kupovina pragova

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

sirac-šunka
vragolan

Re: kupovina pragova

Post by sirac-šunka » 11 Mar 2009, 13:15

Seller wrote:
Ja sam jedan od zaintersovanih za kupovinu pragova preko STEW-MACA. ali i ostalih delova i alata potrebnih za samogradnju gitara.Moze li neko podrobnije da objasni nacin na koji se moze doci do delova kupovinom preko interneta?
Evo i gitare koja je u izgradnji i koju vec mesecima ne mogu da zavrsim zbog nedostatka delova (kod nas su ili nenabavljivi ili PREESKUPI)Jedino sto sam kupio su pragovi ("Maricev Muzicki Servis"-15 eura)i Kluson civije ("Control sound" Novi Sad-oko 40 eura)ImageImage
Pozdrav!
Drago mi je da cemo imati jos jednog majstora na forumu.
Sto se narucivanja sa neta tice, imali smo neke teme koje se konkretnije bave ovom problematikom, potrazi tu i tamo. Vidi i temu korisnika NikolaNis, on je dosta narucivao za svoju prvu hand made gitaru.
Ja sam stalno nesto planirao da narucujem, ali nikako da se uozbiljim oko ovoga, pa ni ne mogu da ti dam neke bitnije informacije iz prve ruke.

Jako mi se dopada tvoj telac, odlucan rad! Srecno za nadalje.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 11 Mar 2009, 14:19

Pošto me je sirac-šunka prozvao evo sam da ti i odgovorim jer sam naručivao delove i sa stewmac-a i sa guitarfetish-a.

Pre svega moram da pohvalim ovog Telca koji je u fazi izrade, jako lepo... :D

Kao prvo nadam se da imaš kreditnu karticu (Visa, Master Card...), ako imaš onda je sve jako lako. Odeš na sajt, lepo izabereš delove koje želiš i ubaciš ih "u korpu", popuniš podatke o sebi i popuniš podatke vezane za svoju kreditnu karticu. Tada ćeš videti i posebnu stavku u kojoj će ti pisati koliko njima još dodatno plaćaš za troškove slanja. Ako ti sve bude odgovaralo klikneš da se slažeš i dobićeš na svoj mail (onaj koji si tamo napisao) celu listu delova koju si naručio i potvrdu da će ti poslati. Naravno, odmah isti dan ili sledeći će ti sa kartice naplatiti ono što si poručio i ostaje ti da se strpiš 15-ak dana da ti poštar sve to donese.

Ja lično sam poštaru platio još samo 60-ak dinara kada mi je doneo paket kući. Kao što ti je rekao sirac-šunka, baci pogled na moju temu pa ima tamo slika i sa delovima koje sam naručivao.
Pozdrav i srećno u kupovini.

P.S. Možeš li, molim te, da objasniš kako si uradio ovaj logo na glavi gitare... Hvala unapred.

Seller

Post by Seller » 13 Mar 2009, 11:07

P.S. Možeš li, molim te, da objasniš kako si uradio ovaj logo na glavi gitare... Hvala unapred.[/quote]

Logo "Seller" na headstocku mog telecastera sam uradio na providnoj PVC foliji.U Corelu sam pripremio svoj "fenderoliki" logo, a zatim sam odneo prijatelju koji se bavi stampom da mi to "isprintuje" na foliju (prijatelj ima ima neku profi hi-tech masinu za stampu na ogromnim formatima (za bilborde) , pa sam cekao par meseci da "odradi ovu sicu" za mene).Ne pokusavajte ovo da radite obicnim laser-printerom (kao sto sam ja hteo u pocetku) jer laserci prilikom stampe oslobadjaju visoku temperaturu koja bi istopila foliju i upropastila sam printer.
Medjutim, iako na mojoj foografiji logo izgleda OK, to mi je samo privremeno resenje (zalepljen je preko laka i nameravam da ga kasnije skinem) jer je folija predebela i ivice su veoma izrazene, pa ne bi pomoglo ni 20 slojeva laka preko.Resenje je ili sito-stampa (opet smaranje i moljakanje prijatelja stampara) ili nabavka tzv Decal papira, sto nas opet dovodi do problema kupovine preko NET-a.Ovom prilikom bih zamolio nekoga ko eventualno prodaje Decal papir da mi se javi, a ne bi bila losa ideja da nas nekoliko narucimo paket Decal papira koji obicno sadrzi 20-25 listova A4 formata, a jedan ili dva lista su dovoljni za oho-hooo gitara.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 13 Mar 2009, 12:43

