Ne gresis...Gibson jos uvek ima 4 fabrike (ako ona u Kalamazoo-u jos uvek radi) od kojih su dve u Tennessee-ju. Gibson koji si probao u Mitrosu je Special Worn Cherry - naziv "Faded" je relativno noviji marketinski potez (tokom 60-tih i 70-tih cini mi se da taj pojam nije postojao). Ta gitara koju si probao ima generalno problem sa magnetima, ali sve ostalo je kako treba (dosta vremena sam u prodavnici svirao bas tu gitaru - siguran sam da je "second hand" i da je neko nesto brljao sa elektronikom).
Sve u svemu, nema tu neke dileme oko toga koju izabrati. Kod SG-a, Special serija je ono sto je Studio (i Studio +) serija kod Les Paul-a...sto ce reci, nesto jeftinija varijanta Standard-a (a to si verovatno i sam skontao). Tipicno za Special seriju je da ima tanji i elegantniji vrat od Standard-a (neki gitaristi to vole, a neki bas i ne), kao i razlicite magnete u bridzu (490R hum kod Special-a, naspram 498T Alnico V hum kod Standard-a...498 u bridzu je definitivno malo bolji i lepse "izlazi"). S druge strane, vrat kod sadasnjih Special-a se razlikuje od standarda, ali ni blizu toliko koliko vratovi autenticnih Special-a iz 60-tih godina gde je razlika bila jos upadljivija. Naravno, bez ikakve dileme, SG Special-i odlicno rade i tu nema greske. Ako ti cena ne predstavlja problem, kupi Standard-a...u suprotnom - Special-a. Ne mogu da tvrdim da "Worn" varijanta toliko utice na zvuk...pre sam misljenja da je u pitanju jednostavno stvar vintage finish-a (jer je veliki broj Special-a tokom 60-tih proizvedeno u Worn varijanti (Brown i Cherry) mada je kod njih postojala jos jedna bitna razlika - korisceni su P-90 umesto hambakera).
Slazem se sa tobom, Gibsoni su precenjeni. Ali sa druge strane, precenjene su i skoro sve gitare drugih velikih i cuvenih proizvodjaca (Fender, Rickenbaker, Gretch, Ibanez, PRS, itd.)...to je vec stvar korporativne zelje za profitom i potrosackog mentaliteta kupaca. Ako smatramo Gibson precenjenim, sta reci za Fendere? Nista...isti problem sa cenom i realnom vrednoscu. A tek Gretch? Oni su, zajedno sa Rickenbaker-om, zreli za posmatranje...
Sto se tice Gibson Special-a, ne znam koliko ti moja prica pomaze. Do sada sam imao prilike da sviram taj Special iz Mitrosa i dva SG Standard-a. Plus sto imam kod kuce SG Special Professional Worn Brown iz 1969-e, sa P-90 magnetima, kog sviram vec 18 godina (nazalost, vec 6 meseci stoji u koferu i ceka restauraciju...i mene da skupim novac za istu, a bogme i pravog majstora koji to moze da uradi kako treba).
Toliko...
Pozdrav