EHX ili BOSS

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

rider

EHX ili BOSS

Post by rider » 15 Jun 2008, 17:34

Skupio sam neku kintu pa me interesuje sta je pametnije kupiti BOSS-ove pedale ili EHX-ove.

Npr. ElecticMistress ili dve odvojene bossove CE5 i BF3 ili neka druga kombinacija...

Ja imam na boardu DD6 i DS1 i Dunlop CryBaby, i rp80 kog nameravan da se resim sto pre... Sviram Gibsona. pravac: Funky/Fusion/Jazz

Koju bi vi od ove dve firme odabrali... I mozda neki predlog koju pedalu...

Hvala :)

Funkomat
MF veteran

Re: EHX ili BOSS

Post by Funkomat » 15 Jun 2008, 17:48

rider wrote:Npr. ElecticMistress ili dve odvojene bossove CE5 i BF3 ili neka druga kombinacija...
Electric Mistress.
rider wrote:Koju bi vi od ove dve firme odabrali... I mozda neki predlog koju pedalu...
Vec smo ti preporucili par stvari u temi "oprema".

I EHX i BOSS imaju odlicnih pedala s tim sto je EHX jedno 3 puta skuplji.
Moras da pitas nesto odredjenije kako bi dobio direktniji odgovor...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Jun 2008, 19:27

rider wrote:Npr. ElecticMistress ili dve odvojene bossove CE5 i BF3 ili neka druga kombinacija...
Paaa, ne znam šta ti se dopada... To je problem. Meni Električna Ljubavnica zvuči überkewl, dugo sam je jurio i najzad ujurio. Opet, nekim ljudima može da zvuči kao "previše osamdesetih" - to je ipak "Every Breath You Take" zvuk. Zabrinut sam kako da te savetujem - glupo mi je da ti poturam svoj ukus za tvoje pare, i nije dobro misliti da je jedna pedala rešenje svih problema zato što je neko drugi opčinjen njom a ti nikad nisi imao priliku da je sviraš.

EHX DEM je analogna - što znači da šušti iz sve snage. Ovaj model trenutno u prodaji je na 9V, što znači da moraš striktno da poštuješ "unity gain" inače urliče kao nezdrava (jet plane flange, mali headroom). CE-5 i BF-3 su tihi, ali i granulasti - klasične osobine digitalnih modulacija.

Da imam pare za samo jednu modulaciju, hteo bih da radi što više stvari na dobar način - ako bih pritom striktno želeo EHX, izabrao bih Flanger Hoax ("Stoned Missus", kako ju je nazvao njen tvorac, čika Puretube) ili barem Stereo Polychorus. To su više analogni multiefekti nego neki posebni efekti... naročito Flanger Hoax!

Image

Image

rider

Post by rider » 15 Jun 2008, 19:36

imam malo manje od 400evra da dam na pedale... ne mora da bude samo jedna...
Ja sam mislio na SEM Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Jun 2008, 19:49

SEM je... simpatična. Možda ipak previše košta za jednu digitalnu kopiju sprave koja dobro radi i ima skoro istu cenu i u analognoj izvedbi.

rider

Post by rider » 15 Jun 2008, 20:34

pre si za DEM?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Jun 2008, 21:26

Ja sam za DEM. Al' sam isto tako i za Partizan, i za Disciplinu Kičme, i za kafu s mlekom - neki ljudi dele moje ukuse, a neki ne! :D

rider

Post by rider » 15 Jun 2008, 21:49

partizan... znaci SEM :)
ok sta dalje do 400evra :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Jun 2008, 22:31

rider wrote:partizan... znaci SEM :)
Ako si baš zapeo, onda ok. :D

Da razgovor ne bi bio čisto hipotetički - izbegavajmo ovakve hipotetičke razgovore u kojima onaj kojem nešto preporučuješ nikad nije čuo spravu koju mu preporučuješ - ovo je snimak moje EHX DEM (osamnaestovoltni model, iz osamdesetih). Zarđali su mi Summers-lickovi, ali valjda je poJenta jasna:

->Every Breath - Mistress<-

To je taj šum... ali to je i taj blagi "shimmer" (vrlo nežan enhancement zvuka, vrlo neekstremni efekat). I jedno i drugo se, nadam se, čuju dovoljno jasno. Mistress zna samo tu jednu foru... ali je radi vrlo upečatljivo. Pa ti sad proceni da li je to tvoj trip ili nije.

(Da neko ne pomisli da je Mistress bolja nego što jeste - na snimku se čuju Ross kompresor -> EHX DEM -> Behringer DD400 delay -> SSL Mix Bus Kompresor. Otprilike tako je snimana "Every Breath You Take".)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 15 Jun 2008, 22:49

Nisam znao da je toliko glasan taj sum.
Iritirajuce...
Isto je i kad je bez kompressora i delaya?

rider

Post by rider » 15 Jun 2008, 23:05

ok hvala... Shvatio sam ... a SEM nema taj sum... Shvatam...
Hvala na tome... E sada... sta dalje da uzmem ostaje jos 300e :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Jun 2008, 23:09

Funkomat wrote:Nisam znao da je toliko glasan taj sum.
Iritirajuce...
Isto je i kad je bez kompressora i delaya?
U svakom slučaju je šum duplo veći s njom, da. Svaka analogna modulacija je takva, jer su BBD čipovi užasno lo-fi. Takvi su po dizajnu. Potrebna je tona filtriranja da se iz njih izbaci barem toliko šuma da efekat bude podnošljiv...

I tako, kad ljudi počnu sa "toplom modulacijom analogije" i sličnim tvrdnjama iz treće ruke... Digitalno je ipak konstruisano kao korak dalje u dobrom pravcu, a ne kao zavera velikih kompanija da unište muziku!

Ipak, ako si dobar sa DAWovima, možeš relativno lako da skineš taj šum... a uživo baš i nije kritično. A kad se izboriš sa tim šumom, ostaje fakat da ima nešto malo istine i u toj spiki o "toploj modulaciji analogije". Al' dobro.
rider wrote:ok hvala... Shvatio sam ... a SEM nema taj sum...
Pa nema, ali - po meni - zvuči k'o prdež u kadi. Ne zato što je digitalna, nego zato što prosto ne radi toliko dobro koliko košta...

...kad me već teraš da lajem a ne kontaš blage hintove :mrgreen:

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 16 Jun 2008, 04:30

Ja bih dodao da kod analognih efekata postoji "random" momenat - nijedna pedala ne "shumi" isto; Sve zavisi od stanja pedale, setupa i kvaliteta opreme i milion drugih ( nepoznatih? ) faktora; Recimo iz licnog iskustva znam da EHX nepodnosi Boss bafere :(

rider

Post by rider » 16 Jun 2008, 15:01

ok ok ... sta jos da kupim?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 16 Jun 2008, 15:18

Kupi neki tube overdrive ( http://www.wwbw.com/Electro-Harmonix-En ... erralID=NA) , kompresor, analogni delay ili ovo:
http://www.thevintagesound.com/store/eh ... p-181.html
Meni je ovo poslednje sjajna stvar...

Ja bih uzeo nesto od ovig da imam 400e ali kako neko da zna sta ti zelis? :D

Post Reply