Početnik - kako da snimim gitaru pomoću kompjutera?
Moderators: dejankuki, toza, Reverse
Početnik - kako da snimim gitaru pomoću kompjutera?
E ovako,pre nego sto sam otvorio temu,strasno sam se dvoumio,jer znam da vam ne treba jos jedan pocetnik,kojem cete objasvnjavati neke osnovne stvari u vezi snimanja..tako da cu ja postaviti samo jedno,mozda glupo pitanje,ali stvarno nemam izbora,jer sam sve teme ovde,i na internetu citao,i opet ne radi ono sto sam ja zamislio...
Naime,problem je sledeci-znaci,meni ne treba neko profi snimanje,i peglanje zvuka,nego samo da uspem da snimim gitaru,ne cistu,vec preko Guitar r 3,zajedno sam backround trakom..tj,pustim pesmu,ukljucim rig,i snimam...e posto ja o ovome nemam pojma,trazio sam na netu,i nasao,'audacity'..do sad sam svirao preko mikrofonskog ulaza,ali sam procitao da za snimanje treba ustekati gitaru u line in,sto sam uradio.dalje,podesio sam parametre u rig-u,da bi radilo u line in-u.ok,sve radi,bolje se cuje neko preko m.ulaza...onda sam ukljucio gore navedeni audacity,podesio da snima zvuk preko line in-a,ukljucio guitar rig,editovao pesmu,ukljucio da snima,i dalje od ovoga nece...znaci,ne snima..mozda je ovo sto radim apsolutno pogresno..e tako da je moje pitanje sad-da li treba da uradim sve ono,sto su KoD,i Rocket objasnili u temi ''VST - Sonar/Nuendo/Cubase/FL studio - osnovne stvari'' da bih snimio zeljeni zvuk..?
znam da su pitanja,malo ono,kretenska,ali sta cu..
pozz i hvala unapred
Naime,problem je sledeci-znaci,meni ne treba neko profi snimanje,i peglanje zvuka,nego samo da uspem da snimim gitaru,ne cistu,vec preko Guitar r 3,zajedno sam backround trakom..tj,pustim pesmu,ukljucim rig,i snimam...e posto ja o ovome nemam pojma,trazio sam na netu,i nasao,'audacity'..do sad sam svirao preko mikrofonskog ulaza,ali sam procitao da za snimanje treba ustekati gitaru u line in,sto sam uradio.dalje,podesio sam parametre u rig-u,da bi radilo u line in-u.ok,sve radi,bolje se cuje neko preko m.ulaza...onda sam ukljucio gore navedeni audacity,podesio da snima zvuk preko line in-a,ukljucio guitar rig,editovao pesmu,ukljucio da snima,i dalje od ovoga nece...znaci,ne snima..mozda je ovo sto radim apsolutno pogresno..e tako da je moje pitanje sad-da li treba da uradim sve ono,sto su KoD,i Rocket objasnili u temi ''VST - Sonar/Nuendo/Cubase/FL studio - osnovne stvari'' da bih snimio zeljeni zvuk..?
znam da su pitanja,malo ono,kretenska,ali sta cu..
pozz i hvala unapred
Re: Jedna stvar u vezi snimanja
Da.da li treba da uradim sve ono,sto su KoD,i Rocket objasnili u temi ''VST - Sonar/Nuendo/Cubase/FL studio - osnovne stvari'' da bih snimio zeljeni zvuk..?
Mislim da je i Audacity poceo da podrzava VST (bilo je davno kao da podrzava samo sto to ne radi ,nemam pojma sta je sad )
- KnightOfDoom
- Site Admin
Hoces da snimis samo to sto sviras u guitar rigu? Imas u njemu "tape deck" http://www.arbiter.co.uk/ni_guitar/prod ... cks_lg.gif Samo proveri kako posle da sacuvas fajl sa sve efektima koje si upalio. Nemam odavno GR na kompu ali ako se dobro secam mogao si da exportujes to sto si snimio sa i bez efekta.
KnightOfDoom wrote:Hoces da snimis samo to sto sviras u guitar rigu? .
Delimicno,da...evo laicki primer-npr,pustim AC/DC back track u nekom editoru,koji snima zvuk,i ukljucim guitar rig paralelno sa njime,i da snimim i zvuk i pesme ,i zvuk gitare koji dolazi iz GR(ako je to moguce,mislim da jeste)....to mi je kraljni cilj..a bas cu sada probati ovo za tapedeck...
- KnightOfDoom
- Site Admin
Problem je sto (mislim da) audacity nece moci da "pokrene" guitar rig. A ako ti GR radi kao standalone neces moci da snimas i Audacityu posto ce mu GR kidnapovati ulaz Da bi ti radio vst u audacityu treba ti vst bridge http://audacityteam.org/vst/ , pluginove kopiras u plugins folder gde ti je audacity instaliran.. posle ti se nalaze dole ispod efekata koji dolaze sa programom. Ali prilicno sam siguran da guitar rig nece raditi.
