Ibanez SGT630

Post Reply
Kristijan
Uvaženi član

Ibanez SGT630

Post by Kristijan » 04 Feb 2009, 09:30

E pa da ispravim jednu nepravdu :)

Ja sam u mnogo navrata pomenuo da ne volim akustične Ibaneze, i zaista imam dosta razloga za to, nekako mi se čini da mnogo mudrijaše, video sam gomilu modela koji su tu negde ali nikako da ubodem neku koja je ono - gola akustika, meat and potatoes.

Međutim, juče sam isprobao ovaj model SGT 630 (ima tu još nekih šifri u nazivu, kako vole to ovi iz Ibaneza, počinjem da verujem da neko preko njihovih šifri proizvoda zapravo maskirano odaje neke kodove japanske službe bezbednosti :shock: ). Prvo, jumbo gitara za 230 eura meni svakako zvuči kao sjajna ponuda, jer sam do te cifre navikao da viđam samo dreadnought gitare, a sve što nije dreadnought obično je bilo onako mršavo, bleda kopija, neuspeo pokušaj... Žao mi je što je nisam baš onako "opaučio" da čujem svu silu zvuka iz onolikog trupa, ali ne možeš se u prodavnici iživljavati :cry: Ipak, i onako kulturno što sam isprobao, zvuči više nego zadovoljavajuće.

Malo tehnikalija. Gornja ploča je solid omorika, bočna i zadnja od javora, i verujem da je to razlog što ova gitara ima tako lepu definiciju tona, a oblinu zvuka daje veliki rezonator. Jedna stvar mi se nije dopala, iako u specifikacijama piše da je gornja ploča solid, to je nemoguće na oko utvrditi, jer kad pogledate presek gornje ploče na otovoru, vidite neku debelu komadinu, a radi se o nekoj unutrašnjoj rozeti, bukvalno ima jedan drveni "prsten" sa unutrašnje strane zalepljen na gornju ploču. Zavukao sam malo prste, recimo da je prsten širok 1,5 do 2 cm, posle se napipa gornja ploča, ali nemoguće je videti čist presek, jer je gornja ploča zajedno sa tim prstenom skroz ušmirglana i zafarbana. No dobro, gitara definitivno ima dobar zvuk, pa neću da lupam glavu oko ovoga.

Vizuelno, gitara nije ni najmanje po mom ukusu, baš je Nashville. Zlatne čivije, sunburst (još ga nekako varim na električnim gitarama, ali na akustičnim - pa to je basfemija!), onaj šiju-miju pickguard čiji oblik od frcokli ne možeš da definišeš... sreća moja da nisu nabili i block inlays na grifplatni, onda bi me bilo strah da je uzmem u ruke. Ipak, moram da kažem da je instrument urađen zaista lepo i uredno, ima onaj višeslojni binding koji se obično ne stavlja na gitare koje su samo "ošamarene" i spakovane. Ibanez se diči sa Ivorex II nut & saddle, i čitao sam kako je to neka mnoooogo jaka fora, ali meni i dalje to izgleda kao gadna bela plastika :) Nebitna opaska, prosto ne volim izgled Ivorexa.

Gitara ima 2 strap buttona, praktična stvar. Samo mi se ne dopada pozicija onog drugog, ušrafljen je u štiklu vrata, ali onako pod pravim uglom u odnosu na donju ploču, pa nekako štrči, kad bih hteo da je položim na ravnu površinu, klackala bi se na ovom buttonu, ne bi donja ploča legla lepo. Ni ovo ne mora da bude nedostatak, tek eto meni se ne sviđa, više volim da se to ušrafi u štiklu pod pravim uglom u odnosu na bočnu ploču.

Gitara ima onboard štimer, pa ko tezgari verovatno ovo posebno ume da ceni. Meni to nije bitno, ali eto da pomenem i to, da prikaz bude kompletniji.

Sve u svemu, osetio sam moralnu obavezu da ja, kao veliki nepoštovalac Ibanez akustičnih, kažem i neku lepu reč, kad već jesam naišao na lep komad. Moja topla preporuka!

frkadela
MF veteran

Re: Ibanez SGT630

Post by frkadela » 04 Feb 2009, 16:01

Ja sam juče probao tu istu gitaru i imam slično mišljenje kao Kristijan.

Naime, u zadnje vrijeme sam razmišljao da sebe častim nekom akustičnom gitarom u vrijednosti oko 200e jer mi nedostaje zvuk iste u kući. E sad, malo sam obilazio prodavnice i isprobavao; probao sam Washburn D10, onaj Alvarez što u Sky-u dolazi sa koferom, Da Capo kod Marića, Yamahe u Mitrosu, i našao sam se u Music Media Centru. Nisam kao Kristijan imao predrasude prema Ibanezovim akustarama (naravno, nemam ni neko pretjerano dobro mišljenje, ali svakako može da se nađe dobrih komada), pa sam odlučio da probam neki komad iz Inabezove SAGE serije. Još da napomenem da sam jurio isključivo neozvučene akustare!

Gitara je odlična!
Momak koji radi u Music Media Centru je sjajan, pa me je podsticao da je "opaučim" (kako kaže Kristijan) kad je vidio da se suzdržavam i pokušavam da ne izazivam preveliku buku. I to je to... Zvuk nas je na trenutak progutao, i moram reći da nisam našao bolji za 200-i-kusur evra. :) Naravno, tu je Washburn D10, ali ovaj Ibanez je jumbo, što je, moram se opet složiti sa Kristijanom, za mene novitet.

Dalje, što se tiče gornje ploče i ja sam pokušao da saznam koja je, ali nisam uspio. Međutim, prodavac mi je dao Ibanezov katalog i pogledao sam specifikacije drugih gitara iz iste serije i Ibanez SGT630 je predstavljen kao najbolja. Kako ostale nemaju solid gornju ploču, onda mislim da je logično da je ova, kao najbolja i najskuplja (po Ibanezu, opet ponavljam), ima solid gornju ploču, tako da se nisam mnogo udubljivao u provjeru. A žao mi je što u radnji nisu imali i SGT130E, da i njega isprobam (on je jako jeftin, takođe jumbo, ali pos specifikacijama lošiji od modela o kom ovde govorimo).

Što se tiče izgleda... Da, tu su zlatne čivije (ne pitajte me zašto bi neko želio takvo nešto na akustičnoj gitari), ali izgledaju pouzdano i slažu se sa sunburst finišom (koji se meni, btw, dopada :) i koji je fino urađen).

Tu je, kao još jedan plus, i već pomenuti štimer, koji je jako zgodan i upotrebljiv,.

Sve u svemu, nisam rekao ništa što Kristijan već nije (jer uglavnom nije imalo ništa da se doda), samo sam htio da dam još jedan glas za ovu gitaru kojoj nemam ništa da zamjerim.

Takođe, ja još nisam odlučio koju ću na kraju kupiti, ali imam neki osjećaj da će to biti upravo Ibanez SGT630E. :D

Post Reply