Pitanja Za Criticala (Muzička Teorija & Praksa)

Moderator: Critical

Critical
PedoBear

Post by Critical » 04 Oct 2007, 19:13

Razmisljao sam o tome ,ali me malo zajebalo vreme, bice i toga naravno,napisah NASTAVICE SE......,a kada budemo nastavljali radicu neke prepravke :lol:

P.S. Nadam se da je korisno :D

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 15 Oct 2007, 00:45

Mithrandir wrote: Hocu da skidam vise bendova dakle vise zvukova. I elem, stavim na efektu odgovarajuci bass/middle/treble a na pojacalu sve na sredinu (jel'te 5). Da li to moze tako ili moram svaki put na pojacalu da menjam?
(Eventualno neki 3. nacin?)

Hvala!
Mogu li dobiti odgovor na ovo pitanje, molim? It's kinda important to me :wink:

Critical
PedoBear

Post by Critical » 15 Oct 2007, 17:10

Uf,uf ,uf ,sta da ti odgovorim ,NE MOZE ,hahah,ako ces da sviras Panteru pa Alanis ,hahah, jebiga to moras sam ,ako imas namestene dist. na procesoru nadji neka odgovarajuca podesavanja na pojacalu koju ce da rade posao za sve sto sviras ,moras da istrazujes ,ne znam sta jos da ti kazem .....

ivanfromblace

Post by ivanfromblace » 21 Oct 2007, 22:10

pocetnik sam

Najvise me interesuje domaci stari i nesto novog rocka.
Negde sam procitao da bih trebao uciti sviranje prstima, kako je to prirodnije, normalnije itd. Normalno akordi se mogu jako lepo odsvirati prstima, tj noktima, kao i neka lagana razlaganja ali kad je u pitanju neki brzi solo dolazim na ideju da sam ili nedovoljno uvezban ili koristim pogresnu tehniku, zato sto tada koristim ili samo palac ili preostala tri prsta desne ruke zaduzena za sviranje. Dakle, pitanje je da li bih trebao vise da sviram trzalicom ili prstima/noktima?

viden

Post by viden » 21 Oct 2007, 23:02

@ivanfromblace
Koliko sam video ti sviraš klasični gitaru, tj.gitaru s najlon žicama.
Po nekakvom (nepisanom) pravilu nju bi trebao svirati prstima (naročito ako sviraš klasičnu muziku).
Naravno da možeš koristiti trzalicu, naročito ako sviraš neku drugu muziku (zavisi od tvojih afiniteta).
Inače, ne svira se isključivo noktima. Možeš koristiti prst (tj. "meso") podupreto malo dužim noktom.
Ako sviraš noktima postoji čitava "nauka" oko oblikovanja noktiju, oko njihove optimalne dužine...međutim, u suštini sve je to individualno.
Sviranje prstima na najlon žicama ima niz prednosti: brže se svira, dinamičnije, možeš menjati karakter tona upotrebom "mesa" ili menjanjem ugla nokta, odlično se svira i ritam i solo deonice (u popularnoj muzici)...sve u svemu imaš pet trzalica (koristi se i mali prst ponekad).
Ja npr. često, kada je to potrebno, tj. kad sviram solo deonice koje zahtevaju istrzavanje koristim nokat kažiprsta kao trzalicu (dobija se zaista interesantan ton), mada se to isto može izvesti i "klasičnom" tremolo tehnikom. Ovaj "štos" nigde nisam video niti mi je neko pokazao. Jednostavno sam probao i dopalo mi se-znači eksperimentiši.
Da zaključim: sviraj kako ti je zgodno. Vežbaj i trzalicom i prstima pa ćeš vremenom izgraditi svoj stil i tehniku.

tsp

Re: PITANJA

Post by tsp » 18 Oct 2008, 02:16

zasto se critical ne potrudi da malo bolje i cesce odgovara na pitanja??? mene interesuje milion stvari...

Duane
Fenderaš

Re: Pitanja Za Criticala (Muzička Teorija & Praksa)

Post by Duane » 19 Oct 2008, 23:03

i mene interesuje kako da napravim sampitu a bezobraznik nece da mi pokaze... sram ga bilo...
da je se iskuliraj, covek poceo da pise cisto iz dobre volje, a ti nasao da kritikujes... verujem da ima pametnija posla nego da odgovara na pitanja nezahvalnim ljudima...
show some appreciation xD

tsp

Re: Pitanja Za Criticala (Muzička Teorija & Praksa)

Post by tsp » 01 Nov 2008, 23:38

evo javno da se izvinim... to je bila shala... :D dobio je izvinjenje i licno! nisam zelela da ga pljujem,niti mislim to sto sam napisala... :D:D:D samo sam ga zezala...

Post Reply