MFGC11 - Aleksej

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: MFGC11 - Aleksej

Post by Funkomat » 04 Jul 2011, 11:35

:1:
ali onda prvo nabavi magnete jer ova varijanta ne izgleda lepo ako rupa nije bas, bas precizno odradjena.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 15 Jul 2011, 20:55

NAstavljamo u istom ritmu i na preko 40 stepeni... :) :oops: :cry:

Pre nekog vremena konacno sam zalepio dva dela koja prave bazu za telo i neki dan sam konacno napravio telo. (Onoliko koliko je do masine, dalje rucno, ali to kasnije) Problem je bio sto mi glodalo ide samo do dubine od 20-25mm, a telo je debelo 40 mm. Pa sam odradio prednju stanu, pa zatim okrenuo materijal i odradio zadnju stranu. Bilo mi je malo frka da li ce konture da se poklope, ali ispalo je super, pogresio sam za menj od 1 mm. ;)

Prednja strana:

Image

Image

Zadnja strana

Image

KAda se izvadi:

Image

Image

Image

Ovde se vidi trag prosecanja sa jedne i druge strane. Dosta je dobro ispalo:

Image

Dakle kao sto se vidi, na delovima gde jos treba da se skine mnogo materijala, sa zadnje strane, tamo gde dodje telo (gitariste :D) i sa prednje gde dodje ruka, sam skinuo stepenasto materijal, da imam pravac kuda treba dalje da skidam, pa ce posle biti malo smirglanja, itd. ;)

Proba sa vratom! :)

Image

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 15 Jul 2011, 21:02

Danas sam i vrat skoro zavrsio, sto se tice masinskog dela!

Zljeb za sipku:

Image

Opet "stepenasto" stanjivanje, koje ce kasnije smirglom dobiti pravi luk.

Image

Cak sam i truss rod malo radio. Zavarena je plocica na kraj sipke sa navojem koja ce da drzi "kontru" a ima i rupicu kroz koju mogu da je usrafim u vrat, ne znam koliko se vidi.

Image

ETo to je to za sada:

Sledece je da napravim rupu za tu plocicu truss rod-a na vratu, i da napravim rupu sa druge strane vrata, kod glave, gde ce da bude vijak za stezanje. Mislim da onda nema vise masinskog rada. I jos ce trebati par letvica bukvalno sa kojima cu da zatvorim zljebove za zice na telu sa zadnje strane. Tako da dobijem te kanale zatvorene. I isto to da zatvorim truss rod, i onda je zavrseno sa masinom, dalje krece rucni rad! :)

Moram da priznam da sam jako nestrpljiv da zavrsim, jedva cekam da cujem kako ce da radi! :D

Randy

Post by Randy » 15 Jul 2011, 21:09

Alal vera djenka :ziveli:

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 15 Jul 2011, 21:28

Hvala, potrudio sam se! :)

Bas mi je bilo malo frka kada sam radio, odkud znam da li ce masina da uradi dobro ili da zas*re.... ::ranting:: A materijala vise nemam, ako bude greske. Ali ispalo je OK.

Zljeb za sipku u vratu sam posebno pravio da ima razlicitu dubinu, da bih dobuo efekat kao da je luk, video sam da je tako na stratu, ne znam da li sam potrefio... :?:

Ovo mi je bilo merilo:

Image

NA svakih 5 cm, je razlicita dubina, tako da formira luk.

E da a ovo je iz faze lepljenja! :)

Image

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 02 Aug 2011, 21:01

NAstavljamo dalje za iste pare... :)

Bio sam vredan ovih dana! :idea:

Napravio sam dodatke koji ce da zatvore spolja zljebove za zice sa zadnje strane gitare:

Image

Ako me shvatate sta hocu da kazem. Ubacuicu ih (kada ih jos malo stanjim smirglom) u one zljebove, zalepiti drvofiksom, i onda ize zavrsno smirglanje!

Dalje, napravio sam navrtku za truss rod. Odsekao sam glavu nekog manje vijka za imbus kljuc i navaro je (dobro ne ja :) )na navrtku M6 dugacku jedno 2 cm. Tako da imam dosta duzine za dotezanje, a ne treba mi mnogo prostora za recimo cevasti kljuc, nego zavrcem odvrcem imbusom! ;)

Image

Image

Naravno ostatak vara sam obrusio, pa se sada ne vidi. ;)

Dalje, konacno sam ukucao "tackice" u fret board.

