michabass wrote:
Voleo bih da ovo možeš da objasniš... ima li nekog zdravorazumskog objašnjenja za taj fenomen ili ćemo se zadržati na ""migraciji amorfnih mikrostruktura..."?
Ma nema tu nikakve magije nego čista nauka.
Iskreno i ja bih voleo da objasnim ali mi nekako ne ide

.
Tvrdnja o amorfnim strukturama je izazvala sprdnju (nisam čak ni siguran koliko ljudi ovde zna šta u stvari znači amorfno agregatno stanje) a u stvari to je suština stvari kod starenja i USVIRAVANJA instrumenta.
Takve (amorfne) strukture se nalaze i u ćelijama drveta i u medjućelijskom prostoru (kod smreke je to npr. kalafonijum i sl.) i, ma koliko drvo izgledalo zdravo i pogodno za izradu instrumenta, one su uglavnom neravnomerno rasporedjene što će kao posledicu imati loš izbalansiran odnos tonova, slab sustein...kod gotovog instrumenta.
Jednostavno drvo neće oscilovati (davati dobar odgovor na oscilaciju žice) kako treba. Sviranjem (ili metodama koje je Rocket opisao) dolazi do ravnomernijeg rasporedjivanja (migracija) tih (amorfnih) struktura pa se tako i drvo tonski bolje ponaša. Ponavljam, to se naročito primeti kod akustičnih instrumenata ali se da primetiti i kod električnih.
Ozbiljnih naučnih radova ima koliko hoćeš. Treba samo pronaći neku ozbiljniju (ali zaista ozbiljnu) literaturu o gradnji instrumenata (violina, tambura - pa i električnih gitara) gde je sve ovo mnogo detaljnije opisano.
Majstorske violine npr. prave se potpuno ručno (bez zagrevanja drveta mašinama - što može poremetiti amorfne strukture kao i ćelijsku strukturu) a gde kod je potrebno kopanje (kod tambura npr) uvek je bolje uraditi starinski - dleto i čekić - nego glodalicom. Udaranjem i kopanjem dleta se postiže upravo MIGRACIJA struktura koje otežavaju poželjno vibriranje drveta (to se vidi i po ceni kopanih i mašinski radjenih instrumenata ali se naročito čuje kada se uporede - jer razlika je drastična bez obzira od kog su drveta radjeni).
Dakle ima mnogo naučnih radova, iskustva graditelja, literature i radi se o stvarima koje nisu nikakva tajna a kamoli magija.
U principu, moje mišljenje je, da kad vam je instrument dopao šaka, treba ga svirati (i svirati) ne opterećujući se ovakvim stvarima.