I ja sam se dugo pitao zasto se neko odlucuje bas za maple ili bas za rosewood. Dosta sam tako gnjavio ljude pitajuci ih zasto maple, zasto rosewood i tako sam dobijao najrazlicitije odgovore.
Tako jedan superbasista ovdasnji mi je rek'o da maple vise propusta visoke i visoke srednje i da je pogodniji za slap na primer, a da njemu ipak vise odgovara rosewood jer slap skoro nikad ni ne svira.
Drugi basista mi rece da ima napadniju svirku, da svira jako i ostro i da mu opet stoga vise odgovara maple.
Moj gitarista rece da se odlucio za maple na svom telecasteru zbog lakseg zavijanja zica.
I sto se mene tice ja sam uglavnom svirao i posedovao bas gitare sa rosewoodom. Jednostavno prvi bas mi je bio sa rosewoodom i tako mi se i sada cini da bi trebalo da bude na basu, nakako mi je lepsi i prirodniji osecaj. Mada, s druge strane nikada nisam bio u mogucnosti da biram izmedju dva potpuno ista modela - jedan maple, drugi rosewood pa da narocito izgotivim bas samo zbog fingerboarda.
Moram da priznam da mi se neki modeli jednostavno vise dopadaju sa mapleom drugi sa rosewoodom cisto iz estetskih razloga. Jednostavno kombinacija boje tela i pickgarda vise ide nekako bas uz odredjeni fingerboard.
Na kraju, cini mi se da je problem izbora fingerboarda nebitan. OK ako neko vise preferira maple ili rosewood fingerboard iz bilo kog razloga, ali ako trazis gitaru i naidjes na neku koja super lezi, super zvuci, po povoljnoj ceni, ali avaj, nema bas onaj fingerboard koji si ti resio da prefiriras, glupo je odmah odbaciti ovu varijantu, zar ne?