Rođen 17.10.1971. godine u malom mestu Goleta, St. Barbara u Kaliforniji, pa sve do svoje smrti 30. marta 2005. godine, Derrick je bio osnivač i član nekoliko poznatih i manje poznatih (uglavnom) punk-orjentisanih sastava. Njegov stil sviranja je drastično "podigao lestvicu" što se tiče "punk svirke/bubnjanja". Perfektna kombinacija jazz finoće i dinamike, uz furioznost punk-a i metal-a, uz vrlo često kompleksne poliritmične i linearne deonice, učinila ga je jedinstvenim na svetskoj punk sceni, a mnogi bubnjari Derrick Plourde-a navode kao jednog od svojih glavnih uzora po pitanju sviranja bubnjeva.
Autor ovih redova spada u grupu velikih poštovaoca lika i dela Derrick Plourde-a (eto i odgovora na pitanje čime je inspirisan moj alijas na forumu), te iz želje da sa drugima podelim neke od njegovih "radova", kačim .zip fajl koji sadrži 6 pesama koje su me posebno inspirisale, i izmenile moje poimanje i pristup sviranju bubnjeva. Pesme kao što su Move The Car i Rifle (obe autorske pesme Lagwagon-a) pokazuju sav Derrick-ov talenat, energiju i tehničku potkovanost.
E, da, za sve koji se pitaju, Derrick Plourde nije koristio duplu pedalu.

Poslušajte i uživajte!

http://www.mediafire.com/?ozzwtknnwwy