SG Special vs SG Special Faded vs SG Standard

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Z*Z*Z

SG Special vs SG Special Faded vs SG Standard

Post by Z*Z*Z » 08 Apr 2008, 22:04

Vec neko vreme mi se vrte po glavi ove special varijacije pa me zanimaju misljenja, da li ih neko poseduje,da li ih je na duze vreme svirao ili tako nesto;
Ja sam svirao SG standard i to su super gitare, bar meni :) Probao sam na kratko jednu Sg Special Faded u Mitrosu NS i taj primerak je faulty; Neck pickup je 15db tisi i tanji od bridge pickupa, cudan mi je profil vrata posto mi nekako bas i ne lezi kako treba, Ton je ok, poprilicno jasan i bright za SG klasu ( zbog finisha); Pogledao sam relativno skoro na youtubeu uporedni test special faded i standard varijante i nije bas i neka razlika u tonu, mozda... Iako je Gibson u sushtini duzi niz godina precenjen, jedna su od malobrojnih firmi koja jos uvek centar proizvodnje drzi u Tenesiju, ili gresim? U svakom slucaju, misljenja?
Hvala unapred :mrgreen:

(Old)Fisherman

Re: SG Special vs SG Special Faded vs SG Standard

Post by (Old)Fisherman » 09 Apr 2008, 02:11

Ne gresis...Gibson jos uvek ima 4 fabrike (ako ona u Kalamazoo-u jos uvek radi) od kojih su dve u Tennessee-ju. Gibson koji si probao u Mitrosu je Special Worn Cherry - naziv "Faded" je relativno noviji marketinski potez (tokom 60-tih i 70-tih cini mi se da taj pojam nije postojao). Ta gitara koju si probao ima generalno problem sa magnetima, ali sve ostalo je kako treba (dosta vremena sam u prodavnici svirao bas tu gitaru - siguran sam da je "second hand" i da je neko nesto brljao sa elektronikom).

Sve u svemu, nema tu neke dileme oko toga koju izabrati. Kod SG-a, Special serija je ono sto je Studio (i Studio +) serija kod Les Paul-a...sto ce reci, nesto jeftinija varijanta Standard-a (a to si verovatno i sam skontao). Tipicno za Special seriju je da ima tanji i elegantniji vrat od Standard-a (neki gitaristi to vole, a neki bas i ne), kao i razlicite magnete u bridzu (490R hum kod Special-a, naspram 498T Alnico V hum kod Standard-a...498 u bridzu je definitivno malo bolji i lepse "izlazi"). S druge strane, vrat kod sadasnjih Special-a se razlikuje od standarda, ali ni blizu toliko koliko vratovi autenticnih Special-a iz 60-tih godina gde je razlika bila jos upadljivija. Naravno, bez ikakve dileme, SG Special-i odlicno rade i tu nema greske. Ako ti cena ne predstavlja problem, kupi Standard-a...u suprotnom - Special-a. Ne mogu da tvrdim da "Worn" varijanta toliko utice na zvuk...pre sam misljenja da je u pitanju jednostavno stvar vintage finish-a (jer je veliki broj Special-a tokom 60-tih proizvedeno u Worn varijanti (Brown i Cherry) mada je kod njih postojala jos jedna bitna razlika - korisceni su P-90 umesto hambakera).

Slazem se sa tobom, Gibsoni su precenjeni. Ali sa druge strane, precenjene su i skoro sve gitare drugih velikih i cuvenih proizvodjaca (Fender, Rickenbaker, Gretch, Ibanez, PRS, itd.)...to je vec stvar korporativne zelje za profitom i potrosackog mentaliteta kupaca. Ako smatramo Gibson precenjenim, sta reci za Fendere? Nista...isti problem sa cenom i realnom vrednoscu. A tek Gretch? Oni su, zajedno sa Rickenbaker-om, zreli za posmatranje...

Sto se tice Gibson Special-a, ne znam koliko ti moja prica pomaze. Do sada sam imao prilike da sviram taj Special iz Mitrosa i dva SG Standard-a. Plus sto imam kod kuce SG Special Professional Worn Brown iz 1969-e, sa P-90 magnetima, kog sviram vec 18 godina (nazalost, vec 6 meseci stoji u koferu i ceka restauraciju...i mene da skupim novac za istu, a bogme i pravog majstora koji to moze da uradi kako treba).

Toliko...

Pozdrav

Sava

Post by Sava » 09 Apr 2008, 09:03

Gibson se danas proizvodi i u Kini koliko sam pročitao na netu. Recimo model Les Paul Blues Hawk (ili tako nekako) i košta svega 800 dolara. Svi koji su je probali kažu da se radi o odličnoj gitari.

Ne slažem se sa razmišljanjem koje je ovde često ponavljano da su instrumenti firmi Gibson, Fender, Gretsch i drugih precenjeni. Tržište je neumoljivo i da je takvo razmišljanje ispravno ovi proizvođači ne bi prodali ni jedan komad. Ne zaboravite da neki proizvođači koji su nekada bili u samom vrhu više nisu na tronu (Washburn na primer, fabrika stara preko 100 godina), neki su i potpuno nestali, a ovi su opstali. Sigurno je i normalno da se delimično plaća i ime, ali ime se stvara kroz duži vremenski period i to košta. Ne zaboravite da je Gibson na primer prvi u svetu napravio digitalnu gitaru i da je taj razvoj sigurno mnogo koštao. Ta suma se svakako nadoknađuje kroz ono što se inače dobro prodaje. Takođe je sigurno da postoje i drugi proizvodi sličnih ili možda i boljih karakteristika po istoj ceni, ali se još nisu dokazali u praksi.

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 09 Apr 2008, 15:59

Pogodjen sam ovom temom. SG Standard je moja omiljena gitara ( jedino angusov model sa tremolom mi je ispred). Nikad nisam imao priliku da je probam,ali sam probao reisue'61(ustvari takav model samo stvarno iz 60 i neke-70 i neke) i special faded.Taj stari sg sam svira ,ispusta neverovatne tonove,ali je nekako ceo neotesan i ruzan(to nekome nije bitno).Faded mi je kad sam ga uzeo u ruke ucinio duplo manji i slabiji od ovog drugog,medjutim dosta zgodan i sigurno dobra gitara.Verovatno si gledao i znas da su razlike u ceni velike izmedju sva tri modela,a moj ukus kaze ( isto sto i cena) prvo Standard pa Special pa specijal faded.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 09 Apr 2008, 19:10

Hvala na misljenjima i odgovorima :mrgreen:
Zbunjuju me ovi special vs special faded...Da li postoji razlika sem lakiranog trupa i vrata koji je vise standard?
Da naravno i natpisa na glavi? Meni su cak i vizuelno privlacniji faded...
Pomenuo sam precenjenost jer mi deluje nekako suludo placati xxxxeura za LP Custom ili Supreme...
Znam da je sustina u losim uslovima u drzavi ali nekako me godinama j..e sto za dobar instrument ( za mene je to instrument koji trazi minimum modifikacija ) treba naci alternativni priliv novca, posto se rad ne isplati :(

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 10 May 2008, 22:50

Ko ne zna sta je dobro zna sta je skupo ... cim je gibson ispod 1000 dolara u USA to nesto smrdi ....
Po meni cijene do 1200-1300 dolara mogu da se tolerisu ... ali sa ovim sada kursom dolara.

Ja sam probavao faded gibsone i svi su klasu ispod ostalih ... nesto kao gibson za sirotinju ... da se uzme i sirotinji para, jebga.

Post Reply