Evo ja bih rado sa tobom naručio decal papir, tako da samo kažeš gde ima na netu da se nađe i za koju lovu. Ako može da se naruči karticom ja ću ga kupiti i onda ti poštom poslati polovinu a ti meni možeš na moj račun u banci uplatiti pare, nema frke. Ako bi se još neko pridružio samo napred.

Samo mi reci kako se štampa na tom decal papiru, da li može ink-jet ili opet mora neka specijalna mašina? U kom programu moram da napravim logo, može li obično u Wordu na primer?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 13 Mar 2009, 15:23

NikolaNis wrote:Evo ja bih rado sa tobom naručio decal papir, tako da samo kažeš gde ima na netu da se nađe i za koju lovu.
Modelari. Avio-modelarske radnje, modeli vozova... Naši modelari to zovu "dekal papir" i "izrada dekala", tako da možete da se raspitate na modelarskim forumima.

Ja sam od dekal papira morao da odustanem - užasno je skup jer se može zloupotrebiti (za izradu falsifikata), pa ga je teško i uvesti, koliko sam razumeo. No, moje rešenje (nalepnice) ne može da vam bude od koristi iz istih razloga koje je Seller naveo (predebela folija). Jedino da radite kao što modelari ponekad rade (brusite ivice nalepnica dremelom, kako bi prelaz bio neprimetan).

Moguće opcije - graviranje laserom na drvetu (kao što rade oni koji prave HiFi pojačala) ili graviranje loga direktno u glavu gitare.

dweezil

Post by dweezil » 13 Mar 2009, 23:37

lepo je videti radjanje jednog lepog tele-a, svaka chast matori. :D

Seller

Post by Seller » 14 Mar 2009, 13:53

NikolaNis wrote:Evo ja bih rado sa tobom naručio decal papir, tako da samo kažeš gde ima na netu da se nađe i za koju lovu. Ako može da se naruči karticom ja ću ga kupiti i onda ti poštom poslati polovinu a ti meni možeš na moj račun u banci uplatiti pare, nema frke. Ako bi se još neko pridružio samo napred.

