PRS gradnja u mojoj izvedbi

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
MUzzY

Re: PRS gradnja u mojoj izvedbi

Post by MUzzY » 23 Sep 2010, 10:21

Moje druzenje sa gitarom pocelo je, naravno, sa upozavanjem gosn' oboss-a. Moram da kazem da mi je jako drago sto sam upoznao coveka koji i pored posla,porodice i svih obaveza koje one nose, nalazi nacina da svoje umetnicke hireve pretoci u dela (ne samo vezana za gradnju instrumenata) :ziveli:
Veoma brzo so se dogovorili kako cemo organizovati probu. Cekajuci da stigne, jos uvek nahajpovan od njegovog poziva da probam gitaru (tako nesto jednostavno mora da vam imponuje!) prevrteo sam ponovo ovu temu da pregledam instrument pre nego sto mi padne shaka. Nakon upoznavanja i smestanja u sobu, otvara kofer... Flame maple telo me je momentalno oborilo sa stolice (ne bukvalno :D). Sve sto preko slike mozete da vidite je mozda 50% lepote koju pruza uzivo! Boja meda ciji se tamni krajevi razlicito ponasaju u zavisnosti od ugla gledanja, tanke guste sare koje su fenomenalno naznacene bajcom, odlican lak, hirurski precizne konture tela i crtez lista sa zadnje strane tela je zaista nesto sto krade pogled. Sam osecaj tela je zaista odlican. ruka vrlo prirodno stoji naslonjena dok je svirate u sedecem polozaju i visina zica i kobilice je odlicna! Nakon odusevljennja telom gitare, dohvatio sam vrat. Tu ima par stvari koje nisu po mom ukusu i najvise se odnosi na debljinu. Vrlo je bitno da je ovo striktno subjektivna stvar i da napominjem da sam se na njega navikao nakon 10-ak minuta svirke. Licno, voleo bih da je tanji D profil (tj. custom profil) jer mi takav vrat pruza komforniji osecaj. Nut i kobilicu je namestao majstor Tasic (ako se dobro secam) i po mom (a i kolektivnom misljenju) nije uradio dobar posao. Akcija je visoka i nut je po mom misljenju predebeo... Iznenadjujuce, ovo je jako malo uticalo na samu svirljivost. Fretbord je izuzetno prijatan za prste (sto sam skontao tek nakon sto sam prestao da gledam svaki inlay na njemu jer su apsolutno prelepi!) Gitara na suvo jednostavno peva. Akusticki odaje utisak vrlo "cvrstog" i konkretnog tona. Kruska je ovde zaista odigrala dobar posao. Ton je onako midlast ali ne kutijast a basovi su ostri i konkretni.
Nemam pojacalo pa smo svirali preko mog setapa koji koristim za kucno sviranje i snimanje. Gitara u StudioProject VTB1 lampaski preamp pa u MOTU 8pre pa onda StudioDevil VGA simulator. Gitara vristi! :) Pufovi rezu a neck pickup ima taj pravi "Gibson" zvuk. Namerno nisam hteo nista da posebno cackam sto se setupa tice jer ga znam u dusu i namerno sam ga tako namestio da "ne vara" kada ustekas giataru. Zaista se razlike izmedju mog Pivija i ovog PRS-a cuju. Najvise me je odusevio sustain! Sve ono sto je akustickibilo fenomenalno pod drive-om se mnozi i mnozi i mnozi :)
Jedna interesantna stvar mi se desila dok sam je svirao. Sto sam se vise opustao to sam vise smanjivao gain i drive :) Nije u pitanju to da su magneti jakog outputa (jer nisu. Cist vintage) vec instrument vuce na neku drugu pricu, neku mirniju boju, kremastiju, nezniju... Znate kad recimo vidite neki fin LP ili jos konkretnije explorer? Odmah ide u drop D :D. Ili strat? Odmah palite neck magnet i picite pentatoniku :) (doooobro, ne svako...) Ova gitara je trazila mas'an ton ali kontrolisan i fin. Nista da ne strici.
Jos bolji utisak sam stekao kada je DrGreenthumb stigao i poceo da plete! (jos uvek se mrstim sto nije nista hteo da snimi jer covek ima ton i tehniku za primer!) Poneo je i svog tasmana pa smo ih malo predeili i divili se talentu koji se oseca kad uhvatite ovakve instrumente u ruke.
Eto kao rezime, gitara je prelepa. Tonski vrlo konkretna i mislim da bi u live situaciji bila jako dominantna. Fali joj setup vredan kvaliteta izrade i tona i licno bih voleo da je drugaciji profil vrata ali ona nije radjena za mene :) Takodje mislim da bi ovde bolje legli tanji pragovi jer me prosto tonski ova gitara vuce u tu stranu... mozda gresim. Da je za mene radjena to bih trazio.
Na kraju, hvala gosin oboss-u jos jednom na ukazanoj prilici! Zaista sam pocastvovan sto mu je bilo bitno da je probam. Ova 2 testa su na brzinu i obecao sam mu da cu odraditi jednu temu samo za ovu gitaru jer zasluzuje ozbiljan demo.

