Drvo gitare propada ili se poboljšava s vremenom?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

michabass

Re: Drvo gitare propada ili se poboljšava s vremenom?

Post by michabass » 22 Dec 2009, 00:28

DV wrote:...Što se instrument više svira zvučaće bolje bez obzira da li je od starog ili novog drveta...
Voleo bih da ovo možeš da objasniš... ima li nekog zdravorazumskog objašnjenja za taj fenomen ili ćemo se zadržati na ""migraciji amorfnih mikrostruktura..."?
Ima li nekih A-B slepih testova koji nedvosmisleno dokazuju takve trdnje? Ima li nekih ozbiljnih naučnih radova? Ima li ičega?
Neće valjda ovo da preraste u jedan od onih threadova o "usviravanju" i sličnim magijskim ritualima?

Bozha

Post by Bozha » 22 Dec 2009, 01:38

DV wrote:...Što se instrument više svira zvučaće bolje bez obzira da li je od starog ili novog drveta...
Amin!!!

Kad sam uzeo bas, delovao je od ok drveta, al zvuk nikakav, stalno neki pogresni tonovi, stalno van takta, strasno ga bilo slusati... Al evo, sto ga vise sviram stvarno sve bolje zvuci. Ako nastavi ovako da napreduje, jos koju godinu i bice profi instrument od njega! :obrve:

DV

Post by DV » 22 Dec 2009, 10:02

michabass wrote:
Voleo bih da ovo možeš da objasniš... ima li nekog zdravorazumskog objašnjenja za taj fenomen ili ćemo se zadržati na ""migraciji amorfnih mikrostruktura..."?
Ma nema tu nikakve magije nego čista nauka.
Iskreno i ja bih voleo da objasnim ali mi nekako ne ide :lol: .
Tvrdnja o amorfnim strukturama je izazvala sprdnju (nisam čak ni siguran koliko ljudi ovde zna šta u stvari znači amorfno agregatno stanje) a u stvari to je suština stvari kod starenja i USVIRAVANJA instrumenta.
Takve (amorfne) strukture se nalaze i u ćelijama drveta i u medjućelijskom prostoru (kod smreke je to npr. kalafonijum i sl.) i, ma koliko drvo izgledalo zdravo i pogodno za izradu instrumenta, one su uglavnom neravnomerno rasporedjene što će kao posledicu imati loš izbalansiran odnos tonova, slab sustein...kod gotovog instrumenta.
Jednostavno drvo neće oscilovati (davati dobar odgovor na oscilaciju žice) kako treba. Sviranjem (ili metodama koje je Rocket opisao) dolazi do ravnomernijeg rasporedjivanja (migracija) tih (amorfnih) struktura pa se tako i drvo tonski bolje ponaša. Ponavljam, to se naročito primeti kod akustičnih instrumenata ali se da primetiti i kod električnih.
Ozbiljnih naučnih radova ima koliko hoćeš. Treba samo pronaći neku ozbiljniju (ali zaista ozbiljnu) literaturu o gradnji instrumenata (violina, tambura - pa i električnih gitara) gde je sve ovo mnogo detaljnije opisano.
Majstorske violine npr. prave se potpuno ručno (bez zagrevanja drveta mašinama - što može poremetiti amorfne strukture kao i ćelijsku strukturu) a gde kod je potrebno kopanje (kod tambura npr) uvek je bolje uraditi starinski - dleto i čekić - nego glodalicom. Udaranjem i kopanjem dleta se postiže upravo MIGRACIJA struktura koje otežavaju poželjno vibriranje drveta (to se vidi i po ceni kopanih i mašinski radjenih instrumenata ali se naročito čuje kada se uporede - jer razlika je drastična bez obzira od kog su drveta radjeni).
Dakle ima mnogo naučnih radova, iskustva graditelja, literature i radi se o stvarima koje nisu nikakva tajna a kamoli magija.
U principu, moje mišljenje je, da kad vam je instrument dopao šaka, treba ga svirati (i svirati) ne opterećujući se ovakvim stvarima.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 22 Dec 2009, 12:07

http://www.octaman.com/raygun/boogie.html

Ne mogu da nadjem ninakakv link onog tipa iz Slavonije koji je pre 25 godina nasao stablo javora (u mulju na dnu reke, potpuno mikrobioloski ocuvano) isto 3000 gidina staro. Taj je pravio slavonske narodne instrumente ali i klasicne gitare, mislim da je jedna od tih zavrsila kod Segovije kao poklon. Javor je bio potpuno suv (u mulju) i potpuno crn. Fenomenalno je izgledalo, bilo na televizoRu.

michabass

Post by michabass » 22 Dec 2009, 13:56

Ne znam što se pominju Stradivari i violine? Poznato je i objavljeno u naučnim radovima da je zvuk tih akustičnih instrumenata takav kakav je baš zahvaljujući mikrobiološkom propadanju strukture drveta u kombinaciji sa jedinstvenim premazima. Zaključak te priče je da "propadanje" i nije tako loša stvar! :facepalm:
Ono što je primenjivo na akustične gitare i violine ne pije vodu kod solid body instrumenata. Akustične gitare su iznutra nezaštićene premazima pa je stoga uticaj sredine neuporedivo veći na njih nego na električne gitare.

maaa....

