CROSS handmade guitars (Telci)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
NikolaNis
MF veteran

Re: CROSS handmade guitars (Telci)

Post by NikolaNis » 23 Aug 2010, 00:33

Eto mene posle dugooo vremena :cao: .

Nemojte da mislite da sam bio lenj nego su mi se desile neke totalno neplanirane stvari tokom rada na gitari. Kako što ste videli lepo sam ja nju ofarbao u plavo, potom i lakirao. Onda je sledilo čekanje od mesec dana da se nitro lak dobro osuši i stegne, prošlo je i to. Možete da zamislite kako mi je bilo dok sam nestrpljivo čekao ::ranting:: . I tako je došao dan i za šmirglanje vodenom šmirglom, nekoliko dana sam utrošio na vrat i telo, sve redom šmirgle: 800, 1000, 1200, 1500 i 2000. Tu već prilično lepo sve sija. Ali pošto je ovo ozbiljna gitara koja će, nadam se naći kupca, ja se tu lepo bacim na poliranje polir pastom bez silikona i nastavkom za poliranje. Posle toga gitara je bila kao ogledalo, ali bukvalno. Njena tamna boja je još više pojačala taj efekat. ja srećan kao malo dete :D ...

A onda posle par dana :( , izgleda da kantica završnog laka nije bila u redu i lak je lagano krenuo da puca, pojavile su se crtice po površini, užasss :cry:

Onda sam ukapirao šta je glavni problem, uvek kada se u poslednjem trenutku predomislim oko nečega zjbem se. Tako je bilo i sad, ko se seća ja sam rekao da će gitara biti bela a u samoj prodavnici sam se odlučio za plavu boju. Shvatio sam to kao znak odozgo... :bow:

Bacim se na šmirglu, ogulim sve slojeve laka, boje i podloge (ne pitajte kako je to zanimljiv posao) i onda ponovim sve postupke (osnosvni lak, boja, završni lak, čekanje mesec dana, šmirglanje, poliranje) samo sada dođem do ovog rezultata :)

Image

Ko pažljivije pogleda videće u rupama za magnete još malo tragova plave boje, valjda ne smeta ništa...

I sad malo pokazivanja čivija i pokušaj da vam dočaram kako je vrat poliran, obratite pažnju na odraz čivija na glavi gitare...

Image Image

Evo kako izgleda polirano telo gitare...

Image Image

I za kraj dve slike u totalu, jedna sa i druga bez blica, vi odaberite koja je bolja...

Image Image

Sledećih dana ću raditi na pravljenju nut-a, povezivanju elektronike i završnim detaljima. Nadam se da će uskoro da zasvira i da se nekom dopadne. Pozdrav svima od mene... :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 Aug 2010, 00:36

Sto bi rekli, ko menja kenja. :)

Ovo izgleda odlicno. Svaka cast.
Jedino pickguard treba da se zameni. :D

Stanko

Post by Stanko » 23 Aug 2010, 09:38

+1 za masku :) po meni bi ovde lepo sela ovako neka
Image
I sledeci put obavezno ostavi malo da se providi boja :) mada opet nikad nisam voleo bele gitare :ziveli: :ziveli:
Ali odlican rad, opet ;)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Aug 2010, 09:45

Hvala obijuci na komentarima i pohvalama. Cenim vaše savete vezane za pickguard ali meni se ova kombinacija baš dopada, to sam od samog početka planirao (a onda sam se pravio pametan i kupovao plavu boju ::ranting:: ). Možda će novi vlasnik gitare hteti sam da promeni pickguard, ostaviću njemu tu odluku, nije skupa investicija u svakom slučaju.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 23 Aug 2010, 16:52

bas lepa gitara, svaka cast! Sto se tice pickguarda pored ovog braon, mislim da bi lepo isao i mint green :) :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 Aug 2010, 17:02

Guitar_thrill wrote:mint green :) :ziveli:
Upravo to bih ja stavio. :)

Ili ovo:
http://www.guitarfetish.com/Telecaster- ... _1229.html#

Ali mint sa belom gitarom i maple vratom mi je nenad\ebiv.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Aug 2010, 18:43

Izgleda fantastično! Ipak je bolje ovako u beloj boji.

andrej]

Post by andrej] » 23 Aug 2010, 19:21

mint green bi bio savrseno resenje. i meni je prvo pao ovaj kao pozuteli, ali mint green je mnogo bolji!

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 24 Aug 2010, 02:24

Prelepa gitara...ja bih tu crnu masku nabio, mada i ona tortoise mi je ok...ma u principu nije ni mnogo bitno...hocemo audio! :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 24 Aug 2010, 08:38

Lako ćemo da rešimo problem, naručite ljudi po jednu belu gitaru od mene i ja ću da stavim pickguard po vašoj želji. Ma i za boju ćemo da se dogovrimo. :D :ziveli:
Hvala vam što pratite temu i komentarišete, zaista su mi komentari forumaša bitni jer mi kazuju da li sam na dobrom putu ili ne. Kao što sam napisao ostaje ovakav pickguard, a ako se neko zainteresuje da je kupi on će ga lako promeniti.
Zvučnog zapisa će biti kada gitaru kompletiram i kada pronađem nekoga ko ima opremu na kojoj bi mogao da se uradi neki pristojan snimak, a bilo bi lepo da taj neko ume i dobro da barata gitarom, ja svojim sviračkim umećem ne bih baš mogao da pokažem šta sve može da se uradi sa ovom gitarom :hide: .

Vaske023

Post by Vaske023 » 24 Aug 2010, 14:42

Svaka cast,jako ti je lep telac :D !
Stanko wrote:+1 za masku :) po meni bi ovde lepo sela ovako neka
Image
:1: :)
:ziveli: !!!

oboss

Post by oboss » 24 Aug 2010, 14:51

mnoooogo lep instrument. nadam se da ce brzo naci zadovoljnog kupca. a za picguard si u pravu ako musterija bude insistirala na nekoj boji ti je ugradi to je barem lako. a inace meni je cool i sa belom.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 25 Aug 2010, 09:31

Hvala i vama dvojici na pohvalama. Pickguard i boja gitare su stvar ukusa, ja sam ovo pravio prema nekoj mojoj ideji. Najviše bih voleo da se javi neko ko želi da mu napravim gitaru i sam kaže koju boju hoće, kakav pickuard, koji hardwear, koji oblik gitare i onda lagano krenem od početka prema njegovim željama. Naravno i vrat je nešto što se kod ručno rađenih gitara pravi prema ukusu kupca.
U svakom slučaju, primam porudžbine i sve se lako da dogovoriti... :)

vlobrk

Post by vlobrk » 25 Aug 2010, 13:11

@Nikola a cena?

Mozda se pominje negde ranije u temi ali ja nisam uspeo da nadjem.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 25 Aug 2010, 13:45

Ako si zaista zainteresovan piši mi privatnu poruku, cena je po mom mišljenju jako korektna i pristupačna ako se uzme u obzir da je ručno rađen instrument. Odlučio sam da budem skroman na početku, neka krene posao... :)

Post Reply