Sviranje akustare

Moderator: Critical

Rockerka u dusi

Sviranje akustare

Post by Rockerka u dusi » 08 Jul 2007, 18:47

Evo, posto sam pocetnik u sviranju gitare (ali totalni pocetnik) volela bih da mi objasnite dosta stvari, date savete.

Ja jesam pretrazivala forum ali nisam nasla nista za TOTALNE pocetnike.

Tako da, ako imate malo vremena i zelite malo truda da ulozite, molim vas, svi ce mi saveti dobro doci. :)

Evo nekih primera.Da li akorde (koje sam videla na YouTube-u) treba napamet da naucimo, i da li su uvek isti (malo bezvezno pitanje)?
Kako da (na koji nacin) sto brze naucim sviranje, ili bar ono najosnovnije.Polako mi prolazi raspust, a sad imam najvise vremena za sviranje.
Kako uopste da citam akorde i tablature neke pesme?
Imam jos puno pitanja, ali najbolje je da krenete sa nakim objasnjenjem od samog pocetka, ipak ne znam kako bi sve tacno trebalo da funkcionise.

Inace, sve ovo vazi za akustaru.I hvala vam svima puno unapred, nadam se da ce biti dosta objasnjenja, ili na kraju krajeva barem saveti za neki sajt, knjigu, casove... :)

Critical
PedoBear

Post by Critical » 08 Jul 2007, 19:56

Where to begin?aaaaaaa

Nekako moram poceti ,pokusacu sto slikovitije da ti pojasnim

Da li su uvek isti akordi ,kako to mislis???

Kako najbrze da naucis ,VEZBAJ VEZBAJ VEZBAJ,i slusaj ziku,dobra stvar je da naucis npr. Am,C,G,f (za pocetak) ovi akordi se koriste u malom milionu pesma ,kako nasih tako i stranih ,samo sa ponekim varijacijama.
Pa onda uzmes lepo neku pesmu sa ovim Akordima (a ima ih dosta ) i polako vezbas .
Osnovno i prvo sto treba da uradis jeste da naucis gde se koji ton nalazi na gitari
Image

E vidis sada ovde imas ispisane tonove ,e1,H2,G3,D4,A5,E6 su ti imena zica (tacnije oznake za zice)krenuvsi od najtanje e1(najvise po tonu ) do najdeblje (najnize po tonu)E6

Akorde treba da naucis napamet ,tacnije hvatove ,ali i osnove gradjenja akorada ,nesto tipa da Adur sadrzi tonove a cis e (I,III,V ton iz A dur skale).
Gradjenje ti sada na pocetku nije pod moranje ,ali kasnije ce ti mnogo znaciti ,tacnije sto pre ih naucis kuznuces koliko znaci kada ih znas .

Kako da citas tabove ,pa evo ovako

Code: Select all

E-|---------------------------------|----------------------------------|
H-|---------------------------------|----------------------------------|
G-|-----7---7---5-4-5-4-------------|-4-----4-5---4---4----------------|
D-|-5-------------------7---7---5-7-|-----7---------5-----7---7--------|
A-|---------------------------------|----------------------------------|
E-|---------------------------------|----------------------------------|
Ovo ovde ti je tab za themu iz filma TopGun,kako da citas ,vrlo jednostavno.
Slova sa leve strane ti oznacavaju Zicu na kojoj sviras ,a brojevi na ovim crticama ti oznacavaju pozicuju (pragove ).

Kako da citas hvatove za akorde ,lets see
Image

Ovo ovde je slika vrata ,sada ,crne tackice oznacavaju mesto gde treba da stavis prst da bi dobila tonove koje sadrzi (u ovom slucaju Ddur) .
slika sa leve strane ti oznacava poziciju ,dok slika sa desne oznacava i pozicuje i tonova i prstored.
Znaci ovi brojevi na tackicama oznacavaju kojim prstima treba da pritiskas zice .
1-kaziprst
2-srednji prst
3-domali prst
4-mali prst

Ove brojeve koje vidis na desnoj slici ti govore da okidas praznu A i D zicu (obelezene sa 0) .
Kada je zica oznacena sa X to znaci da se ne okida jer taj akord ne sadrzi ton te zice (ovde je to ton E,koga nema u Dduru).

Toliko za sada .
Skolu koju bih mogla/trebala da skines je Orbina skola gitare ,mozes je naci na forumu,postovao sam je mislim u temu Skola gitare 1,2,3,4.

