Martin je na ovim prostorima redak kao čovečija ribica

pa mi se čini da ti ne bi bio veliki problem da nađeš zainteresovane ljude, ali ne drži me za reč.
Ovaj model Martina nisam imao prilike da držim u rukama. Sviram preko 20 godina, i za sve ove godine sam imao prilike da sviram na svega 3 Martin gitare, i verujem da ćeš naći jako malo ljudi koji su isprobali baš značajan broj njihovih modela.
Na osnovu mog skromnog iskustva mogu da kažem da se radi o izuzetno dobroj firmi, ali eto, opet na osnovu svega 2 modela Guild akustičnih gitara koje sam imao prilike da sviram, rekao bih da bih uvek pre kupio Guild. Međutim, vidim da tebe pre svega zanima preprodajna vrednost te gitare, i ubeđen sam da bi sa Martinom tu jako dobro prošao (definitivno bolje nego sa Guildom), jednostavno je to ime kao... šta znam, kao Mercedes. Mnogi će reći da ne vole Mercedes zbog ovoga i onoga, ali to ime necumnjivo izaziva poštovanje - kad se pomene Mečka, svi se lepo isprave i poprave kragnu

.
Koliko vidim, i tvoj Fender i ovaj Martin imaju dreadnought trup, i recimo da bi dobio ton koji liči. S druge strane, tvoj Fender ima sve ploče rezonatora od laminiranog materijala, dok Martin ima sve ploče rezonatora od solid materijala, i to bi činilo ključnu razliku. Definitivno je bolje imati instrument sa solid pločama rezonatora. ALI! Jedna stvar me prilično buni sad kad gledam specifikacije Martina. Pominje se da se sve ploče rezonatora prave u 2 verzije - mahagoni i sapele. Nisam samo shvatio da li možeš da biraš da recimo gornja ploča bude sapele, a bočna i donja od mahagonija, ili biraš da je sve sapele, odnosno sve mahagoni. Ako je ova druga varijanta u pitanju, to mi se nikako ne dopada. Uvek mi je pomalo sumnjiv trup koji je ceo urađen od istog materijala, mislim da to nije baš dobro rešenje za rezonator. Osim toga, ja sam svirao na nebrojeno mnogo gitara koje imaju bočnu i zadnju ploču rezonatora od mahagonija, ali baš nikad gitaru sa gornjom pločom od mahagonija. Uz sve dužno poštovanje prema kompaniji Martin, ja ne verujem da je to dobar izbor za gornju ploču. Kad je rezonator u pitanju, ja sam poprilično "meat and potatoes" tip, volim omoriku za gornju ploču, svi eksperimenti koje sam imao prilike da vidim nisu me ubedili da vredi menjati omoriku. Čuo sam neke zaniljive gitare, moram da priznam da nisam ostao ravnodušan na jednu gitaru sa gornjom pločom od oraha, ali kad bih birao između te i neke sa gornjom pločom od omorike - orah bi ispao. Rekao bih da bi, računajući na to da ovde ljudi i nemaju preveliki izbor kad su akustične gitare u pitanju, i da nisu imali prilike da čuju baš mnogo tih eksperimenata, mogli da budu pomalo sumnjičavi prema ovom izboru materijala za Martinov rezonator.
Osim toga, ako pogledaš modele koji su baš Martinove "perjanice", rezonator ima staru dobru kombinaciju, solid omorika za gornju ploču, solid palisander za bočnu i donju ploču. Još jedna stvar - ovaj model i po ceni ne spada u vrhunsku ponudu Martina. Sa tako jakim imenom, može da se desi da ovaj model Martina ima i preveliku cenu u odnosu na ono što nudi.
Još jedna opaska sasvim lične prirode, do sada sam probao 2 dreadnought Martina, i jedan model kome sam zapamtio šifru, a koji nije nikako dreadnought - M38. Ova gitara je po meni bila daleko bolja od te 2 dreadnought gitare. OK, to je baš skup model. Ali dobar
Ja nisam oduševljen sa Fender akustičnim gitarama, bar ni blizu koliko sam oduševljen sa njihovim električnim. Tako posmatrano, najverovatnije bi, po meni, imao mnogo toga lepog da kažeš za ovog Martina, ali ako inače nisi "akustičar u duši", nisam siguran da bi zaista tebi nešto menjalo u životu ako svoju sadašnju gitaru zameniš sa ovim Martinom.
Da li si uzimao u obzir i neke druge Martin modele? Kako si se odlučio za ovaj model?