Hm, pretpostavljam da znate da se vecina dobrih violina na svetu pravi od bosanskog javora, takodje i da je sam Stradivari uvozio iz Bosne to drvo.
E sad, ima li iko iskustva sa javorovom gornjom plocom gitare? Ja imam jednu Yamahu i ima jako poseban zvuk. Izmedju mahagonija i ruze, a opet malo drukciji.
Sta mislite, ima li smisla razmisljati na tu temu?
Gitara od javora iz Bosne.
Bosanski javor
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Rocket Roll
Pre pravljenja gitare, najbitnije je dovoljno ali ne previše osušeno drvo - idealno bi bilo "kiln" metodom. Postoje tačne mere vlage koja treba da ostane u drvetu... i, po mom skromnom znanju, to je najteže u celom tom poslu. Sušare drveta, koliko znam, rade sa nekim vrednostima zadatim za nameštaj, grede i daske, a stolari se obično ne upuštaju u merenje vlage u drvetu (naročito ako drvo suše "odoka", tako što ga ostave na polici pet i više godina).
Kako bi to ti rešio? Svakako, i bez strogih pravila pri sušenju možeš da dobiješ dobar rezultat, ali bi bilo lepo kada bi sve nekako moglo da ispadne "po PS-u".
Drugo, ako kažeš "gornja ploča", pretpostavljam da je u pitanju akustična gitara? U tom slučaju, kako ćeš cepati taj javor na furnir-debljinu?
Ako prođeš sve gorespomenuto (ili se tim uopšte ne baviš, fine enough for me), dolaziš do problema godova. Idealno bi bilo da gornja ploča gitare ima godove manje od milimetra, a to znači da ti treba daska bliža centru drveta i pravilno izrezana. Koliko znam, to je baš i jedan od razloga što se gornja ploča obično pravi od omorike. To drvo nije uopšte retko kod nas. (Ovo na linku je Pančićeva omorika, nemoj to da posečeš, molim te: http://en.wikipedia.org/wiki/Picea_omorika ).
Kako bi to ti rešio? Svakako, i bez strogih pravila pri sušenju možeš da dobiješ dobar rezultat, ali bi bilo lepo kada bi sve nekako moglo da ispadne "po PS-u".
Drugo, ako kažeš "gornja ploča", pretpostavljam da je u pitanju akustična gitara? U tom slučaju, kako ćeš cepati taj javor na furnir-debljinu?
Ako prođeš sve gorespomenuto (ili se tim uopšte ne baviš, fine enough for me), dolaziš do problema godova. Idealno bi bilo da gornja ploča gitare ima godove manje od milimetra, a to znači da ti treba daska bliža centru drveta i pravilno izrezana. Koliko znam, to je baš i jedan od razloga što se gornja ploča obično pravi od omorike. To drvo nije uopšte retko kod nas. (Ovo na linku je Pančićeva omorika, nemoj to da posečeš, molim te: http://en.wikipedia.org/wiki/Picea_omorika ).
Svirao sam nekoliko modela akustičnih gitara sa top-om od javora ali ni jednu sa najlon žicama. Na metalnim zvuči solidno, pomalo oštro za moj ukus ali graditelj će ti ipak najbolje reći da li je javor dobar za "plastiku".
Mislim da bi zvučalo interesantno i dosta bi se razlikovao ton od klasične koncertne gitare.
Mislim da bi zvučalo interesantno i dosta bi se razlikovao ton od klasične koncertne gitare.