Ceo ovaj thread mi miriše na ono: ajde sad još malo da mutimo vodu i da pletemo bajke oko svih onih starih instrumenata koji su tako traženi... a što? pa da bi bili još traženiji i da bi mutivode mogle da im i dalje u nebesa dižu cenu...
Treba napraviti razliku izmedju dobrog instrumenta i lošeg instrumenta, ko što neke reče ovde, loš instrument s vremenom ostaje loš, a dobar je bio dobar i kad je izašao iz radionice.

Treba svirati a ne mrsiti mu*a po forumima...
DV wrote:...U principu, moje mišljenje je, da kad vam je instrument dopao šaka, treba ga svirati (i svirati) ne opterećujući se ovakvim stvarima.
- potpisujem!

aj pa tako...

:ziveli:

ness

Post by ness » 22 Dec 2009, 14:37

Bozha wrote:
Amin!!!

Kad sam uzeo bas, delovao je od ok drveta, al zvuk nikakav, stalno neki pogresni tonovi, stalno van takta, strasno ga bilo slusati... Al evo, sto ga vise sviram stvarno sve bolje zvuci. Ako nastavi ovako da napreduje, jos koju godinu i bice profi instrument od njega! :obrve:

Nije to do instrumenta,logicno je da sto vise sviras(vezbas),rezultati tvog muziciranja budu sve bolji.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 22 Dec 2009, 14:38

:hide:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 22 Dec 2009, 14:49

I tako je Bozha postao pametniji nego sto je bio pre toga dana, utorka Decembra 22, 2009 tacno u 15:37... :bambi:

ness

Post by ness » 22 Dec 2009, 14:56

sirac-šunka wrote:I tako je Bozha postao pametniji nego sto je bio pre toga dana, utorka Decembra 22, 2009 tacno u 15:37... :bambi:
Neznam za tebe,ali ja ovu temu shvatam kao zajebanciju,mozda sam trebao da stavim zelenog smajlija da bi me neki shvatili !Evo, :mrgreen:

Sava

Post by Sava » 22 Dec 2009, 16:24

A da li znate da na našim prostorima postoje seoske kuće pokrivene drvenim crepovima (izvinjavam se što ne znam izvorni naziv pokrivke) koji traju već više od 100 godina? Hoću ovim da kažem da je sigurno da drvo može da potraje čak i u lošim vremenskim uslovima.

Inače ne razumem se u drvo i njegovu strukturu i nemam pojma šta se vremenom događa unutar istog, ali znam više profesionalnih gitarista sa višedecenijskim stažom koji uglas tvrde da su stari instrumenti bolji i da vremenom dobijaju na tonskom kvalitetu. Nedavno sam pročitao da ćemo uskoro svi imati violine Stradivarijevog kvaliteta jer su stručnjaci pronašli način veštačkog starenja akustičnog drveta uz pomoć nekakvih gljiva. Pisalo je da je rađen i slepi test u kojem je jedna nova violina obrađena tim postupkom ocenjena bolje od starog originala. Ako je verovati ovome i mojim prijateljima nešto zaista pozitivno se događa starenjem akustičnog drveta.

dweezil

Post by dweezil » 22 Dec 2009, 16:36

Sava wrote:A da li znate da na našim prostorima postoje seoske kuće pokrivene drvenim crepovima (izvinjavam se što ne znam izvorni naziv pokrivke) koji traju već više od 100 godina? Hoću ovim da kažem da je sigurno da drvo može da potraje čak i u lošim vremenskim uslovima.
да није ћерамида?! :)

da i ja sam cuo to za tretiranje drveta u cilju vestackog starenja i poboljsanja sounda. Pa sto da ne :)

Sava

Post by Sava » 23 Dec 2009, 09:13

Sava wrote:A da li znate da na našim prostorima postoje seoske kuće pokrivene drvenim crepovima (izvinjavam se što ne znam izvorni naziv pokrivke) koji traju već više od 100 godina?
Jedna vrsta drvene pokrivke krova zove se šindra: "Šindra je dosta specifičan pokrov. U suštini to je drveni crep. Ispod ide konstrukcija jako slična kao za crep (znači rogovi i poprečne letve) na koju se šindra prikiva. Zahteva veliki pad krova, i specifična je za planinske krajeve.
Pravi se od borovine, koja se cepa, dosta specifičnom sekiricom. Sekirica ima dosta dugačko sečivo (reda 25-30cm), koje viri "napred" i koje je pomaknuto u jednu stranu".

Ko kaže da se na MF priča samo o gitarama i digitaliji :D !?

dweezil

Post by dweezil » 23 Dec 2009, 13:52

a da ćeramida je od cigle nije drveni, lapsus lingvi :)

Post Reply