Image

Image

Image

Precink 6 mm, precnik tackice je 5,9 i opet sam morao dobro da lupam cekicem da to udje kako treba. A posto je tesno, nisam nista lepio, mislim da ce to da ostane na svom mestu... Inace te tackice sam napravio od neke plastike, ploca debljine 6 mm, koja je nekako mutno/providna, ali posto sam ih ofarbao crnim sprejem, postale su skroz crne, mada od gore, sa spoljasnje strane nisu ofarbane, ta plastika je tako lepo providna da ispadne da su crne! :)

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 02 Aug 2011, 21:09

To je bilo pre par dana. Ali danas sam uradio veliki deo posla sa telom.

Konacno sam se odlucio da izravnam one "stepenike". A posto je to telo od jaaaako tvrdog drveta, odlucio sam se za ekstremnu metodu. (Naravno prvo sam probao da li moze) Uzeo sam bukvalno brusilicu sa polirkom (neko to zove lepeza) i sa time sam rucno brusio. Problem je sto je ona jako jaka i brza i jako intenzivno skida materijal, pa mora dobro da se pazi, da se ne pretera, jer kada jednom ode previse - nema nazad.... :o

Zadnja strana
Image

Image

Prednja strana
Image

Image

A onda dolazi malo finija obrada:

Image

Ona brusilica je super odradila posao, stvarno ustedeo sam jako puno, skinuo sam materijal za 15 minuta, a bez nje bih to radio ceo dan! Naravno, fora ja da polirka bude NOVA, ako je vec koriscena na metalu nekom recimo, za cega i sluzi, istupi se, izglaca se pa manje skida materijal i jako ga pali, samo malo ako se zadrzi na jednom mestu pocrni... :shock: Ali ako je nova nekoriscena, nema tih problema. ;) Iapk, ostavlja dosta neravnu povrsinu, pa je potrebno dalje ravnanje sledecom masinom koja se vidi na slici. ;) A sare od olovke sluze radi kontrole ravnosti. :)

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 02 Aug 2011, 21:15

Posto me je vec uhvatio stvartalacki zar, nastavio sam sa radom. Malo sam se nacio na fret board. :) KAda sam ga pravio na glodalici, pravio sam ga po sistemu stepenika, koji odgovaraju radijusu od 9", tako da skinem visak materijala, koliko toliko. Ali zeznuo sam se... Dok sam crtao koristio sam krug PRECNIKA 9" a ne poluprecnika... :( Tako da moram malo vise sredinu da skinem.... Tako da sam jos malo to radio, samo grubo, da krenem sa necim, a kasnije ce ti biti malo finije... Imam i sablon - kontrolnik kojim cu da kontrolisem....

Visak koji treba da skinem je oko 1,3 mm, sto nije malo... Sve bi bilo mnogo bolje da se u startu nisam zaeb... Ali nisam hteo da pravim drugi fret board, pokusacu da sa ovim izvucem stvar.

Image

Image

Image

A sam komad drveta je zalepljen za podlogu (neka ravna iverica) sa duplofanom! :XD: Mislim da je to odlicna ideja, jer inace kako god bih ga stegnuo, ne bih mogao da obradjuem taj stegnuti deo, jel tako! :idea:

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 02 Aug 2011, 21:26

Eto to je to. Nadam se da cu sto pre da zavrsim i ostatak te grube obrade, sto radim u firmi na pauzi i posle radnog vremena, pa da predjem na finu obradu, koju mogu da radim i kod kuce na terasi. Keva ce me ubiti... :XD: E onda dolazi sklapanje, proba prepravka....

Vec sam uocio neke probleme... :( Recimo deo vrata koji se oslanja na telo je ukrivo odradjen, na jendoj strani je deblji... :( To je zbog glodalice, ona super radi, ali sto nije idealno ravan i onda ovako sjeb... posao. Pa sam to rucno doradjivao i naravno sada to vise nbe lici ni na sta... Nema sanse da dobije 100% paralenost kako meni treba. Razmisljam da ubacim cak i tilt-screw da bih mogao da podesavam ugao vrata, video sam da neki stratovi to imaju.... Mada mi se ne svidja ideja.... :(

Image

Image

Drugi, trenutno najveci problem su mi pragovi... :( Ne mogu da nadjem Jumbo pragove. To jest, mozda bih i mogao, ali one recimo Jim Dunlop, koji su vec iseceni, ali oni su ravni... A hteo sam da izbegnem savijanje. Em nemam alat za to, a ne bih rucno, a i da imam onda bi bilo bolje da imam fretwire da savijam, jer je dugacka zica, a ovako kratko pragove... Mislim to mi je preporucio lik koji menja pragove. A nasao sam u Mix Musicu 3 komada fretwire-a, lepo savijeno, samo da ukucam, ali MEDIUM, a nekako su mi mali... :( Bas bih voleo da budu JUMBO...

