Razlike Između Fendera (MIM, MIJ, CIJ, MIA)?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Razlike Između Fendera (MIM, MIJ, CIJ, MIA)?

Post by nemanjavelimirovic » 02 Dec 2008, 01:37

E ovako, hajde recite koje su razlike izmedju Fendera Made in Mexico, Fendera Made / Crafted in Japan i Fendera Made in America.... Cisto uporedjivanje iskustava, a i mislim da bi bilo interesantno cuti sto vise misljenja na ovu temu... Naravno, voleo bih argumentovane odgovore...
Razlog ovome je sledeci - bio sam kod druga koji ima MIA strat i uporedili smo taj njegov iz Amerike i ovaj moj iz Mexica... Jako slicno zvuce i po nekim karakteristikama se zaista ne razlikuju....Sustain maltane isti, hardware poprilicno isti (isti nivo shuma na magnetima), civije drze i na jednom i na drugom super.... Finish je mozda malo drugaciji na telu, na MIA kao da je mozda malo deblji, a takodje i lak na vratu (oba su MAPLE) je malko drugacije pozuteo, ali pod rukom je veoma slicno...Dakle eto ja sam napisao dosadasnje iskustvo....Hajde sada Vi! :D

A evo i jedan video koji ide u korist tvrdnje da je MIA malko bolje od MIM
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/_sf0-mB7sJU&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/_sf0-mB7sJU&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

Fanatik

Re: Razlike Između Fendera (MIM, MIJ, CIJ, MIA)?

Post by Fanatik » 02 Dec 2008, 18:00

Razlike su ocite i medju Made in usa modelima,sve ovisi od gitare do gitare. Ali nek kaze neko ko je vise upucen u to...

Ono sto bih ja pitao je koje godine Fendera treba zaobilaziti pri kupnji...?

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 02 Dec 2008, 19:46

Pa definitivno treba da izbegavas LOSE gitare, sto se Fender-u cesce desava, ali ako nadjes dobar komad, onda si na konju! :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 Dec 2008, 20:07

Nema konačnog odgovora na ovu temu. :D

Ipak, pošto svi pomenuti Fenderi funkcionišu pod "kapom" iste robne marke, postoji par pravila. Za MIA modele se čuva sve ono na šta manično opsesivni muzičari masturbiraju - nitro finiš ili najbolji mogući poliuretanski finiši, pažljiviji izbor drveta, tela od malog broja komada drveta, pažljivo rađeni AlNiCo magneti i uopšte dobar hardver.

Sledeći po klasi bi bio MIJ/CIJ, kod kojeg ipak ima kompromisa - obično je u pitanju lošiji tremolo, lošije drvo (stariji modeli su čak bili od lipe), a u Ameriku se uvoze sa lošijim hardverom ili ih je teško uvesti. Generalno postoji problem sa njihovom nabavljivošću van Japana. Razlog za to je "ekonomski rat", pošto japanski Fender nije vezan za američki, već je posebna kompanija.

MIM gitare su zamišljene kao "workhorses", odnosno kao alat za zarađivanje para na gažama. Kupiš MIM Std. Strata - možda nema vrhunski zvuk, možda mu je hardver lošiji (cinkani tremolo blok, keramički magneti), ali njim slobodno možeš da tučeš pijane goste po kafani a da on i sutra radi.

Toliko što se opštih opaski tiče. Finese zavise od konkretnih modela.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 02 Dec 2008, 22:11

ma sto se mene tice fender je po build quality-ju odavno prevazidjen... ali taj feel i ton... eh to je ono sto me vuce k'fenderu ;)

a diskutovati o razlikama izmedju mim mij cij mia je nepotrebno jer bi to bilo kao da diskutujemo izmedju fudbalskih timova... bolji su skuplji i popularniji ali o5 se i za one losije navija ;)
GO CELTIC! ;)

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 02 Dec 2008, 22:32

Duane wrote:
GO CELTIC! ;)
+1
ФК Бистрица \m/

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 02 Dec 2008, 22:41

Rocket Roll wrote:Nema konačnog odgovora na ovu temu. :D

Ipak, pošto svi pomenuti Fenderi funkcionišu pod "kapom" iste robne marke, postoji par pravila. Za MIA modele se čuva sve ono na šta manično opsesivni muzičari masturbiraju - nitro finiš ili najbolji mogući poliuretanski finiši, pažljiviji izbor drveta, tela od malog broja komada drveta, pažljivo rađeni AlNiCo magneti i uopšte dobar hardver.
Ok, to je jasno, ali sam hteo da kazem....cemu to sve, ako zvuk je po prilicno slican, ako sustain traje isto, ako sav hardvare veoma dobro se ponasa i na MIM Fenderu.... Jel fora samo kod cene ili te MIA gitare zaista toliko vrede...znam da malo siroko postavljam pitanja, ali evo da preciziram MIM Strat std i MIA strat std recimo.... Lepsi je lak, drvo je iz isto delova, verovatno kvalitetnije je drvo, ali... Civije su maltane iste, struja je tu negde, mozda je bolja kod USA (ali zujanje single magneta je zujanje single magneta), i sve ostalo da sad ne nabrajam...Samo sam hteo da se razjasni, sta tebi, (fiktivno) kao osobi koja hoce da eto ima MIA Fender od recimo 1800Evra ili skuplje recimo, taj MIA pruza zaista osim FANCY finisha, osecanja da imas skupu gitaru ili si zadovoljan zbog neceg drugog...A ako su recimo magneti bolji...pa boz moj, das jos oko 200Evra i stavis texas special i vozi...Mislim kapirate me sa pricom? :D Eto jos samo taj odgovor i necu daviti.. HVALA :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 Dec 2008, 23:19

