NikolaNis wrote:Evo ja bih rado sa tobom naručio decal papir, tako da samo kažeš gde ima na netu da se nađe i za koju lovu. Ako može da se naruči karticom ja ću ga kupiti i onda ti poštom poslati polovinu a ti meni možeš na moj račun u banci uplatiti pare, nema frke. Ako bi se još neko pridružio samo napred.
Samo mi reci kako se štampa na tom decal papiru, da li može ink-jet ili opet mora neka specijalna mašina? U kom programu moram da napravim logo, može li obično u Wordu na primer?
Postovani kolega Nikola, drago mi je da si se javio, a koliko sam video na forumu ti si vec uspesno narucivao stvari putem interneta.Dakle, saljem ti link ka sajtu sa koga se moze naruciti "Laser water slide decal paper"
http://www.craftycomputerpaper.co.uk/DisplayCart.asp (ako neko zna neki bolji i povoljniji, neka javi).Oni prodaju deset listova formata A4 za nekih 16 eura+ 4e za postarinu sto znaci da za 20e dobijemo po pet listova, sto je dovoljno za najmanje stotinak "logoa", odnosno gitara (a ja tesko da cu za dva zivota napraviti toliko).
Nacin na koji se papir koristi je sledeci: prvo treba uraditi graficko resenje logo-a u nekom programu tipa Corel, Ilustrator Photoshop... a zatim ga odstampati na Decal papir. Ovaj koji bi smo narucili pedvidjen je za laserski stampac, ali mislim da moze i Inkjet-om (medjutim, inkjet je lose resenje jer se stampa moze razmrljati ili istopiti u daljem procesu aplikovanja logoa na gitaru).
Kada je stampa gotova (i suva) logo treba izrezati ostrim makazama milimetar-dva oko ivice i potopiti neko vreme (par minuta) u mlaku vodu.U vodi ce se razdvojiti tanak providni sloj (zelatinozna masa debljine petnaestak mikrona) na kome je stampa, od glatke papirne podloge, odnosno voda ce dozvoliti da pomocu prstiju stampani sloj pazljivo sklizne sa papira na zeljeno mesto (konkretno na headstock gitare).Visak vode nezno treba odstraniti vatom ili mekom krpicom i ostaviti da se osusi.Posto je folija vrlo tanka i zelatinozna, ona ce se zalepiti za headstock.Napominjem da pre nanosenja Decala.headstock treba tanko lakirati jer nece dobro "uhvatiti" za golo drvo.Kad se potpuno osusi od vode preko Decala prelekirati nekoliko slojeva laka (prvi sloj pazljivo i vrlo tanko) -i to je to.
Dakle, Nikola, jedva cekam da papir stigne, a ja cu ti platiti kako se dogovorimo.Mogli bismo i da se nadjemo negde u Beogradu (ja sam iz Loznice) ili gde tebi odgovara.
Unapred hvala na saradnji