Tako da ako neko iz Novog Sada ili okoline zna gde bih mogao da kupim neka se javi!! :) Zvao sam cak i neke u Bg, niko to nema, svi imaju kompelt vec isecenih, RAVNIH pragova... :( A to mi je priloicno hitno da vidim da li ce da ide to ukucavanje u fret board, da znam da li da pravim drugi, ili ovaj valja....

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 02 Aug 2011, 21:51

E da, napravio sam i probne poklopce za nazad, samo da vidim da li odgovara oblik i sve to... :)

Image

Image

I sve je OK, ali i tu imam problem. Malo su dublje ukopani pa ce tremolo da kaci svoj poklopac, ako ne smislim neku prepravku za to, ali o tom, potom...

SiskoMarcetic

Post by SiskoMarcetic » 02 Aug 2011, 21:59

Ovako nije zapinjo ni Alija Sirotanović
svaka čast na pregalaštvu i oprezno sa lepezom

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 02 Aug 2011, 23:09

Fino, fino, čovek bi pomislio da je gitaru lako napraviti, zapravo... :)

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 05 Aug 2011, 11:24

SiskoMarcetic wrote:Ovako nije zapinjo ni Alija Sirotanović
svaka čast na pregalaštvu i oprezno sa lepezom
Hehe, mene kada uhvati manija ne znam da stanem! :) Da je do mene, radio bih od ujutru do uvece i zavrsio bih je vrlo brzo.... :D
sirac-šunka wrote:Fino, fino, čovek bi pomislio da je gitaru lako napraviti, zapravo... :)
MA ima hiljadi tako nekih sitnica, bas zato hocu da prikazem sve to da se vidi sta sve moze da snadje graditelja gitare! :D MAda i ja sam sam sebi zakomplikovao neke stvari nepotrebno :roll: ali sta je tu je.

Cilj mi je da sto pre zavrsim mehanicki deo, da moze da se sastavi i da "svira" a posle cu za farbanje vec lakse i za elektroniku, to mogu i kod kuce, a ovo ostalo moram u firmi, a ne znam dokle cu jos raditi... :roll:

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 02 Sep 2011, 14:38

Evo malo dok se smaram kod kuce, jer nisam trenutno u mogucnosti da radim par slika da okacim od pre, sta sam radio a nisam prezentovao... :)

Krenulo je i rucno smirglanje fretboarda...
Image

Image

A ovo je pomagali koje sam napravio da bi mi pomoglo, ali nazalost, nije bas islo sve kako sam zamislio... Bice ovde jos mnogo kompromisa... :?
Image

Opet sam malo iskoristio CNC glodalicu, kada mi je vec pri ruci da naravim rupu za navrtku za micro tilt...
Image

Image

Ovo je vec rucni rad, brusilicom... :XD:
Image

Zadnja strana...
Image

Idemo dalje... Nazalost, svojom nepaznjim, a i neznanjem, malo sam raz*ebo otvor gde je trevalo da dodje navrtka za truss rod,... Pa posto bi verovatno "upala" unutra prilikom eventualnog pritezanja, smislio sam nesto sto se nadam da ce da popravi stetu...

Naprvio sam prorez, i posebno elipsasto oblikovanu platnu... Kasnije sam dodao jos jednu, jer se ova krivila pri probi pritezanja :( ko zna sta tu jos biti do kraja...
Image

Image

Image

Image

KAo sto rekoh, ko zna sta ce tu jos ispasti do kraja... :(

Idemo dalje...

Napravio sam i nut. Vise komada ako zeznem nesto...
Image

I izravnao sam one dodatke koji pokrivaju kanale za zice.
Image

Image
Bar nesto da bude kako treba...

I palo je jos malo smirglanja da bi se dobila prava, zeljena kontura, ali ne verujem da se vidi bas na slici...
Image

Ostaje jos da konacno zavrsim fretboard, mada je vec skoro zavrsen, ismirglan ekstra, postepeno do smirgle 2000, zatim da ubacim pragove, i da krenem da oblikujem zadnji deo vrata. Ne znam samo kojim redosledom da idem, ali mislim da cu pragove da ubacujem na sam fretboard, kontam da mi je bolje, i da ih kompletno sredim, izravnam ismirglam, isturpijam i tek onda da zalepim to sve na vrat. Vise iz razloga da ne bih ostetio fretboard, ili pragove dok oblikujem vrat...

Dakle jos dva nezgodna dela, oblikovanje vrata, i ubacivanje pragova i onda lepim to sve zajedno, i moze da se proba na telu... :) Ako bude vse kako treba, onda cu lagano da se posvetim farbanju, pa elektrici... :)

produzni_kabal

Post by produzni_kabal » 06 Sep 2011, 19:30

Super ti ovo :ziveli:

A jel si merio koliko ima kila, bas me interesuje ?

Post Reply