Gde može da se nađe svetlo vučeni čelik, 0,5cm (za trussrod)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Stevan NImcevic

Gde može da se nađe svetlo vučeni čelik, 0,5cm (za trussrod)

Post by Stevan NImcevic » 25 Oct 2008, 12:04

Poshtovane kolege, da li neko zna gde moze da se nadje svetlo vucheni chelik prechnika 0.5 mm za izradu truss rod-a, chuo sam da je jedan od kolega pomenuo dotichni materijal medjutim ne odgovara mi na mail, pa rekoh mozda josh neko zna :).
Takodje, da li neko zna nekog dobrog bravara za preporuku, takodje u vezi izrade truss roda?
pozdarv

sixstring

Re: Gde može da se nađe svetlo vučeni čelik, 0,5mm (za trussrod)

Post by sixstring » 25 Oct 2008, 12:52

mogu da se raspitam i saznam za par dana,pitaću ćala gde on nabavlja kojekakve čelike/limove/sve i svašte tog tipa (proizvodimo cnc mašine pa zato zna)
računaj da bi trebalo da saznam do ponedeljka nadam se

viden

Post by viden » 26 Oct 2008, 00:18

U nekim radnjama koje prodaju šrafovsku robu mogu se naći čelične šipke (0,4 - 0,8mm) koje su sa navojima i odlične su za ovu namenu.

Sava

Post by Sava » 26 Oct 2008, 08:52

Čekaj, čekaj, 0,5mm je žica! Kako se to koristi kao gitarska šipka, zaista mi nije jasno? U svakom slučaju "Džip komerc" je trenutno tata za metale u maloprodaji pa ih pozovi telefonom i vidi da li imaju ono što ti treba.

viden

Post by viden » 26 Oct 2008, 23:00

Sava wrote:...Kako se to koristi kao gitarska šipka, zaista mi nije jasno?
Problem je kada se radi "nestandardna" gitara (ili bas) pa se ne može kupiti gotova šipka (uostalom zašto kupovati kad mogu kao svaki piroćanac napraviti :lol: ).
To otprilike izgleda ovako (sa šipkom kakvu sam pominjao):
Image
Može se napraviti i trus-rod ovakvog tipa:
Image
Image

Sava

Post by Sava » 27 Oct 2008, 08:56

Viđao sam ovo sa donje slike, ali i dalje ne mogu da dokučim upotrebu žice 0,5 mm. Koje je objašnjenje?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 27 Oct 2008, 09:15

Mislim da je greška u naslovu, fi bi trebao da je 0,5 cm ili 5 mm :idea:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Oct 2008, 09:40

NikolaNis wrote:Mislim da je greška u naslovu, fi bi trebao da je 0,5 cm ili 5 mm :idea:
Izmenjeno.

viden

Post by viden » 27 Oct 2008, 09:43

Sava wrote:Viđao sam ovo sa donje slike, ali i dalje ne mogu da dokučim upotrebu žice 0,5 mm. Koje je objašnjenje?
Uh...
Tek sam sad shvatio šta te zbunilo.
I ja sam pobrkao "lončiće" :roll: .
Mislim da je zaista greška u naslovu.
Naravno, ovo što sam ja napisao odnosi se na debljinu 5mm, tj, 0,5cm.
Pola milimetra je poprilično neupotrebljivo u ovu svrhu :lol: .
Inače, takva čelična šipka se u Pirotu može vrlo lako naći u pomenutim radnjama (a kad je ima u Pirotu onda je ima svuda :) ).

Designer

Re: Gde može da se nađe svetlo vučeni čelik, 0,5cm (za trussrod)

Post by Designer » 27 Oct 2008, 17:59

Jeep Commerce, Robna kuća "Grejanje" - Dunavska 57, Beograd ( ovde je najveci izbor, sto se tice P ( ili U ) aluminiumskih profila i celicnih sipki 5mm )
Hoby & Work - Karađorđeva 63, Beograd
Robna kuća Batajnički drum - Batajnički drum 23, Beograd
U Dunavskoj imaju uvek na lageru tonu materijala, ne znam telefon, znam samo da me je P profil (10mm precnik) od 3metra i celicna sipka (5mm) isto 3m izaslo ukupno oko 300 dinara...