Ako nesto nisam spomenuo pitajte :)
Pozdrav! :ziveli:

lenbb

Post by lenbb » 23 Sep 2010, 14:24

Pravi zvuk nema šta :hide:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Sep 2010, 23:04

Zaista moćan zvuk, prava humbucker gitara u PRS ili LP stilu. Izgled možemo da komentarišemo sa slika i stvarno nema zamerki, ali jedva čekam da i ja ovu lepoticu vidim uživo kao i Muzzy i DrGreenthumb, nadam se uskoro. Set-up nije problem, ako je sve korektno urađeno, a očigledno jeste, onda se sve da doraditi fino i precizno. Čak i taj nut koji majstor Tasić nije uradio kako treba može lako da se promeni i da bude odličan (čudi me da oboss nije inače sam to radio?). Drago mi je da su komentari ozbiljnih gitarista pozitivni, to puno znači osobi koja radi gitare, oboss samo napred u nove pobede :ziveli: :D

MUzzY

Post by MUzzY » 24 Sep 2010, 02:26

Sto kaze doktor, vise je sg nego LP. Vristi kd se zvekne ali magneti vuku na tu gibson pricu.

SomiKnight

Post by SomiKnight » 24 Sep 2010, 09:37

E da, kad smo pricali o setup-u gitare i pomenuli Tasica ispalo je da ima dva majstora Tasica pa nije lose da se ili obrise ime ili da se precizira koji majstor Tasic je u pitanju, da ne blatimo pogresnog coveka.

MUzzY

Post by MUzzY » 24 Sep 2010, 09:56

U pitanju je Tasic iz Beograda.

oboss

Post by oboss » 24 Sep 2010, 11:23

evo da ja probam da razjasnim. dakle postoje dva tasica mastora za gradnju gitara. jedan je iz panceva jedan iz beograda . majstor mirko tasic iz beograda je covek kome sam ja odneo gitaru na prvi setap. nikola rece da ga cudi sto ja nisam uradio nut. elem ja jesam uradio nut i on odlicno funkcionise ali odneo sam majstoru mirku da mi uradi drugi nut i iznivelise pragove kako bi dobio misljenje priznatog graditelja gitare o celoj gradnji . pragovi su savrseno iznivelisani , nut nije bas najsrecnije odradjen estetski ali tonski je potpuno korektan dok je polozaj kobilice ono sto je diskutabilno u ovom setapu. pokusavajuci da snizi akciju gitare majstor je dopustio da se kobilica blago nagne napred a ne samo da je spusti horizontalno prema dole. tonski nema zamerki ali definitivno kobilicu u tom polozaju necu ostaviti. dakle pri prvom menjanju zica kobilica ce biti iznivelisana i spustena te ce sve biti na svome mestu. majstor mirko je priznat i dokazan majstor gradnje gitare te be zelim da dovodim u pitanje njegovu strucnost i znanje jer na kraju krajeva gitara perfektno radi ali tih par zamerki ja vodim pod iskustvo sa raznim pristupima setovanju gitare. ja namerno nisam nista do sada pisao o tome jer na kraju krajeva ja majstoru tasicu nisam nista rekao pri preuzimanju gitare a odmah sam video sve . siguran sam da bi majstor uradio na moju sugestiju sve ponovo ili onako kao ja hocu tako da nezelim nedaj boze da blatim nekoga. sve je ovo za mene samo jos jedno iskustvo. nego da vise netupim o tome. zahvaljujem se svima kojima se dopada moj rad a pogotovo muzzy ju na onako iscpnom review-u. potrudicu se da u svim sledecim projektima budem sto kvalitetniji i da na kraju krajeva zadovoljim zahteve porucioca.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 28 Sep 2010, 08:57

Samo da napišem da sam oduševljen ovom lepoticom (mislim na gitaru, nemojte biti bezobrazni :twisted: ). Svaki detalj je urađen sa velikom pažnjom. Konstrukcijski nemam nikakvih zamerki, spoj vrata i tela baš kako treba, vrat meni jako udoban (mada je to stvar ukusa), finiš prelep. Držao sam kofer otvoren sve vreme dok smo oboss i ja pričali samo da je gledam. Moram da izdvojim još i prirodni binding.

Muzzy je odlično opisao zvučne karakteristike pa ja tu ne bih ništa dodavao jer nisam ni ozbiljan gitarista a nemam ni baš reprezentnu opremu koja bi izvukla ono najbolje iz ove gitare.

Inley i veliki list na leđima gitare su već pravi custom detalji, samo doprinose ukupnom ugođaju, zaista sve pohvale najiskrenije.

Ako neko razmišlja o kupovini gitare sa dva huma predlažem da obavezno uzme u obzir ovu lepoticu, neće zažaliti.

Bravo čika oboss :ziveli:

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 30 Sep 2010, 03:38

samo još ja da uradim recenziju gitare, da je uporedim sa moja dva PRS-a... :D :mrgreen: 8)

MUzzY

Post by MUzzY » 30 Sep 2010, 03:54

kad cu ja da probam Tremontija? :)

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 02 Oct 2010, 07:24

Čim se vrnem u našu lepu Srbiju... :) Za 20-tak dana.

Post Reply