U principu... ili nadji negde onaj riper ili kako vec bese (dejankuki se igrao sa tim , bolje zna od mene) koji je free ili nadji neki cubase/nuendo/sonar.
Ili: pusti muziku iz nekog playera(da bi imao uz sta da sviras), snimi sa GR-om samo tu tvoju gitaru pa posle "izmiksuj" svoj snimak i taj backing track u Audacityu... Ne pada mi nista drugo na pamet.
U principu... ili nadji negde onaj riper ili kako vec bese (dejankuki se igrao sa tim , bolje zna od mene) koji je free ili nadji neki cubase/nuendo/sonar.
Ili: pusti muziku iz nekog playera(da bi imao uz sta da sviras), snimi sa GR-om samo tu tvoju gitaru pa posle "izmiksuj" svoj snimak i taj backing track u Audacityu... Ne pada mi nista drugo na pamet.
Hvala Admine,imas od mene zice za bas... ...ako ovo ne uspe,ici cu po tvojim upustvima u Sonaru...sve u svemu,hvala...
Jel mogu ja da zaradim za nalepnicu... npr Vigier.
Salim se..
Dakle U SVIM PROGRAMIMA ZA SNIMANJE... procedura je sledeca...
Otvoris novi projekat..
otvoris novu traku..
importujes audio backing track... koji god da imas..
otvoris jos jedan kanal
omogucis record na njemu (neki programi automatski omogucuju recording trenutka kad se otvore)
ubacis VSI plug in (amplitube, GR, GTR, blablabla..)
omogucis monitoring.. (da cujes ono sto sviras i snimas)
prikljucis gitaru u line in i u windowsovoj mikseti u record panelu stikliras (cekiras) da ti snima line in...
pritisnes redord dugme i sminas ono sto sviras i ujedno cujes...
medjutim...
problem moze doci ako imas neku losu karticu i imas veliko kasnjenje... bilo kako da sviras i bilo cime da snimas.. to ce ti praviti veeelikih problema... a plus ako podignes i GR3, i on ce traziti i trositi ASIO resurse.. tako da ti na kraju snimanje nece liciti ninasta (ili ni nasta)
Reaper... koliko god da je zgodan i veeeoma dobar za audio rad i rad sa VST pluginovima... opet mnoooogo... hmm... u stvari sve ti zavisi od kartice i tih famoznih ASIO drivera i od full duplex* mogucnosti tvoje kartice...
E sad, VST... pazi. kad bi upalio GR3 u nekom programu i stavio da imas monitoring (znaci da cujes i ono sto ti sviras u realnom vremenu) moze se desiti da opet imas onaj latency.. i tako to da te zbunjuje da neces moci da odsviras ni dva takta...
Eh da.. mozes i da otvoris neki editor, ajd na primer Forge... otvoris novu traku za snimanje i pustis backing track i snimas gitaru tokom sviranja Backingtrake. U tom slucaju, moras u mikseti da omogucis da snima "what you hear", da bi windows tj krtica snimala i BT i tvoje sviranje... ali.. uvek to ali..
ukoliko imas losu muz. karticu, veoma lako se moze desiti.. da ti se BT i snimak gitare razilaze... tako da..
Da ne bude sve tako crno.. mozes da ASIO4ALL driverom smanjis kasnjenje na neku razumnu meru.. i da snimas.. no, za to ti je potrebno, malo vise cackanja i podesavanja...
E sad. kao i mnogima ja i ostali smo spremni da ti pomognemo, koliko umemo i mozemo, ali daj na neke jos smernice..
i slobodno pitaj sve sta ti padne napamet.. a bogami procesljaj forum posebno deo "produkcija i postprodukcija" mislim da ces naci doooosta odgovora.. ali i konkretnim pitanjem uz neke podatke od tebe pomoci cemo ti...
Pozzdrav!!!
*full duplex znaci da u istom trenutku katrtica obradjuje izlazni signal (ono sto cujes) i ulazni (ono sto snimas)
P.S. ajd i da konkretno odgovorim na jedno tvoje konkretno pitanje..
eto. valjda sam nesto pametno rekao i ja.
Salim se..
Dakle U SVIM PROGRAMIMA ZA SNIMANJE... procedura je sledeca...
Otvoris novi projekat..
otvoris novu traku..
importujes audio backing track... koji god da imas..
otvoris jos jedan kanal
omogucis record na njemu (neki programi automatski omogucuju recording trenutka kad se otvore)
ubacis VSI plug in (amplitube, GR, GTR, blablabla..)
omogucis monitoring.. (da cujes ono sto sviras i snimas)
prikljucis gitaru u line in i u windowsovoj mikseti u record panelu stikliras (cekiras) da ti snima line in...
pritisnes redord dugme i sminas ono sto sviras i ujedno cujes...
medjutim...
problem moze doci ako imas neku losu karticu i imas veliko kasnjenje... bilo kako da sviras i bilo cime da snimas.. to ce ti praviti veeelikih problema... a plus ako podignes i GR3, i on ce traziti i trositi ASIO resurse.. tako da ti na kraju snimanje nece liciti ninasta (ili ni nasta)
Reaper... koliko god da je zgodan i veeeoma dobar za audio rad i rad sa VST pluginovima... opet mnoooogo... hmm... u stvari sve ti zavisi od kartice i tih famoznih ASIO drivera i od full duplex* mogucnosti tvoje kartice...
