Slušalice - monitori ?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Cope

Slušalice - monitori ?

Post by Cope » 11 Mar 2009, 22:17

Koje slušalice mogu da zamene monitore kada se radi leteće snimanje svirke na terenu?

clorox

Re: Slušalice - monitori ?

Post by clorox » 12 Mar 2009, 04:13

pa siguran sam da ne mogu da zamen monitore (nisam siguran da li i jedne slusalice mogu u potpunosti da ih zamene) ali ja mogu da ti preporucim Sennheiser HD 280 pro (moje su na 68 oma) koje imam nekih godinu ipo dana i meni jako dobro rade posao. imaju prilicno ravan zvuk, odlicno izoluju od spoljasnje buke sto je dosta bitno ako snimas svirku i nemas kontrolnu sobu i dosta su prijatne za nosenje. jos jedan plus im je sto imaju nekoliko zglobova tako da mozes da ih spakujes tako da zauzimaju jako malo mesta. sto se zvuka tice, na nekoliko mesta sam naisao da ljudi u recenzijama navode kao manu nedostatak niskih frekvencija. ja se ne bih slozio da je nedostatak, pre bih to nazvao nestabilnoscu. naime ovo su zatvorene slusalice, sto znaci da ti sam zvucnik ne naleze na uvo vec postoji taj prostor koj formiraju glava, sundjeri i povrsina zvucnika tako da postoji neka vrsta akusticnog prostora koj zavisi od ovih faktora. utisak koj sam ja stekao je da u zavisnosti od toga kako ti legnu slusalice na uvo moze da zavisi i koliko ces basova cuti i rekao bih da je ta nestabilnost cujna samo u donjim frekvencijama. sto se ostaliog dela spektra tice, nemam niakakve zamerke. cak mogu da kazem da sam na njima imao realniju sliku nego na nekim monitorima koji su bili u akusticki neobradjenoj prostoriji. cena je kod nas tada bila oko 150e, a cini mi se da su u americi sada ispod 100$.

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Slušalice - monitori ?

Post by dejankuki » 12 Mar 2009, 08:38

Cope wrote:Koje slušalice mogu da zamene monitore kada se radi leteće snimanje svirke na terenu?
Ukoliko je za preslusavanje materijala, bilo kakvog tipa...da li je usnimak dobar, da li je snimljeno sa greskom ili bez, da li bubnjevi i bas pasuju.. i sve ostalo... iskreno mogu sve!! naravno sto bolje.. bolje je..

A ako planiras neki miks, sredjivanje zvuka, fino podesavanje numere, NIJEDNE.

Za to upotrebljavaj samo monitore. Zasto? Zato sto je zvuk samog monitora, uticaj sobe u kojoj radis, okolni zvukovi i frekvencije, frekvencije samog zcucnika, ma uopste celokupni dozivljaj sasvim drugaciji nego kada radis miksanje na slusalicama.

Probaj pa's videti.. uzas jedan..

Post Reply