Pitaš pogrešnog čoveka, ja sviram hecho en Ensenada Strata. :D

Ipak, znam na koji argument misliš. Ide nekako ovako: deblji finiš, cinkani blok i keramički magneti čine da MIM Standard na malim glasnoćama zvuči čak i bolje nego MIA Standard. U poređenju sa MIM Std., MIA Std. zvuči tanko i "suvo". Dotle MIM Std. ima prisutnost, toplinu, širinu.

Ali pređi na gig-level zvuk, otpanji lampaša, i MIM Std. se zvukovno raspada. Magneti zvuče grubo, nedefinisano... "šljunkovito", prosto. Debeo finiš mu pomalo zatvara "treću dimenziju" zvuka. Cinkani tremolo mu dodaje neprijatne harmonike. A kod MIA Standarda - sve obrnuto. Fokusira se i "dođe na svoje", kao albatros kad najzad poleti - koliko je bio neugledan na malim glasnoćama, toliko je sad fokusiran, prisutan i dobro balansiran.

Zameniti tri magneta i tremolo = od 300 do 500 evra, pa čak i više. Dodaj na to cenu MIM Std. Strata i... za te pare se već može juriti MIA Std. Strat.

That being said, ja ostajem pri "alternativama" MIA Fenderima. Uvek mi je bilo pomalo glupo imati gitaru od soma i nešto evra i onda sa njom svirati tezge od par desetina evra, ili je - još gore - držati pod krevetom.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 02 Dec 2008, 23:26

HVALA!!! To htedoh da cujem... Naravno, i na svirkama sam zadovoljan sa MIM, a i na festivalima nekim je radio ok, dakle svodi se i na stvar ukusa, ali postoji i ono, da se ubode dobar komad, to svakako (al se hvalim katastrofa :-)). Znam da su Ameri bolji za jacinu, inace ja cu uskoro da menjam strata za tele isto MIM, jer ja sam sa te strane zakona...TELETINA! Hvala na odgovorima! Trebalo mi je da cujem od jos nekog stav. Ja se zadovoljavam sa jeftinijim gitarama (do 500E) jer sviram i u bendovima koji krljaju pa se i masa na koncertima krlja, pa mi zao gitara jer kad neko polije pivo po gitari od 1800E zao ti je ali ok, obrises malko ocistis nekim sredstvom i milina, ali sta kad neko slucajno u skakanju te odgurne i spadne ti gitara ili udari negde...pa ode finish ili nesto jos gore...Sve u svoje vreme...kad budem bio blues gitarista, sto planiram za od 40te godine zivota, pa nadalje, ondak Made in Amrerica HERE I AM!!!! i to DAVE GILMOUR strat....to je meni ...UH njam. :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 Dec 2008, 23:37

nemanjavelimirovic wrote:...kad neko polije pivo po gitari od 1800E zao ti je...
Da, vrhunsko traćenje života.

Sećam se - klub "Skandal", beše valjda sezona jesen/zima 2004, neki jadni cover band, "šuplji" na sve strane, a gitarista na svirku svako veče donosi Strata iz sedamdes' i neke (crni, maple neck), Les Paul Customa sa Seymour Duncan magnetima, Marshall JMP i 4x12'' kabinet.

A pritom je pozicioniran tako da mora da podigne gitaru pravo uvis kad god neko hoće da uđe ili izađe.

Nadrealno. Njih beše petoro u bendu (bubnjar, pevaljka, bas-baja, klavijature i dotični), zarada mora da im je bila maksimalno 50 evra po glavi...

Jedino što bi sa tim moglo da se poredi je - seljanka koja oblači kompletnu Chanel toaletu svaki put kad izlazi da na'rani prasići.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 02 Dec 2008, 23:53

hahahaha, ZIVA ISTINA, primer se svakodnevno ponavlja po svim mestima... to je tuga kod nas...ali nema veze i dalje cemo :smil_guitar: nisu toliko bitne te gitare, vec sta se radi sa njima...to je to!

sinisake
The original one

Post by sinisake » 03 Dec 2008, 00:22

Zameniti tri magneta i tremolo = od 300 do 500 evra, pa čak i više. Dodaj na to cenu MIM Std. Strata i... za te pare se već može juriti MIA Std. Strat.
Ako je ovako kako kazes, a nema razloga da ti ne verujem, potpuno je jasno zasto ljudi vole MIA gitare (i ne samo gitare). :mrgreen:

