vrat>
meni se licno vise svidja bukva pod rukom nego jasen. ima manje pore, gusta je. ja sam vrat samo uljio i meni tako savrseno odgovara. mogao bi i da izlaminiras vrat iz par komada, sigurnosti radi, a i estetike. ja to planiram za sledecu. (jednog dana)
telo>
ako zelis da pravis klasican oblik gitare, ne bih preporucio bukvu zbog specificne tezine, ali ako hoces malo da stanjis i izoblikujes telo, onda moze. bass, bariton, sta god. ja sam naprimer pravio 3D model gitare na kompu i proracunavao zapreminu, i na osnovu toga dosao do zakljucka da mogu da smanjim telo dovoljno da ne bude tesko kao tuch. Ova gitara je teska maaalo manje od prosecnog alder fendera.
sustain>
mislim da na sustain presudni uticaj ima kvalitet zica, konstrukcija i preciznost ugradnje "bridge"-a i opsti kvalitet izrade (citaj - dobri spojevi lepljeni ili srafljeni).
da se sad ne bih uplitao u tonske karakteristike raznih vrsta drveta, recimo samo da ja nisam bio razocaran, niti bilo ko ko je do sad uzivo video, probao ili cuo moje gitare. Mnogo toga zavisi od preferenci i predubedjenja, Mnogo toga zavisi da li samo slusas ili i drzis instrument u ruci. Mnogo toga je u prstima.
Ako zelis i sanjas fendera ili gibsona, neces dobiti istu stvar. Ono sto mogu da kazem je da meni bukva u rukama deluje vrlo zivo i "prirodno"; sta god to moze da znaci nekom drugom.
e, sad>
naravno, obrati paznju na to kakvi su ti ti komadi drveta, nekad hoce da se cepa po godovima ako se jos uvek susi. Nije svaki komad drveta pogodan za instrument, sve jedno da li je bukva, mahagoni, javor, bubinga, wenge, orah ili ...
ako se resis da radis gitaru od bukve (bar delimicno) postuj na forumu rezultate, pozitivne ili negativne.
bice praceno.