Problem za sumom/zujanjem

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

yu_raider

Problem za sumom/zujanjem

Post by yu_raider » 01 Mar 2008, 21:03

Pozdrav svima!
Juče sam kupio svoju prvu električnu gitaru (ESP LTD EC-50), Behringerov DI400 DI-box i danas sam kupio kablove u jednoj prodavnici elektro materijala i opreme. Kablove je prodavac napravio tako što je prepolovio neki muško-ženski od 5m i na jedan stavio 2 muška (ona velika ne znam kako se zovu - što idu u gitaru i u di-box :hide:) i drugi koji na jednoj strani ima onaj mali džek (koji ide u audio kartu). I javio se veliki problem: čuje se strašno mnogo nekog šuma, zujanja...

Evo ovde mozete cuti o cemu pricam: http://www.mediafire.com/?abmwxcweizh
Na snimku clean zvuči relativno OK (mada dolazi do distorzije zvuka) ali dok sam snimao šum je itekako bio prisutan. Na distorziji je sasvim očigledno o čemu pričam.

Ja mislim da je problem do kablova... Kad sam isključio punjač za mobilni šum se malčice stišao ali je i dalje vrlo glasan.
Ponavljam, kablovi su prilično fuš i čak gube kontakt kod džekova...

Rocket Roll

Re: Problem za sumom/zujanjem

Post by Rocket Roll » 01 Mar 2008, 21:09

yu_raider wrote:Kad sam isključio punjač za mobilni šum se malčice stišao...
Čekčekček. Šta u celoj toj priči radi punjač za mobilni? Nije valjda da ti napaja nešto od muzičke opreme?

Historik
MF veteran

Post by Historik » 01 Mar 2008, 21:11

Postoji nekoliko mogucnosti:

1) Mozda si gitaru prikljucio u mikrofonski ulaz u audio karti na kompjuteru, te zbog toga krci i daje zvuk nalik distorziji i bez ukljucenog efekta. To je cest slucaj, i prilicno lici na ovo sto si opisao. Probaj da ukljucis u line-in ulaz
2) Mozda je stvarno do kabla, da bi to utvrdio probaj da sviras na muzickoj liniji ili kod nekog druga sa pojacalom

Generalni savet> nemoj da fusaris sa opremom. Nemoj kupovati krpljene kablove u koje i sam sumnjas da su ispravni. Za 600 dinara imas proel-ov kabl od 6m u Noti npr, a po slicnim cenama imas i na jos 5-6 mesta u Beogradu i Novom Sadu. Koriscenjem tih stvari, kao i ne adekvatnog napajanja za pedale i procesor, rizikujes i da ostetis elektroniku na samoj gitari, sto onda povlaci skupu i komlikovanu opravku.

Sacekaj savet Save,Dejankukija ili Rocket Roll-a, oni su najiskusniji ovde, mozda su oni u ovome videli nesto sto ja nisam.

Pozdrav!

yu_raider

Post by yu_raider » 01 Mar 2008, 21:19

Hvala na odgovorima!

@Rocket: Punjač za mobilni... Puni mobilni. Nije ni na koji način povezan sa gitarom/kompjuterom već stoji pored kompjutera i kabl prolazi pored njega...

@Historik:
Uključio sam u line-in. Nažalost, ne mogu da probam na muzičkoj liniji jer nemam gde da uključim gitaru u nju :(...
Razlog zbog kojeg sam kupio jeftin kabl je to što mi, zapravo, trebaju dva kabla. Jedan od gitare do DI-boxa, a jedan od DI-boxa do kompa... Mada potpuno isto zvuči i sa i bez DI-boxa...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Mar 2008, 21:44

Ok. A "Ground Lift" na DI boxu ti je uključen? Ako nije - ima li manje šuma kada ga uključiš?

yu_raider

Post by yu_raider » 01 Mar 2008, 21:55

Rocket Roll wrote:Ok. A "Ground Lift" na DI boxu ti je uključen? Ako nije - ima li manje šuma kada ga uključiš?
Ne... Štaviše nema nikakve razlike (koliko ja primećujem :roll:)...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Mar 2008, 22:14

Onda su kablovi. Uzmi običan gitarski kabl i njim idi u DI box, tu nemoj da komplikuješ "audio hifi rešenjima". Ali je problem sigurno u povezivanju kabla "XLR to 3.5 mm jack". Treba da bude vezan ovako:

http://www.mediacollege.com/audio/conne ... tereo.html

Image

Odnosno, "rečima rečeno":

* XLR pin 1 to jack sleeve
* XLR pin 2 to jack tip
* XLR pin 3 to jack ring

Odnesi ovu sličicu i te tri napomene u radnju, da čovek proveri da li ti je to pravilno vezao.

yu_raider

Post by yu_raider » 01 Mar 2008, 22:39

Hm... Meni su rekli da koristim ovo 'Parallel In/out', odnosno: Image

Verovatno je u tome problem... Ali onda ne znam zašto je vađenje punjača za mobilni malčice pomoglo...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Mar 2008, 22:49

Dude! Parallel Out znači da ti DI box uopšte ne radi kao DI box! On je puka skretnica signala! Tvoj DI box splituje signal iz gitare u

1) DI-obrađen signal koji onda ide iz XLRa (a to je ono što tebi treba), i u

2) parallel out signal koji je potpuno isti (po svim vrednostima) signalu iz tvoje gitare, kako bi ga odatle odveo u pojačalo (a to je ono što tebi ne treba).

Znači, u ponedeljak do nekog električara sa crtežom i uputstvima, da ti napravi "XLR-to-3,5 mm jack" kabl. Onda taj kabl vodi iz XLR outa DI boxa u line-in na kompu, uključi "Ground Lift" i (nadajmo se) uživaj!

yu_raider

Post by yu_raider » 01 Mar 2008, 22:53

Hahahahahaha, e jesam glup :mrgreen: .
Thanks a milion :)

Jimmy page

Post by Jimmy page » 02 Mar 2008, 08:58

Najbolje ti je da uzmesh miukrofonski kabl i da na njega stavish dzekove... Tako sam ja uradio i imam do jaja vezu izmedju gitare, pedale i pojacala... :idea:

XtrmntR

Post by XtrmntR » 03 Mar 2008, 11:08

A zar nije jednostavnije kupiti pretvarac velike banane u malu i ici sa obicnim instrument kablom?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 Mar 2008, 12:12

XtrmntR wrote:A zar nije jednostavnije kupiti pretvarac velike banane u malu i ici sa obicnim instrument kablom?
Berindžerov DI400 ima samo XLR out koji radi "DI-levelling".

XtrmntR

Post by XtrmntR » 03 Mar 2008, 18:02

Izvinjavam se onda.. Nisam znao taj podatak.

yu_raider

Post by yu_raider » 18 Mar 2008, 16:40

Kupio sam nove kablove, povezao gitaru sa kompom kroz DI-box, ali i dalje imam problem :(.
Naime, signal gitare je veoma slab kad je uključena kroz DI-Box...

Image

Kada hoću da sviram clean, uvek moram da pojačam input dodatno iz Guitar Riga...
Kad uključim distorziju, sve je znatno glasnije, ali nekako je malo gaina (verovatno zbog slabog inputa).
Ali, na distorziji je i dalje prisutan problem sa šumom... Čak i kad utišam magnete do kraja, šum je uvek tu (štaviše, ni malo se ne smanjuje)...
Ne znam u čemu problem... Možda je do jeftinog 1/4" to 1/8" adaptera , ili lošeg Di-Boxa? Ili možda ja nešto ne radim kako treba :(...
Di-box mi je uključen na "Lift"...

Post Reply