Jako su bitne gitare, pogotovo kad dodjete do nekih bluesersko-jazzerskih godina (ako se dotad naravno niste opametili i rasprodali svu opremu da biste poceli da gajite shitake), profini se sluh, a i prstici 'oce na meko i podatno. :mrgreen:

Nema vise karirani stolnjaci, zidarsko pivo i loza (pomesana sa vodom), nego sad bi u finiji ambijent, sa dobrim vecejom, a obavezno neko 0.33 strano da se cevci.
Tako i s gitarama, jbg. :lol:

Sava

Post by Sava » 03 Dec 2008, 11:33

sinisake wrote: Nema vise karirani stolnjaci, zidarsko pivo i loza (pomesana sa vodom), nego sad bi u finiji ambijent, sa dobrim vecejom, a obavezno neko 0.33 strano da se cevci.
Nisi u pravu po ovom pitanju, meni je više muka od mermera i mesinga i baš `oću karirane stolnjake, metalne piksle i bokaste čaše, ali nema! Svi mi koji smo stariji po godinama i stari smo Beograđani baš patimo za ovim, veruj mi.

Za gitare si u pravu.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 03 Dec 2008, 12:13

Ispravka Stariji ma u kom gradu....

Ovo sto sledi je

Totalni off!!!!
zato sam ga smanjio... :hide:

Ja danas bre zelim da odem u KAFANU gde nista nije po EU standardu, ocu da mi brkata debela konobarica donese tri rasparene case i tri kafe gde ni solje ni tacne nisu iz jednog istog kompleta, sve to a stavi na kockasti sto raskliman, a stolice da ustipaju debelo meso kad ustanes (jer je plastka pukla) ili ti ekser pocepa pantalone... (one drvene.. masne), leeep zamasceni sa ovolikim flekama karirani stolnjak (obicno kombinacije plave, zelene, crvene i zute boje na beloj podlozi, plus - ponekad i cvetici, ruze ili karanfil). Dalje atmosfera ide...muzika ili ide sa onogstarog EI nish radia ili neka muzika usi da ti pocepa ali nema veze jer si ionako dosao u kafanu sa dusom.. gde ti se svaki pijanac izjada k'o bratu rodjenom... ili te isprovocira da mu zviznes samarcinu... a sutra ste najbolji ortaci i castite jedan drugog pivo... dok te opet ne isprovocira...ili ti njega..
WC da ima onaj miris (smraaad..) od kojih ti se cipele odlepe i onaj opori miris (smraaaad) koji ti stipa i oci i nos... ali brate ... nema lepseg pisanja... kad zuris da zavrsis...

Koliko god ovo bilo bljak nekima... ja bas imam zelju da idem u takvim kafanama... u kaficima mi je sve sterilno... u kafani bre dozivis svojevrsnu avanturu.. brrrateee treba i preziveti i proziveti to iskustvo...

Sava

Post by Sava » 03 Dec 2008, 12:29

dejankuki wrote:Ispravka Stariji ma u kom gradu....
Ovo sto sledi je

Totalni off!!!!
zato sam ga smanjio... :hide:

Ja danas bre zelim da odem u KAFANU gde nista nije po EU standardu, ocu da mi brkata debela konobarica donese tri rasparene case i tri kafe gde ni solje ni tacne nisu iz jednog istog kompleta, sve to a stavi na kockasti sto raskliman, a stolice da ustipaju debelo meso kad ustanes (jer je plastka pukla) ili ti ekser pocepa pantalone... (one drvene.. masne), leeep zamasceni sa ovolikim flekama karirani stolnjak (obicno kombinacije plave, zelene, crvene i zute boje na beloj podlozi, plus - ponekad i cvetici, ruze ili karanfil). Dalje atmosfera ide...muzika ili ide sa onogstarog EI nish radia ili neka muzika usi da ti pocepa ali nema veze jer si ionako dosao u kafanu sa dusom.. gde ti se svaki pijanac izjada k'o bratu rodjenom... ili te isprovocira da mu zviznes samarcinu... a sutra ste najbolji ortaci i castite jedan drugog pivo... dok te opet ne isprovocira...ili ti njega..
WC da ima onaj miris (smraaad..) od kojih ti se cipele odlepe i onaj opori miris (smraaaad) koji ti stipa i oci i nos... ali brate ... nema lepseg pisanja... kad zuris da zavrsis...

Koliko god ovo bilo bljak nekima... ja bas imam zelju da idem u takvim kafanama... u kaficima mi je sve sterilno... u kafani bre dozivis svojevrsnu avanturu.. brrrateee treba i preziveti i proziveti to iskustvo...
Neću da nastavljam temu jer je baš off, ali ako si to ovo pisao potpuno si u pravu. A Beograd sam pomenuo zato što sam tu rođen, druge gradove slabo poznajem, ali verujem da je svuda isto ili slično.

Post Reply