Nadam se da ti je sad bar nesto jasnije :lol: :lol:

Odjava

Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 10 Jul 2007, 17:00

Pa, ovako, prvo hvala.Nesto mi je jasnije a nesto i dalje ne.
Npr. Dur skale,ove note koje si mi prikazao (ovo prvo), a sto se akorda tice, na You tube-u je neko prikazao osnovne akorde i da li su uvek isti, ili postoje varijacije (mol, dur...).
Zanima me i da li je obavezno vezbanje uz metronom.
I opet hvala. :)

Bluesman

Post by Bluesman » 10 Jul 2007, 18:25

Skini onu skolu gitare(okacena je na rapidu).Tu ima objasnjeno za akorde to sto si pitala.

Za metronom nije obavezno, moze da ti pomogne, ali jako je lose ako potpuno pocnes da se osljanjas na metronom, jer neces razviti osecaj za ritam. Moj predlog je sviraj bez, a ako naletis na neki problem sa ritmom posavetuj se sa metronomom.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 10 Jul 2007, 19:04

Opet te ne razumem ,kako da li su uvek isti ,imas npr .

Am,A,Asus2,Asus4,A7,Am7,Adim,A9,A5(riff),Am7-5,.......................
I imas smo jedan dur i mol ,koji moze da zvuci razlicito ,kada ga sviras na drugim pozicijama,i kada pravis obrtaje (kada ti nije redosled tonova u
a,c,e ,vec npr. e,a,c,to je i dalje Am,samo drugacije zvuci i imas Bass ton koji je sada E a ne A)
Inace Am se sastoji od tonova a,c,e ( akord je trozvuk koji se gradi od I III i V stupnja iz skale ,u ovom slucaju ,postoje i akordi sa vise tonova ,kvintakordi ..................itd.)
Ovo prvo ti je prikaz tonova na gitari po pragovima od e1 do E6.
Bluesman wrote:ali jako je lose ako potpuno pocnes da se osljanjas na metronom, jer neces razviti osecaj za ritam. Moj predlog je sviraj bez, a ako naletis na neki problem sa ritmom posavetuj se sa metronomom.
Ajde sada pojasni meni ,kako neces razviti osecaj za ritam ako se oslanjas na metronom ,ne znam odakle ti ovo?????
A dalje u txt navodis da ako ima problema da se posavetuje sa metronomom???????Ali da ne svira uz metronom????

Nije obavezno vezbanje uz metronom ,ali je mnooogo bolje vezbati uz metronom :lol:

Bluesman

Post by Bluesman » 10 Jul 2007, 21:16

POgresno sam rekao. Ako se POTPUNO prepustis da metronom broji za tebe nista nisi uradio. Neces svuda vuci metronom sa sobom kada sviras. Imam drugaricu koja svira klavir. Ona je stalno vezbala uz metronom, i na kraju gotovo nista nije mogla da odsvira ritmicki tacno bez metronoma. Na osnovu toga sam to rekao.
Po meni nema potrebe STALNO svirati sa metronomom, vec samo kada se bez njega gresi, onda se navezba sa njim i ides dalje opet bez njega.
Ja metronom vidim kao sredstvo za resavanje problema. Stalno vezbanje sa metronomom je kao kada bi covek koji je lomio ruku pre 10 godina i lepo mu zarasla jos uvek nosio gips.

Nigde nisam rekao da je mnogo bolje, rekao sam ako naleti na problem.

Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 14 Jul 2007, 17:51

Pa dobro, za metronom cu da vidim.Mozda ako mi zatreba.
Trudim se bez, ali kazu da treba.

E ne razumem kako dur i mol mogu drugacije da zvuce.Drugacija pozicija?

Skinula sam samo Skolu gitare (ako je to to), a ako ne, ono ne moze sa rapida da se skine.

Znaci ova slika u stvari pretstavlja lestvice (skale)?

A sto se tice A, Am, A7.................to sve treba da znam ili samo najosnovnije akorde( hvatove)?

Verovatno smaram, ali tek mi sad nije jasno. :)

Critical
PedoBear

Post by Critical » 14 Jul 2007, 18:32

PRVA SLIKA PREDSTAVLJA POZICIJU TONOVA NA GITARI :lol:
Image
Znaci brojevi predstavljaju (obelezavaju)pragove na vratu gitare ,dok ova slova oznacavaju tonove (F,F#,G,G#.....................).Nadam se da je sada jasno :lol:

Kako dur i mol mogu drugacije da zvuce ,vrlo lako ,razumeces kasnije ,da, mogu da zvuce drugacije kada se menja pozicija.

Ako si skinula skolu sa linka koji sam ja postavio onda je to to.

Slika ne predstavlja lestvice ,kada dodjem do lestvica ,pisace lestvice ,zar ne?

Ako hoces da sviras ozbiljno sve ces to morati nauciti (A7,Asus2.........._),ali za pocetak dovoljno je da naucis osnovne akorde ,tipa Am,F,G,C,D,Dm,E,Em,Gm.

Jedan savet za tebe ,samo polako,ne moze nista brzo!

Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 14 Jul 2007, 18:57

Critical wrote:Ako hoces da sviras ozbiljno sve ces to morati nauciti (A7,Asus2.........._),ali za pocetak dovoljno je da naucis osnovne akorde ,tipa Am,F,G,C,D,Dm,E,Em,Gm.

Jedan savet za tebe ,samo polako,ne moze nista brzo!
Hvala :P .A i za savet. :)

A da li je pametno da kad naucim osnovne akorde bacim se na neke prostije pesmice (uglavnom domace) ili da furam teoriju? :D

XtrmntR

Post by XtrmntR » 14 Jul 2007, 22:52

nishta bez prakse, kad nauchish 3-4 akorda, najlakshe ih je upotrebiti i izvezbati kroz sviranje pesama.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 14 Jul 2007, 23:17

.
XtrmntR wrote:..najlakshe ih je upotrebiti i izvezbati kroz sviranje pesama.
upravo tako !

Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 09 Aug 2007, 14:26

Evo mene nije bilo ovde poduze....letovanje...:)

Ali, evo sada kada sam videla, hvala za savet.

Pa da, koga god da sam pitala, isto mi govore, vezbaj, vezbaj i vezbaj.:)3-4 sata je porebno otprilike, a moze 2-3 za pocetak.Mada, ne moram bas da ga merim tacno.....
Konacno cu i da krenem.:)
Naci cu ja jos nesto......:) salim se.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Aug 2007, 16:11

Mislim da je korisno da malo probistriš za pošetak od čega je "sagrađen" durski, a od čega molski trozvuk. Sad ja stvarno ne znam koji je tvoj nivo znanja, ali makar da znaš da razlikuješ šta je mala a šta velika terca. A onda i druge intervale da savladaš. Da li znaš u čemu je ključna razlika između molske i durske skale?

Drugo, kad naučiš nekih desetak akorada da uhvatiš, videćeš da postoje neke šablonske pozicije prstiju koje samo vozaš duž vrata. Dakle moraš da se potrudiš da znaš koji ton se svira na kom polju i na kojoj žici. I onda pratiš gde si postavila "šablon", pa pogledaš koji su tonovi na taj način pokriveni...

Ako ti nešto od ovoga deluje konfuzno, pitaj. Teško je objašnjavati bilo šta kad nemaš preciznu sliku koliko znanje poseduje onaj kome objašnjavaš.

Za početak nije loše da nacrtaš vrat gitare kao tabelu i da ga staviš na neko vidljivo mesto, pa da možeš da se podsećaš tokom dana pozicija tonova. Ima tu dosta posla...

Po meni je najbitnije da ne učiš akorde napamet, nego da znaš kako su formirani. Dok su samo durovi i molovi u pitanju nije frka, ali kad krenu susovi, dimovi, sedmice, šestice, trinaestice, molske sedmice sa sniženim petim, durske sedmice sa povišenim devetim... Tu nema učenja napamet, to mora da se zna od čega se sastoji ili da imaš apsolutan sluh pa da te boli uvo kako se nešto zove kad ti to negde vibrira u ušima i kad spavaš... Obrni, okreni, makar je zbog potencijalne saradnje sa nekim drugim muzičarima dobro znati nešto od teorije, lakše je kad možeš nekome da kažeš nešto u formi standardizovane šifre, nego da sve moraš da pokežeš ili odsviraš.

Eto, pitaj...

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 09 Aug 2007, 16:30

Pored svih ovih odlicnih saveta, dodao bih samo svoje skromno misljenje kao predlog koji dajem svakom pocetniku.

Cini mi se da je i bolje i lakse da ucis da sviras prvo neke solaze ili samo osnovne melodije, brze ces da naviknes prste, i ako ukomponujes to sa pevanjem, sto je najbolja kombinacija, sluh ce ti se brze razvijati, a on ti je najbitniji u muzici, ne?

Akordi dodju sami po sebi.

Suvo drndanje po akordima nece te odvesti mnogo daleko.

I posle godinu dana hiperaktivog sviranja tvoja pocetna pitanja ce ti biti simpaticno smesna.

I da, gledaj da uvek, ali uvek, sviras ono sto se tebi svidja, a ne sto neko drugi misli da je za tebe dobro.

Puno lepih nota ;-)

gangula

Re: Sviranje akustare

Post by gangula » 19 Jan 2008, 12:03

pozdrav..posto je ova tema ista kao ona sto sam hteo da otvorim,bolje da pisem ovde..
kada npr. stoji ovako:

Am
Sanjao sam nocas da te nemam,
FG Am C G Am
Da lezim budan na postelji od snijega
potrebno je po jednom odsvirati svaki akord ili to zavisi od pesme do pesme?

Post Reply