Aria Pro 335 i Problem Sa Bendingom
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Aria Pro 335 i Problem Sa Bendingom
Evo ovako, na mojoj Aria Pro 335 gitari (vidi sliku na avataru)imam jedan cudan problem...kod G i H zice mozda i tanke E. Naime kad bendujem ton na bilo kom pragu zica se malo otpusti...e sad svi bi pomislili da su civije problem i to bi resio lako, ali kada malo jace udarim tu G ili H ili E zicu bez pritiska pragova, ona se vrati kako je bila sto se tice stima, a ponekad se malo i pretegne....STA JE TO? Ako su civije, super, nije mi frka da uzmem za 3-4 hiljade dindzi neke sa zakljucavanjem i vrh, ali sta ako nije to?....Unapred zahvalan na odgovoru. Inace zice su 10ke (na svim gitarama stavljam tu debljinu), standardni E stim, gitara je japanska iz 1989te otprilike....nista menjano na njoj 

- Rocket Roll
Re: Aria Pro 335 i Problem Sa Bendingom
Po opisu bih rekao da je suviše uzak nut. Proširuje se malecnom turpijom, ili debljom žicom (uzme se parčence deblje gitarske žice i seca kroz nut gore-dole da se malo proširi).
I meni se čini da je problem u tome.Rocket Roll wrote:Po opisu bih rekao da je suviše uzak nut. Proširuje se malecnom turpijom, ili debljom žicom (uzme se parčence deblje gitarske žice i seca kroz nut gore-dole da se malo proširi).
Još bih dodao da je vrlo praktično da staru gitarsku žicu staviš u luk za školske testerice.
Tako možeš dobiti ceo "set" vrlo upotrebljivih "turpija" raznih debljina za takve i slične intervencije.
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
malo sam "razdrndao" sa zicom gore dole levo desno po nut-u i cini mi se da je bolje...hm mozda je zaista to...a vec mi je to palo na pamet mada kontam, original su delovi pa da ne njakam...u svakom slucaju hvala... 

- Rocket Roll
Ne zaboravi da staviš malo grafita u žljebove nuta - ako ti ne smeta "musav" izgled nuta (višak grafita se lako obriše, ali nešto ipak ostane), to je sjajna metoda za "suvo podmazivanje".
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Ok! Thanx!
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Hey bio je i taj problem sa nutom a i sledeci:
Posto ova moja gitara ima bigsbi, a ja to nikada ne koristim te tremole i sl, nacin provlacenja zice kod bigsbi tremola je da se zice podvuku pod jednu sipku pa tek onda do kobilice i provalio sam da kad ne provlacim ispod toga, da je: manje rastimavanje, da je meksa gitara za sviranje (ima manje tenzije), i da mi je nekako i sustain produzen...cudno zar ne...?
Posto ova moja gitara ima bigsbi, a ja to nikada ne koristim te tremole i sl, nacin provlacenja zice kod bigsbi tremola je da se zice podvuku pod jednu sipku pa tek onda do kobilice i provalio sam da kad ne provlacim ispod toga, da je: manje rastimavanje, da je meksa gitara za sviranje (ima manje tenzije), i da mi je nekako i sustain produzen...cudno zar ne...?

- Hillybilly
Poz,
Ja imam sličnu gitaru Aria FA80, sa bigsbijem mada nemam tih problema. Čivije su besprekorne i gitara ostaje u štimu ma koliko da silujem bigsby ili bendujem žice. Doduše i ja sam prebacio žice preko šipke mada se na taj način smanjuje sustain. Šipka služi da smanji ugao pod kojim žice prelaze preko kobilice i tako poveća silu kojom pritiskaju kobilicu i gornju ploču gitare što rezultuje u povećanom sustainu.Meni manje sustaina odgovara jer sviram fingerpicking country i blues...
Moguće je takodje da imaš problema sa oprugom na bigsbiju. Ukoliko ona nije dobra ili ako imas prljavštine na mehanizmu bigsbija moze doći do raštimavanja. Tako da ako ti sve ostalo ne pomogne probaj da zameniš oprugu sa originalnom oprugom za USA Bigsby (košta oko 7-8 US$ na ebay-u). Opruge na ovim našim ¨licenced¨ Bigsby B-70 može biti lošija.
Ja imam sličnu gitaru Aria FA80, sa bigsbijem mada nemam tih problema. Čivije su besprekorne i gitara ostaje u štimu ma koliko da silujem bigsby ili bendujem žice. Doduše i ja sam prebacio žice preko šipke mada se na taj način smanjuje sustain. Šipka služi da smanji ugao pod kojim žice prelaze preko kobilice i tako poveća silu kojom pritiskaju kobilicu i gornju ploču gitare što rezultuje u povećanom sustainu.Meni manje sustaina odgovara jer sviram fingerpicking country i blues...
Moguće je takodje da imaš problema sa oprugom na bigsbiju. Ukoliko ona nije dobra ili ako imas prljavštine na mehanizmu bigsbija moze doći do raštimavanja. Tako da ako ti sve ostalo ne pomogne probaj da zameniš oprugu sa originalnom oprugom za USA Bigsby (košta oko 7-8 US$ na ebay-u). Opruge na ovim našim ¨licenced¨ Bigsby B-70 može biti lošija.
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Ne otpusta se vishe otkako sam prebacio preko sipke! Meni je sustain isti maltane, a bigsby i ne koristim (tj. skinut je) tako da... Ok je sad! Sviracu je u Zrenjaninu na koncertu....99% Jos jedna stvar kod tih nasih poluakustara je da mikrofonishu na puno drajva, ja imam neku kopiju tubescreamera i to je ok, ali na DS2 je vec piiiiiiiiiiiiiiii. Hehehehe. A necu da voskiram magnete. Ko ima iskustva, tj. ko je koristio neku jacu distorziju na semi hollow gitari a da nije mikrofonisala?