Stevan NImcevic

Post by Stevan NImcevic » 02 Nov 2008, 09:42

Samo mala ispravka, naravno radi se o debljini od 5 mm, a ne od 0.5 mm jer naravno to bi malo bilo neupotrebljivo. Shto se tiche Dzipova i komerca, tamo se prodaje, k'o shto reche jedan kolega, zica, ali od obichnog chelika, koji je, koliko sam shvatio od jednog bravara, podlozan krivljenju, tj. nije predvidjen za akcije kao shto je truss rod, tako da sam od istog dobio informaciju da je svetlo vucheni chelik prava stvar za nas koji imamo nameru da se bakcemo sa izradom gore pomenutog trussa :), takodje sam video da je jedan nash kolega pomenuo da pravi truss rod od tog svetlo vuchenog cheliKa.
Shto se tiche tih shipki sa navojima, pa ne znam bash, pregledao sam na netu oko 300 sajtova majstora gitara i bas gitara i ne videh da bilo ko od njih koristi tako neshto, osim toga meni kao potpunom laiku shto se tiche metala boja te legure od koje je napravljena ta shipka sa navojima mi bash neshto i ne uliva poverenje shto se tiche chvrstine i funkcionalnosti, vishe sam za onaj klasichni doubleway truss rod od chelika i to mu dodje to :), uostalom da se ne bih neshto smarao kontaktirao sam Mike Tobiasa, jednog od najboljih graditelja bas gitara ( Tobias, MTD design) i on mi je dao link gde kupuje shipke za njegove bassove. E sad ce neko pda se pita, "pa kad vec imash link shto ne kupish brate dragi:)", pa i jesam, i ok je cena, al' kad se doda carina, shpediter, onda i nije bash veselje, apsolutno sam u tripu da ovde to moze da odradi neki normalan bravar bez po muke, za neke mnogo manje love, normalno ovo vazi za nas koji nemamo para da troshimo nego smo chamotinja pa gledamo da ushtedimo :):):), bez zezanja, nema potrebe da se cimamo sa kupovinom preko neta za neke stvari koje stvarno mogu da se i kod nas odrade vrlo jeftino, a istog kvaliteta, "pa ima nas Chvorovica majku mu, pa da se udruzimo.... :):):)
Eni vej, koga interesuje da naruchuje shipke i ko zna shta josh od potrepshtina, eve vam link, moja preporuka, jeftiniji su od StewMac-a, http://www.alliedlutherie.com/.
Kga interesuje kako izgleda taj truss rod koji bi ja pravio eve linka http://www.alliedlutherie.com/truss_rods.htm, pa ajde ako neko zna nekog dobrog bravara dajte kontakt pa da sebacimo na pos'o :)
Veliki pozdrav i samo napred :)

Designer

Post by Designer » 02 Nov 2008, 22:42

prodaje se i svetlo vuceni celik, tacnije sipka ( 5mm x 3m ) koju sam kupio tamo pre mesec dana. U ponudi imaju sipke i od obicnog celika ili kako oni kazu od gvozdja samo je duplo jeftinija od svetlo vucenog celika. Samo treba naglasiti tacno sta vam treba. Na velikom stovaristu u dunavskoj 57....

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 23 Feb 2010, 04:48

Nisam siguran za svetlo vučeni čelik,možda je u pitanju hladno vučeni?U pitanju je deformaciono ojačavane materijala,da šipka kasnije ne bi bila podložna puzanju (kada je metal ili legura izložen dugotrajnom dejstvu statičkog opterećenja (usled čega nastaju plastične deformacije),kao što su na primer žice) i naravno dinamički promenljivom opterećenju (pri sviranju recimo).Još pogledaj recimo hladno valjane čelike,ili bilo šta što je ojačano deformacijom u hladnom stanju, ako imaju tih profila....

The Mask AE

Post by The Mask AE » 03 May 2010, 09:30

Stevane evo ja sada gledam i ne znam odakle ti info da je jeftiniji ovaj lik od stewmac...

Stewmac - 24" duzine - $19.89
alliedlutherie - 21.25" duzine - $19.50

Gledajuci ove slike sipka overall izgleda kljakavo odradjeno. Stewmac sipku imam kuci i ne mogu da prestanem da im se divim. Vide se tu i varovi i sve ali je to odradjeno dosta pedantnije nego ovo.

Moram da napomenem, za naivniji deo publike, da se za sajtove slikaju bolji komadi, a ako se radi o firmama kao stewmac onda ili ide animacija totalna ili se doradjuju slike nenormalno. Znaci celik u Americi nije bright and shinny kao sto svi sanjamo...

Posto i dalje nisam, verovatno, dovoljno informisan molim da mi neko objasni svrhu postojanja martin style sipke sa profilom. Meni je to totalna nebuloza.

Slika glave koju je viden (:P) postavio je po meni kao tehnicko obrazovanje 101. Bez uvrede, moje misljenje ali mnogo mnogo ozbiljnije kapiram celu pricu izrade gitare. Kljakavo je to care.

:bambi: :kokice:

Post Reply