Samo mi reci kako se štampa na tom decal papiru, da li može ink-jet ili opet mora neka specijalna mašina? U kom programu moram da napravim logo, može li obično u Wordu na primer?
Postovani kolega Nikola, drago mi je da si se javio, a koliko sam video na forumu ti si vec uspesno narucivao stvari putem interneta.Dakle, saljem ti link ka sajtu sa koga se moze naruciti "Laser water slide decal paper" http://www.craftycomputerpaper.co.uk/DisplayCart.asp (ako neko zna neki bolji i povoljniji, neka javi).Oni prodaju deset listova formata A4 za nekih 16 eura+ 4e za postarinu sto znaci da za 20e dobijemo po pet listova, sto je dovoljno za najmanje stotinak "logoa", odnosno gitara (a ja tesko da cu za dva zivota napraviti toliko).
Nacin na koji se papir koristi je sledeci: prvo treba uraditi graficko resenje logo-a u nekom programu tipa Corel, Ilustrator Photoshop... a zatim ga odstampati na Decal papir. Ovaj koji bi smo narucili pedvidjen je za laserski stampac, ali mislim da moze i Inkjet-om (medjutim, inkjet je lose resenje jer se stampa moze razmrljati ili istopiti u daljem procesu aplikovanja logoa na gitaru).
Kada je stampa gotova (i suva) logo treba izrezati ostrim makazama milimetar-dva oko ivice i potopiti neko vreme (par minuta) u mlaku vodu.U vodi ce se razdvojiti tanak providni sloj (zelatinozna masa debljine petnaestak mikrona) na kome je stampa, od glatke papirne podloge, odnosno voda ce dozvoliti da pomocu prstiju stampani sloj pazljivo sklizne sa papira na zeljeno mesto (konkretno na headstock gitare).Visak vode nezno treba odstraniti vatom ili mekom krpicom i ostaviti da se osusi.Posto je folija vrlo tanka i zelatinozna, ona ce se zalepiti za headstock.Napominjem da pre nanosenja Decala.headstock treba tanko lakirati jer nece dobro "uhvatiti" za golo drvo.Kad se potpuno osusi od vode preko Decala prelekirati nekoliko slojeva laka (prvi sloj pazljivo i vrlo tanko) -i to je to.
Dakle, Nikola, jedva cekam da papir stigne, a ja cu ti platiti kako se dogovorimo.Mogli bismo i da se nadjemo negde u Beogradu (ja sam iz Loznice) ili gde tebi odgovara.
Unapred hvala na saradnji

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Mar 2009, 14:05

Seller wrote:..."Laser water slide decal paper"...
Ispravljen link: http://www.craftycomputerpaper.co.uk/pr ... tcatid=178

Ovaj model papira, kažu, ne traži fiksaciju mastila posle štampanja (http://www.craftycomputerpaper.co.uk/co ... ctions.pdf), ali mnogi modeli papira to traže, tako da ne zaboravite da poručite sealant ako to papiru za kojeg ste se odlučili treba.

Seller

Post by Seller » 15 Mar 2009, 01:18

Da, na ovom linku (hvala na ispravci) se nalazi stranica za narucivanje papira kome ne treba fiksacija akrilnim sprejom.Zaboravio sam u prethodnom postu da kazem da postoje dve vrste papira : beli (white) i transparentni (clear).Naravno za nase potrebe treba uzeti ovaj drugi, providni.

Seller

Post by Seller » 18 Mar 2009, 00:35

NikolaNis, zasto se ne javljas?!?
Mislio sam da cemo da podelimo kupovinu jer svakom po 10 listova Decal-a moze da posluzi bar nekoliko godina.Ti si se sam ponudio da zajedno kupimo Decal papir i da podelimo troskove.Pogotovu sto vec imas racun u banci i pozitivna iskustva sa narudzbama iz inostranstva.Ako nisi zainteresovan, ja cu sam naruciti papir, svakako na njega necu platiti, carinu jer pretpostavljam da ce stici u koverti kao pismo ili katalog.Jedino mi je smor sto moram otici u banku da otvorim racun, a to sto sam objasnio kako se Decal koristi valjda nije razlog da mi se sada ne javljas, jer ja svakako nisam otkrio toplu vodu onima koji za nju nisu znali, pa im sada vise nisam potreban.U svakom slucaju, hvala na inicijativi.Sutra narucujem papir.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 18 Mar 2009, 08:54

Ja se izvinjavam što nisam brže odgovorio, imaš PP sa objašnjenjem...

Seller

Post by Seller » 19 Mar 2009, 13:42

Ma nemas razloga da se izvinjavas, nego sam ja nestrpljiv kad me nesto interesuje, pa bih odmah da probam (iako mi realno nije "frka").Svakako cu opisati svoja iskustva sa Decal-om cim ga dobijem i upotrebim.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 20 Mar 2009, 08:59

Potpuno te razumem, znam kako je to kad si nestrpljiv, takav sam i ja :)
U svakom slučaju se nadam da ćeš uspeti u svojoj nameri, a taman ćemo i svi mi ovde videti kako to čudo od decal papira radi... :ziveli:

Post Reply