Hmmm, ne mora da znaci da ce ista da ti fali, ali je definitivno lakse poceti sa nekim tanjim zicama. Ja sviram na akusticnoj gitari uglavnom 12-ice, ali inace gitaru sviram od 1985. a na 12-ice sam presao 1994. posto sam posle godinu dana tezgarenja na 13-icama rekao What da phukk? i resio sebi da (vrlo) malo olaksam zivot - dakle bilo je tu vremena da se naviknem  

E sad, ja mislim da za dreadnought gitaru nije bas pametno koristiti mnogo debele zice, jer je trup takav da malo forsira basove, pa visoki tonovi u toj kombinaciji malo zvuce kao rafalna paljba, ton je malo ostar, ima snagu ali slabo "peva". Mislim da je za taj tip akusticne gitare bolje koristiti zice 10 ili 11. 12 i 13 su domenzije koje su korisne na jazz gitarama. Dreadnought trup daje ton koji je idealan kao pratnja za glas, dakle lepo bi bilo da malo "zvoni" dok sviras, a sa 12-icama to malo teze ide.
A sto se tice navikavanja... pa znas kako, 1918. je bilo vojnika koji su tvrdili da su se vec sasvim navikli na zivot u rovu, ali ne verujem da su plakali kad su ih demobilisali. Tako da ti lepo potrazis neke malo tanje zice pa da vidis na kojima ti je udobnije da sviras.
Inace moram da se neslozim sa kolegom, sviranje prstima je vrlo korisna vestina koja uopste nije primenljiva samo za flamenko, sta vise, flamenko ima niz specificnosti u sviranju koje su neprimenljive u bilo kom drugom muzickom pravcu, a klasicno sviranje prstima je vrlo zgodno znati. Neke stvari zvuce jednostavno suvise sirovo ako se sviraju trzalicom. Nece nista da ti fali i to da naucis, od znanja niko nije umro.