"Terada" gitare?

Post Reply
Fiber

"Terada" gitare?

Post by Fiber » 24 Nov 2008, 18:24

Pozdrav. Moze li neko da mi kaze nesto o Terada gitarama? Klacisna gitara je u pitanju, model je TG306. Posedujem navedenu, prezadovoljan sam njome, nego bih hteo da saznam nesto vise o tom proizvodjacu i modelima. Trazio sam po netu ali nisam nasao nista.
Moze li mozda na osnovu serijskog broja da se sazna iz koje je godine model? Kao kod gitara koje pravi Squire (za ostale proizvodjace ne znam :roll: ).

Hvala.

viden

Re: "Terada" gitare?

Post by viden » 24 Nov 2008, 23:55

Terada je japanska firma koja je pravila gitare 70-ih godina (koliko znam više ne radi).
U to vreme se radilo o srednjoj klasi instrumenata ali kada se uporede sa ovim današnjim (iz te klase), izrada, i uopšte kvalitet je na njihovoj strani.

Fiber

Post by Fiber » 25 Nov 2008, 09:29

Pretpostavljam da zato nema nista o njima na netu. :) Hvala. Ja sam prezadovoljan njome, stvarno ima fenomenalan zvuk koji je cini mi se iz godine u godinu sve bolji (ili se moje sviranje poboljsavalo :mrgreen: ).

viden

Post by viden » 25 Nov 2008, 09:48

Fiber wrote:... Ja sam prezadovoljan njome, stvarno ima fenomenalan zvuk koji je cini mi se iz godine u godinu sve bolji (ili se moje sviranje poboljsavalo :mrgreen: ).
Normalno je da, ako je gornja ploča gitare od smreke, zvuk vremenom (ali samo ako se svira) postaje bolji.
Verovatno ima i tvoja poboljšana tehnika uticaja na to :) .

Fiber

Post by Fiber » 26 Nov 2008, 09:23

A jel se zna mozda cena te gitare? Ja je nigde video nisam u prodaji, a ni u oglasima ih nema. Pitam da znam, da mogu da se hvalim ako iole vredi materijalno. :mrgreen: Ja je ne bih dao nizakakve pare, da nje nije bilo nikad ne bih svirao, tako da mi je prirasla za srce. Ipak se vec 11 godina druzimo. :)

viden

Post by viden » 26 Nov 2008, 10:54

Fiber wrote:A jel se zna mozda cena te gitare?
To zavisi od mnogo stvari.
Pre svega Terada gitare (opet koliko ja znam) nikada nisu spadale u skupe gitare i u vrhunske instrumente.
Ono što je za njih karakteristično je ista stvar koja se vidi kod većine japanskih instrumenata iz tog vremena - solidna izrada (tehnički dovedena do perfekcije) i dobar ton.
Koliko gitara vredi na tržištu je vrlo relativna stvar i tu ti (pretpostavljam) niko ne može dati precizan odgovor. Sigurno je da vredi onoliko za koliko možeš da je prodaš :) ali koja je to cifra u pitanju - nemam pojma.
Neko će ti zameriti da je previše stara (i možda ima koju ogrebotinu), neko da nije "poznata marka" a neko će pak biti oduševljen izradom i kvalitetom (kao i činjenicom da je vremešna).
Dakle, tu nema pravila.
Jedino znam da su japanske gitare iz tog vremena nešto dobile na ceni jer je naše tržište trenutno preplavljeno prilično slabim instrumentima (naravno govorim o jednoj cenovnoj klasi).

Post Reply