Pa može da se zaključi isto što smo već znali. Da li može da se sklopi gitara od bukve? Može. Da li je to posebno dobro i preporučeno drvo za tu namenu? Nije. "Može da posluži" i "Može da izdrži" je jedna priča, a "Ima odlične tonske karakteristike i u svakom pogledu je preporučljivo za vrhunske, ručno rađene isntrumente" je druga priča. Prave se i gitare sa trupom od 7 komada drveta najsumnjivijeg porekla, i služe nekako, ali to nije dovoljno da zaključimo da je to ispravan način rada, i da tako treba da se rade sve gitare. Kapiram da za ručni rad uvek treba da se bira najbolji materijal, a ne materijal koji eto tako može da prođe. Za "može da prođe" pristup su dobre i matchbox gitare, i kineske gitare do 120 evra, i Jolane i druge tarabe. Imam par drugara koji tamo iz osamdesetih imaju neke gitare od šperke. I neke su očajne, a neke stvarno mogu da prođu, na ko zna koju foru čak i nemaju tako očajan zvuk. Ali opet, samo mogu da prođu, a to nije dovoljno.
Ja to gledam i kao neko ko bi bio mušterija. Nikad ne bih dao novac za gitaru rađenu od tehničkog drveta, kad znam da ima boljih varijanti. Da se razumemo, bukva nije osobito cenjena ni kao drvo za parket, to je najjeftiniji parket, pa valja malkice razmisliti o svemu tome. Za jedan trup kada se nabavlja drvo može možda da se uštedi 500 do 1000 dinara ako se ne bira provereno tonsko drvo, nego se uzima drvo niže klase. Kockati se zbog 500 dinara... hmmm... meni to ne deluje kao mudar izbor. Pa čak i da nije kocka, čak i da sve ispadne srećno na kraju - nekako mi ne ide u glavu da se za ručni rad ne bira najbolja varijanta. No to je moj problem, moj način razmišljanja, irelevantno za ovu priču.
Kako god. Neka radi ko šta voli, nije ni bitno. Kao što rekoh više puta, daleko je problematičnije to kako je neko reagovao na dobronamerne opaske, nego sam izbor drveta.