ne treba dobar clean i efekti vec samo dist i sl pa je opet stvar ukusa i potrebe :)

doksas wrote:
Za prvi klip znam da je koristio samo gt6 direct u mix a za drugi ne znam i cekam da mi odgovori
Upravo stigla potvrda da je i drugi klip gt6 direct u zvucnu kartu :metal: :ziveli:

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 30 Nov 2013, 09:17

Prvo, ti na mikseti, gurajući niske srednjake, a ubijajući sve ostalo, pokušavaš da uživo dobiješ onaj zvuk koji si dobio dok si boje nameštao u sobi, reci mi ako se varam. Drugo, ljudi koji su već rekli da ti nikakav set magneta neće pomoći da bolje ''izađeš'' ako pritom sviraš na proc su apsoluno u pravu. Pogotovo neće EMG magneti koji si anemični u srednjacima. Znam iz ličnog iskustva, jer sam prve dve godine tezgarenja potrošio na gitari sa EMG SSH kofiguracijom, kad sam posle toga uključio Yamahu sa Seymour Duncan singlovima, nije mi bilo jasno odakle bljuju toliki prirodni srednjaci... Ali to se videlo na pojačalu, na procu nimalo. Treće, ako već sam kažeš da ne možeš da nosiš pojačalo, kakvo god, zato što putuješ i imaš toliko posla, ja u samom startu ne bih toliko dramatično razmišljao o tonu gitare. Jer, električna gitara i pojačalo su dva dela istog instrumenta - kao violina i gudalo. Ako već moraš bez pojačala, glupo je sekirati se oko tona. Ionako je svejedno.

doksas

Post by doksas » 02 Dec 2013, 06:27

Pa, jurim ton koji mi je negde u glavi tj u usima, nevezano za sobu :)

Dajte vi neki predlog za stelku EQ na kanalu miksete, ja sam probao razne varijante i ova mi bas dobro radi, mada ne kazem da nema bolje, zato i trazim vase predloge.

Nije mi svejedno oko tona i zato sto moram na proc da sviram.
Posle 25 godina vrlo aktivnog sviranja jedino sto ti jos daje volju je upravo ono blazenstvo dobrog tona, barem meni :) Iz tog razloga cu sve pokusati da bih dobio dobar ton bez pojacala koliko god to nemoguca misija bila .

Cekam jos uvek plocu dg20, stigla je kod ortaka u Wien, jos samo da on sad prosledi meni, nadam se u toku ove nedelje.
U medjuvremenu sam pazario jos jedan proc i trenutno su 3 na lageru, hd500, gt10 i vg88 v.2 .
Prva 2 su vec odradila podosta svirki a na vg88 sutra bekapujem svoje stare boje(posto sam ga imao odavno pa sacuvao banke) i onda sva 3 u vatru pa koji se bolje pokaze ostaje, ostali putuju :)

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 02 Dec 2013, 12:12

Hmmm, sad mi je palo na pamet - ako nosenje pojacala ne dolazi u obzir zbog (pretpostavljam) tezine, komplikacije oko rukovanja/transporta, buke na bini, itd, a recimo ne mozes sa tim procesorima postici to sto ti treba - zasto lepo onda ne uzeti neki analogni preamp koji je programabilan (recimo Tech 21 SansAmp PSA-1 http://www.tech21nyc.com/archive/psa1.html), jedan rack koji bi pokrio sve zive efekte (modulacije, dilejeve, revrbe - tipa T.C. Electronic G Major 2), uzeti neki dobar kabinet simulator ako vec u nekoj od ove dve sprave to nema ugradjeno, sve to lepo spakovati u rack u kojem bi ostalo prostora za wireless i za podni MIDI kontroler koji bi stavljao na binu ispred sebe, i cao?

Da meni apsolutno ne dolazi u obzir nosenje pojacala, i da nisam zadovoljan ni jednim procesorom koji sam isprobao, ja bih ovako sebi koncipirao setap, koji opet u zbiru ne kosta kao ta 3 procesora zajedno koja si vec platio odn. potrosio lovu. :D

bancika

Post by bancika » 02 Dec 2013, 12:34

a sto toliko izbegavas pojacala? Postoji i opcija nekog (po mogucstvu) lampaskog preampa koji ce biti srce sistema, pa da na to nakacis neki efekat po potrebi iz procesora.

Primetio sam da se na boss procesorima najlakse svira, ali ja na to gledam kao minus, ne kao plus. Njegova saturacija mi je skroz neprirodna, sve zvuci nekako upeglano, bezivotno. Uopste ne lici na real thing. Odlika dobrih pojacala je da ne prastaju greske ali zato omogucavaju da se cuje svaka nijansa u dinamici sviranja. Ovo je skroz suprotno. Primetio sam da boss procesore obozavaju oni masturbatori sto voze legato 1000 nota u minuti :) Ok, kapiram da je nekim ljudima to taj ton u glavi koji jure..svakom svoje.

Po meni, ne postoji podesavanje bilo koje sprave koje je univerzalno...da postoji, ne bi ni bila potrebna mogucnost da se menja :) Zato mi deluje skroz sumanuto ideje o deljenju "boja" koju praktikuju fanovi procesora..otprilike je kao deljenje gaca :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 02 Dec 2013, 13:39

Ovo je za mene volsebna materija jer sam ja pristalica one krilatice 'sve svoje sobom nosim'. Pa tako i gear. Ne da impresioniram, koga ces ovde impresionirati gear-om alo, to treba da svetli ili sljasti ili da se okrece ko ves masina ili da slece i uzlece.

Ja bre na zezanje (cuj probe, ne znam samo za sta probamo vec par decenija) nosim materijal ako hocete da se zezamo po propisu. Ne mogu drukcije da garantujem vizavi tona a samim tim i performansa. Ja se tako izbedacim na pojedinim setapima da prostite, da iako to zvuci mega hip, ne mogu ja to da potpisem. To mora da bude tojt. U svakom smislu. Davali mi ljudi da sviram njihove strazdze i njihova Fendjer pojacala. To meni neinspirativno. To smo vec culi, mogu da ga tupim jedno 10-15 minuta i da prodjem ceo dijapazon (sa sve Iron Maiden ili jos bitnije Ingvetom) i gde sam onda.

I need more. More. More is more. Less is never more.

:ziveli:

Post Reply