E sad, VST... pazi. kad bi upalio GR3 u nekom programu i stavio da imas monitoring (znaci da cujes i ono sto ti sviras u realnom vremenu) moze se desiti da opet imas onaj latency.. i tako to da te zbunjuje da neces moci da odsviras ni dva takta...
Eh da.. mozes i da otvoris neki editor, ajd na primer Forge... otvoris novu traku za snimanje i pustis backing track i snimas gitaru tokom sviranja Backingtrake. U tom slucaju, moras u mikseti da omogucis da snima "what you hear", da bi windows tj krtica snimala i BT i tvoje sviranje... ali.. uvek to ali..
ukoliko imas losu muz. karticu, veoma lako se moze desiti.. da ti se BT i snimak gitare razilaze... tako da..
Da ne bude sve tako crno.. mozes da ASIO4ALL driverom smanjis kasnjenje na neku razumnu meru.. i da snimas.. no, za to ti je potrebno, malo vise cackanja i podesavanja...
E sad. kao i mnogima ja i ostali smo spremni da ti pomognemo, koliko umemo i mozemo, ali daj na neke jos smernice..
i slobodno pitaj sve sta ti padne napamet.. a bogami procesljaj forum posebno deo "produkcija i postprodukcija" mislim da ces naci doooosta odgovora.. ali i konkretnim pitanjem uz neke podatke od tebe pomoci cemo ti...
Pozzdrav!!!
*full duplex znaci da u istom trenutku katrtica obradjuje izlazni signal (ono sto cujes) i ulazni (ono sto snimas)
P.S. ajd i da konkretno odgovorim na jedno tvoje konkretno pitanje..
hmmm pogledaj windows miksetu i sta je cekirano u njoj, na record tabu...... treba da bude line in.. ili what you hear...muki17 wrote:ukljucio da snima,i dalje od ovoga nece...znaci,ne snima..
eto. valjda sam nesto pametno rekao i ja.
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
U reaperu mu nece puno kasniti (cak ni na ovim novim integrisanim), mada hoce ako je kartica totalis, jedino sa ASIO4ALL da se igra, ali to je sad vec mozda komplikovano.....Reaper... koliko god da je zgodan i veeeoma dobar za audio rad i rad sa VST pluginovima... opet mnoooogo... hmm... u stvari sve ti zavisi od kartice i tih famoznih ASIO drivera i od full duplex* mogucnosti tvoje kartice...
hehe, naravno, rekoh ja...
znaci sve zavisi.. sa realtecom ce imati velikih problema.. ili sa AC97... vec sa audigy.. ili necim jacim i nece... 99% stvari ce zavisiti od kartice..
dejankuki wrote:hmm... u stvari sve ti zavisi od kartice i tih famoznih ASIO drivera i od full duplex* mogucnosti tvoje kartice...
znaci sve zavisi.. sa realtecom ce imati velikih problema.. ili sa AC97... vec sa audigy.. ili necim jacim i nece... 99% stvari ce zavisiti od kartice..
@ Dejo,ipak si i ti zaradio za zice(i to one Super Slinky).. ...probacu sve od gore navedenog,igracu se,cakcaku,i videcemo sta ce ispasti...znam da to nije samo-next,next next -finish,nego treba se dosta pozabaviti time...uostalom,uvek mogu snimiti preko pojacala,nego jedan preset mi se posebno svidja u GR,pa sam zato malo i sam sebi dosadan...sve u svemu,hvala na poduzem objasnjenju(i sto te nije mrzelo da pises )...ako opet nastane mali problemcic,a sve sam probao,bacam pitanje ovde...
hvalaaa
hvalaaa
ni na stadejankuki wrote:ninasta (ili ni nasta)
:]
Izvin'te me zbog off-a
Paprika wrote:ni na stadejankuki wrote:ninasta (ili ni nasta)
:]
Izvin'te me zbog off-a
ti si garant profa iz Srpskog(namerno velikim slovom)....
- SoldierOfFortune
Re: Početnik - kako da snimim gitaru pomoću kompjutera?
Izvinite momci,al` mene zanima kako da konvertujem je**ni LS file u mp3 ili waw??? Znaci,idem u guitar rig-u preko loop machine-a,snimim nesto,ovo-ono,i sacuvam,medjutim... to je neki LS file,i nema pare da ga otvorim nekim player-om sem guitar rig-om... Help?