Još jedno tele

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: Još jedno tele

Post by Funkomat » 29 Jan 2011, 23:36

Jel ima neko ideju kako najlakse iskriviti vec secene pragove?
Ona skalamerija sa tri tockica ne bi funkcionisala jer je prag prekratak.

oboss

Post by oboss » 29 Jan 2011, 23:57

napravis dva sablona po radijusu koji ti treba. jedan sablon je izboceni i u njemu napravis urez kao da ces utisnuti prag u njega samo malo siri sa jezik praga komotnije ulazi u njega , a drugi sablon je kontra tj sa udubljenjem i njega koristis kontrolno a mozes ga korisiti i za utiskivanje pragova. onda oko celjusti klesta obmotas platnenu traku da nebi ostetio prag tj da nebi napravio zareze na njemu i polako ga savijas sa stalnim ubacivanjem u sablon radi kontrole radijusa. dosta dugotrajniji posao ali nemas druge kod isecenih pragova.
ima fora i sa sirokim kombinerkama kojima iscrtas radijuse i brusilicom ih dovedes na meru tako da se gornja i donja klesta ukope po radijusu i u donju celjust ureses kanal za jezik praga. onda samo ispritiskas prag celom duzinom i dobijes radijus. samo to je bas poslic dok napravis ta klesta. ja planiram da napravim jedna takva za 12" ali mrsko mi se upustiti u brusenje a i moraju se rastaviti kombinerke.

majtimika

Post by majtimika » 30 Jan 2011, 00:27

ja sam do sada samo takve pragove i postavljao, i pricao sam ti kako se radi prosli put, ja koristim kljesta za vadjenje pragova, neznam kako iz zovu, i sa njima hvatam donji deo praga koji ulazi u drvo i savijam ih dok ne dobijam zeljeni radijus, da li je radijus dobar proveravas direktno na vratu, i to na poziciji gde ide prag i nema greske, ali rekoh ti i prosli put, kad to budes radio dodji do mene i gotovo za sat vremena sve

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 30 Jan 2011, 02:05

oboss wrote:napravis dva sablona po radijusu koji ti treba. jedan sablon je izboceni i u njemu napravis urez kao da ces utisnuti prag u njega samo malo siri sa jezik praga komotnije ulazi u njega , a drugi sablon je kontra tj sa udubljenjem i njega koristis kontrolno a mozes ga korisiti i za utiskivanje pragova. onda oko celjusti klesta obmotas platnenu traku da nebi ostetio prag tj da nebi napravio zareze na njemu i polako ga savijas sa stalnim ubacivanjem u sablon radi kontrole radijusa. dosta dugotrajniji posao ali nemas druge kod isecenih pragova.
ima fora i sa sirokim kombinerkama kojima iscrtas radijuse i brusilicom ih dovedes na meru tako da se gornja i donja klesta ukope po radijusu i u donju celjust ureses kanal za jezik praga. onda samo ispritiskas prag celom duzinom i dobijes radijus. samo to je bas poslic dok napravis ta klesta. ja planiram da napravim jedna takva za 12" ali mrsko mi se upustiti u brusenje a i moraju se rastaviti kombinerke.
Hvala na savetu. Mislim da su kljesta i rucno jedino resenje...
majtimika wrote:ja sam do sada samo takve pragove i postavljao, i pricao sam ti kako se radi prosli put, ja koristim kljesta za vadjenje pragova, neznam kako iz zovu, i sa njima hvatam donji deo praga koji ulazi u drvo i savijam ih dok ne dobijam zeljeni radijus, da li je radijus dobar proveravas direktno na vratu, i to na poziciji gde ide prag i nema greske, ali rekoh ti i prosli put, kad to budes radio dodji do mene i gotovo za sat vremena sve
Kontao sam da dodjem na zavrsno sredjivanje i nivelisanje za sta nemam nikakav alat (a i pohvalili te ljudi :) ) ali nisam mislio da si nudio i za samo ukucavanje i ceo proces. U tom slucaju bih prihvatio posto ne bih da se cimam da pravim ona kljesta za seckanje viska pragova i svih milion ostalih stvari koje mi trebaju...

majtimika

Post by majtimika » 30 Jan 2011, 09:40

Everything for you baby

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 30 Jan 2011, 13:14

:ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 06 Feb 2011, 17:45

Ipak napravih skalameriju za savijanje pragova.
Nekih 150 din me izasla cela stvar tako da kontam da se isplati. Bio sam malo skeptican oko savijanja vec secenih pragova ali radi sasvim fino i jednako s tim sto se prag mora propistiti vise puta da bi se dovoljno savio.

Image
Image

Jedno pitanje... Koliko jos da savijam prag pre ukucavanja? Ovo ispod praga je radius fretborda.

Image

majtimika

Post by majtimika » 06 Feb 2011, 18:03

tako je dobro, treba da bude malo vise savijen, aj napravi i meni jedan leba ti dacu ti 200 dinara :D

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 06 Feb 2011, 18:21

Dacu ti ovu moju skalameriju kad posavijam.
Hajd na osnovu razmaka sa fotografije izmedju krivine fretborda i donje ivice praga mi reci otprilike koliko.
Sad je nekih mm na sredini. Jos toliko ili vise?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 06 Feb 2011, 18:26

jel' to samo za jedan radius ili moze razlicite da savija?

majtimika

Post by majtimika » 06 Feb 2011, 18:40

Funkomat wrote:Dacu ti ovu moju skalameriju kad posavijam.
Hajd na osnovu razmaka sa fotografije izmedju krivine fretborda i donje ivice praga mi reci otprilike koliko.
ovo koliko si savio je sasvim ok, vec sam ti napisao. savija se vise samo zato da bi krajevi legli kako treba zato sto oni imaju tendenciju da izlecu, ako nisu savijeni koliko treba.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 06 Feb 2011, 18:54

mislim_stvarno wrote:jel' to samo za jedan radius ili moze razlicite da savija?
Moze koji god zelis. Rupe u ploci za dva manja valjka su za 2 mm vece od potrebnih pa ih pomeras kako ti se svidja.
majtimika wrote:
Funkomat wrote:Dacu ti ovu moju skalameriju kad posavijam.
ovo koliko si savio je sasvim ok, vec sam ti napisao.
Aha... nisam dobro razumeo. Mislio sam da si ono 'treba da bude malo vise' mislio za ovo moje. Nebitno. Hvala brate, jos jednom.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 07 Mar 2011, 15:38

Nabavio sam neki jeftini jasen pa sam napravio jos jedno telo a prosli vrat sam s'ebao pa sam napravio jos jedan.
Image

Odradio sam vecinu posla ali me ujutro docekalo ovo sranje:
ImageImage

Ne znam sta je moglo da se desi preko noci da tako pukne...To je zadnji deo vrata sa strane koja se srafi u telo.
Jel imete neki predlog sta da radim?
Nemam vise javora a ne nalazi se bas prelako + ovu dasku sam platio 20e pa mi se ne baca. Voleo bih da moze nekako da se sredi...
Ne znam da li vredi da ojacam nekako pa se nadam da nece dalje pucati ili mozda ne vredi raditi bilo sta...? :facepalm:
Sta mislite?

Hotstepper

Post by Hotstepper » 07 Mar 2011, 17:15

ja mislim da je to ko bareno jaje... vishe tu nema pileta.. :grummel_2:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 07 Mar 2011, 19:07

Moguce ali onda opet, ljudima se prepolomi vrat ili otpadne glava pa je zalepe i nikom nista. ***** li ga... valjda ce i ovo moci nekako da se sredi. :?

Post Reply